El Cabanyal – рибарският квартал на Валенсия

  1. От серията Испания 

Още статии:

Събуждаме се в 3:30 през нощта, бързо пием по няколко глъдки кафе, сякаш това може да пребори сънливите ни мозъци след три часа сън и все още по тъмно тръгваме към летището. Винаги е така, пътуваме по никое време. Няколко часа ни делят от кацането на испанска земя, където сиестата и пиенето на вино в 9 часа сутринта е нещо нормално.

През последните пътувания претупвам организацията. Признавам. Дидо се справя чудесно и сам, купува билети, буква места за спане, дори гледа къде има магазини, от които можем да си напазарим някакви неща (все пак винаги пътуваме бюджетно). Този път бяхме със сестра му и съпругa й, така че бандата, пътуваща към Валенсия изглеждаше по-пълна.

Пътувам и спя, летя и сънувам. Нещо такова беше състоянието ми когато кацнахме на летището във Валенсия. Не помня особено как минахме граничния контрол, как си купихме транспортни карти и билетчета, как се качихме в метрото. Но помня колко яки графити имаше там и колко уредено беше пътуването до центъра на града.

Напълно се събудих, когато се озовавахме насред някакъв базар с надписи всичко по 1 евро, който се простираше по една цяла улица. Истински кич. Някак се стъписах, че не сме на правилното място. Изведнъж осъзнах, че аз наистина не съм се подготвила за пътуването, дори не бях проверила къде ще спим и някак кварталът ме изненада. Още повече ме изненада и след като научих малко повече за него. Уау! Бяхме се озовали на едно адски интересно място, за което не спирам да говоря и до сега.

El Cabanyal, Valencia

С няколко крачки всичко придоби различни и по-романтични очертания. Кварталът El Cabanyal се оказва старо рибарско селище с невероятна испанска архитектура, с типичните цветни мозайки и плочки, която ти навява усещането, че повече си в Латинска Америка, отколкото в Испания. Нещо като Куба в Европа! От различни места си заобиколен от ниски постройки в стилове арт нуво, барок и тук-там арт деко. Графитите правят това място още по-автентично и траши.

Намираме бързо аирбнб-то, където ни посрещат усмихнати майка и дъщеря, с които си пишем и до ден днешен. Прекрасни хора. Приятелски ни обясняват всичко за къщата и ни потвърждават, че се намираме в един от най-старите квартали на Валенсия. Barrio-то е създаден още през XIII в., когато рибарите започват да строят голямо количество бараки по крайбрежната улица. През XVII в., голям пожар опустошава всичко и тогава започват да се строят настоящите къщи, които са истински музей наоткрито. Не случайно мястото е обявено за културен резерват (с доста усилия, обаче,  защото общината иска да прокара път на негово място, който да свързва летището и центъра на града).

Апартаментът, в който ще спим през следващата седмица се намира на приземен етаж на къща, чиито прозорци гледат към улицата, но това не ни създаваше никакъв проблем по време на престоя. А защо избрахме него? Защото е само на няколко минути от плажа и крайбрежната улица и паралелно с това е само на 3 км от историческия център на Валенсия.

Настанихме се и може би предпоплагате, че веднага тръгнахме да обикаляме по валенсианските улици. Уви, тук ще ви разочаровам… и четиримата легнахме да спим. И по-хубав следобеден сън не сме имали от години!

Единственото нещо, което направихме вечерта е да се разходим из квартала и да изпием по един коктейл в квартално заведение.

Къде, какво El Cabanyal?

Къде да отседнете в El Cabanyal? Определено ви препоръчвам мястото на Алба https://abnb.me/nXt5yVqQzW

Къде да хапнете истински вкусна храна в El Cabanyal? Абсолютно задължително е да отидете в Tasca y Brasa, което се намира на Carrer d’Eugènia Viñes, 221, 46011 València. 

Какво още да видите? Това място си го оставихме за следващия път, но вие може да отидете там още при първото си посещение във Валенсия Fabrica de Hielo, Calle José Ballester Gozalvo, 37, 46011 Valencia. 

И за да придобиете още по цветна картина за казаното до тук, ето част от една поема, която намерих в интернет:

„…A market full of golden fruit
Gypsies in their leopard suits
Workers, walkers, grandmas, kids
Buying chickens, rabbits, squid

El Cabanyal is by the sea
You’ll find the waves, the salty breeze
Beyond the beach though, there’s much more
A chance to glimpse behind the door

A slice of history,
Rich and strong
Linger here and linger long

Valencia’s treasure,
Please don’t squander
Bring the people down to wander
And catch a glimpse of
Spain that’s real
Come here and you’re sure to feel

A place for all to holiday
El Cabanyal is here to stay…“

– via http://viva-valencia-cabanyal.com/

El Cabanyal, Valencia

El Cabanyal, Valencia

El Cabanyal, Valencia

El Cabanyal, Valencia

El Cabanyal, Valencia

El Cabanyal, Valencia

El Cabanyal, Valencia

El Cabanyal, Valencia

 

El Cabanyal, Valencia

El Cabanyal, Valencia

 

PIN IT

El Cabanyal, one of oldest fisherman’s quarters in valencia

1 Comment

  1. Pingback: Във Валенсия за седмица - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.