Във Валенсия за седмица

  1. От серията Испания 

Още статии:

Не ни питайте как решихме да посетим Валенсия…беше спонтанно. След като се влюбихме в Барселона решихме, че ще обиколим повече испански градове и съчетанието от евтини самолетни билети и море предреши букването на полетите без особена чуденка.

Както написах по-рано, не се бях подготвила предварително за това пътуване, но като кацнахме много бързо направих лист с местата, които да разгледаме. Както неведнъж съм казвала, последните пътувания се оставяме градът да ни води и търсим алтернативни места, които да посетим.

Валенсия определено е завладяващо място. Градът успяхме да разгледаме, докато се разхождахме пеш. Това още повече ни спечели, тъй като това е нашият предпочитан начин за опознаване на ново място.

Карахме из дните с голяма лекота, в което ставаме все по-добри с годините, и всъщност успяхме да видим адски много и да се потопим в атмосферата на града. Плажът заемаше голяма част от дневните планове, а следобедите и вечерите бяха за разглеждане. Централната градска част я минахме през проблем, макар и да представлява лабиринт от малки улички със заведения и забележителности, из които се губиш лесно. Само се опитвахме да избегнем тълпите с туристи, които са навсякъде.

Транспорт до Валенсия

Най-евтините билети открихме с wizzair, само имайте предвид, че часовете на полетите бяха много ранни и не особено удобни, но … low cost, какво да го правиш. Когато пристигнахме на летището във Валенсия видяхме, че най-евтиният вариант да се стигне до центъра е с метро. Разстоянието е не повече от 8 км., което е около 30 мин. Купихме си билети и видяхме, че линиите, които ни вършат работа са или червената (3), или зелената (5). Има и туристически карти, които включват доста атракции, както и транспорт до летището и придвижването из града, но ние предпочетохме свободното пребиваване на испанска земя.

Що се отнася до метрото в града, то е добре уредено и доста евтино, билетчето струва около 1,5-2 евро, но обиколката пеш е предпочитана.

Настаняване във Валенсия

Иска ли питане? За нас опция си остава airbnb. Намерихме доста изгодно местенце в квартала El Cabanyal, което беше и доста стратегическо за едноседмичния ни престой там.

Из улиците на Валенсия

El Cabanyal

Започвам с нетолкова популярните локации като El Cabanyal, рибарският квартал на Валенсия. Място, което носи автентичния испански дух, и което ви препоръчвам да посетите. Вече съм писала по въпроса, така че няма да ви занимавам и тук с него.

Mercado Central

Ароматно кафе за 1,5-2 евро, хрупкав хляб с домат за 2 евро, вкусна валенсианска паеля, patatas bravas (демек, картофи с различни сосове) … да продължавам ли още…?! На централния пазар в града, намиращ се не далече от Катедралата, може да се наситите на испанската кухня. Постройката на пазара привлича погледите с дизайн и архитектура. От испанските градове, които сме посетили, този наистина е доста забележителен.

Градината на Турия

През Валенсия минава река Турия, която се разделя на две части. Заради няколко големи наводнения, частта, която пресича града, е изкуствено спряна и бившето курито е превърнато в парк за отдих за местни и туристи още през 70-те години на миналия век. Бях адски впечатлена. Мостовете, под които е минавала реката стоят, вижда се докъде е стигала водата. Паркът минава през цялото протежение на града и е свързан с Градът на изкуствата и науките (La Ciudad de las Artes y las Ciencias).

La Ciudad de las Artes y las Ciencias и Jardin de Astronomia

Градът на изкуствата и науката е архитектурното чудо на Валенсия проектирано от Калатрава, архитект известен с футуристичните си сгради пръснати по цял свят. Това място привлича множество туристи, не само заради визията си и белия цвят, но и поради факта, че много музеи се помещават там, сцена е на много събития и активности. Едно от известните места е L’Oceanogràfic, който е смятан за един от най-големите европейски музеи експониращ подводния свят. Ние го пропуснахме, тъй като впечатленията ни от Adventure Aquarium във Филаделфия още са пресни.

Playa de la Malvorrosa

Плажът е в града, но е доста приличен и ивицата напомня на тази на Източното крайбрежие в САЩ – доста широка, чиста и адски красива.

Институтът за съвременно изкуство – IVAM

Музеите и галериите са наша страст и най-вече тези за съвременно изкуство. Във Валенсия, Институтът предлага на посетителите интересна експозиция и временни изложби на световноизвестни имена. Ние бяхме привилигировани, защото успяхме да видим изложба на Christian Boltanski „DÉPART – ARRIVÉE“. Болтански живее в годините на Втората световна война в семейство на еврейски родители и това определя целия му живот и творчество. Работи с различни медии – фотография, видео, склуптура, но остава отпечатък в световното изкуство и със своите инсталации. Освен тази изложба, успяхме да разгледаме и такава за историята на комикс изкуството в Испания.

Futurama

След изложбата на стари комикси решихме, че ще потърсим и магазин, от който да си вземем валенсианските сувенири – няколко комикса. Ето че намерихме такъв, за който може да прочетете повече в статията, в която споделям някои от любимите ни магазини за комикси, в които се влюбихме по време на нашите пътувания във Великобритания, Испания, Франция.

Estació del Nord

В близост от арената на Plaza Torros се намира и бижуто Estació del Nord. Още отвън сградата в стил арт нуво, повлияна от сецесиона, привлича минувачите със своите цветове и растителни орнаменти (включително и портокали по фасадата – много е свежо). Вътре чакащите пътници се потапят в истинско вълшебство. Умело се преплитат материали като дърво, мрамор, стъкло, които превръщат интериора в цветен музей на мозайките.

Йога във Валенсия

Ако искате дори и за краткия си престой във Валенсия да се интегрирате в общността там, посетете йога практиките на Дженисън, които със сигурност ще ви накарат да искате да се пренесете да живеете в този град, защото хората, които ще срещнете в рамките на този един час веднага стават ваши приятели!

Ако това не ви е достатъчно, ето какво още да видите и посетите:

  • Къщата-музей на Бласко Ибанез, Isabel de Villena, 157; 46011 Valencia
  • Хапнете в La Petite Brioche Sorni, Sorní, 28, Valencia 46004
  • Пристанището La Marina de Valencia, Carrer del Moll de la Duana, s/n, 46024 València
  • Tasca y Brasa, Calle Eugenia Vines 221, Bajo46011 Valencia, Spain
  • Cat House, 11 Carrer del Museu, Valencia

Около Валенсия – Порт Саплая

В близост до Валенсия се намира Малката Венеция или Порт Саплая , което е прекрасно място с хубав плаж, ресторанти, и отново – архитектура. Според мен трябва да се включи в някой от дневните планове, тъй като обогатява впечатленията от този край на Испания.

Всичко в Испания пасва на тази „непосилна лекота на битието“, в която се потапя човек докато се е отправил към следващото пътешествие. Вече няма как да пропуснете така популярните за Испания пазари, плажовете, вкусна храна, чаша светла бира, сангрия, или хорчата нали? Стягайте багажа и тръгвайте!

PIN IT 

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.