На гости на… Александра Атанасова (Париж, Франция)

Други статии от поредицата На гости на…:

Алекс е вторият ни гост в рубриката „На гости на…“ и за мен беше изключителна радост докато подготвях този пост днес. Алекс е от тези хора, които навлизат в живота ни тихо, също толкова деликатно стоят до нас, но присъствието им се помни и усеща дълго време след като се разделим. Прекрасен приятел, дълбок и смислен човек, тя присъства в живота ми вече дълги години. С известни раздели, прекъсната комуникация и леко изгубване се радвам, че отново се намерихме, за да споделим с вас нашето приятелство и общата ни страст към йогата и вдъхновението.

(EN) On a visit to … Aleksandra Atanasova (Paris, France)

Днес, в контекста на нашите om trip-ове тя ще ни сервира чай, ще ни сподели една по-различна разходка из потайностите на Париж, които сигурна съм, ще са убегнали дори и на най-запалените туристи. Ще получите съвети, ще се вгмурнете надълбоко, и за тези, които не знаят – ще научат малко френски думи. Allons-y!

On a visit to... Aleksandra Atanasova, Paris, France , www.omtripsblog.com

В твоите представи как изглежда едно „ом“ пътешествие?

Още от лансирането на Om Trips, обожавам идеята ви за името на блога. Всеки път като го видя написано, си мисля за едно и също нещо : къде е границата между физическото пътуване до далечни мечтани дестинации и пътуването към самия себе си ? Някой беше казал, че единственото пътуване е това, което всеки преживява чрез личното си развитие. От личен опит знам, че всяко пътуване ни променя поне малко и мисля, че е така защото срещите с нови хора и нови идеи са ситуации, които позволяват да опознаем себе си в нова светлина, да се видим с нови очи. А не е ли и йогата точно за това ? Om Trips е за мен пресечната точка между тези две състояния, между физическия и духовия свят, между себе си и другите.

Може ли да осъществим „ом“ пътешествие до Париж?

Можеш да направиш „ом“  пътешествие навсякъде ! На йога постелката в спалнята ти, както и в пренаселен град като Париж 😉 Само от теб зависи !

Три неща, които да носим в багажа си, тръгвайки за Париж?

1. Очи и сърце жадни за нови приключения. Определено ви съветвам да оставите всички клишета, които сте чували и виждали за Франция и Париж вкъщи (а те са доста !). Париж е от тези градове, за които се говори толкова много и се очаква толкова много…едно е сигурно : вашето преживяване ще бъде ново и различно. Оставете се градът да ви изненада по неговия си начин и отворете очи, за да опознаете истинския Париж!
2.Ентусиазъм, има толкова да се види…
3. Удобни обувки : градът е огромен и най-добрият начин да се почувства е с дъъъъълги разходки пеша.

Как да изглеждаме като местни?

Дори и след 11 години тук все още се питам кои точно са местните в Париж ? 😉 Тук е шарен свят ! Едно е сигурно, фотоапарат на врата, гид под ръка и голямата раница няма да ви помогнат да минете за местни… Случвало ми се е да видя хора, които казват „Добър ден“ влизайки в метрото (много приятна учтивост, която се практикува в малките френски градчета), но определено не е типична за „Парижаните“, които рядко познават дори съседите си. „Парижаните“ вървят бързо и устремено, не чакат никога тихо и спокойно по средата на ескалатора, знаят наизуст плана на метрото, шампиони са на Candy Crush, на перфектния look „интелектуалец-шик-неглиже“ и разбират повече отколкото могат да говорят на английски. Ако искате да опознаете стилът „à la française“, ето няколко блога на популярни très très chic французойки :

http://www.garancedore.fr/

http://www.etpourquoipascoline.fr/

http://www.lesbabiolesdezoe.com/

http://www.estelleblogmode.com/

Място, което искаш да споделиш с нас.

Едно от любимите ми места в Париж е невероятната градина-музей Албер Кан. Ако обичате изненадите, природата и фотографията, определено трябва да я посетите. Сега даже ще я разхубавяват и реновират (проектът ще е завършен за началото на 2018-та година). Първия път, когато попаднах на нея бях толкова впечатлена, че си смених темата на дипломната работа и реших да пиша за нея 😉 Далеч е от типичните туристически места, но за тях ще научите така или иначе от гидовете. Ако дойдете в тази част на Париж, можете също да посетите парка Сен Клу (Parc Saint-Cloud), който е наблизо и предлага прекрасна гледка към Париж !

Musee Jardin Albert Kahn, www.omtripsblog.com

Musee Jardin Albert Kahn, www.omtripsblog.com

Musee Jardin Albert Kahn, www.omtripsblog.com

Не можем без обиколки по музеите и галериите. Покажи ни някои от твоите любими галерийни пространства.

Така е ! Какво е Париж без изкуството…аз съм работила в няколко музея и галерии, и трябва да ви призная, че за разходка предпочитам музеите. Любимите ми са Орсе (Musée d’Orsay), Гиме (Musée Guimet) и Бранли (Musée du Quai Branly). Обичам мултикултурните изживявания и за мен Париж е такова. А, ако искате да видите типични парижки шик галерии, отидете на улица Сена (rue de Seine) и влезте в която ви привлича 😉

Какво да опитаме в Париж?

On a visit to... Aleksandra Atanasova, Paris, France, www.omtripsblog.comО, без съмнение виното ! (Много съм горда с българските вина, не ме разбирайте погрешно…). Във Франция виното е институция и определено трябва да направите едно apéro с вино и саламче или някое френско сиренце. Всяко заведение предлага някакъв вариaнт на порция (често за хапване с двама-трима приятели) наречена „planche“.

А иначе на мен са ми много любими и френските сладкиши (patisserie). Все още се прехласвам пред гледката на отрупани с красиви сладкиши витрини на хлебарниците (boulangerie). Като дойдох във Франция, си казах, че трябва да успея да ги опитам всичките поне веднъж, докато живея тук. Все още попадам на нови и нови видове !

 

Къде ще ни заведеш да изпием чая си?

Да, пиенето на чай е много важно за мен. И аз не знам как така стана, но с времето се превърнах в голям почитател на чай и всеки ден пия по 4-5 чаши! Не е нещо типично за Франция, но сега в последно време стана модерно покрай тенденцията за здравословен живот. Появиха се много приятни места, с удобни диванчета и голям избор на чай, кафе и топъл шоколад. Благодаря на Starbucks, които показаха на Французите „cosy“ начина на живеене ! Ето няколко изпитани адреси, в центъра на Париж :

Odette Paris, www.omtripsblog.comODETTE, PARIS

MARIAGES FRERES, PARIS 

Mariages Frères е една от най-старите чаени къщи в Париж. Микс между колониална атмосфера и френски шик. Има дори музей на чая. А най-скорошното ми откритие е едно кафе с котки, японска мода дошла скоро във Франция. Супер срадурско преживяване за любителите на мъркащи тигри в мини вариант !

DELYAN, PARIS 

 

Къде да практикуваме йога в Париж?


В Париж има вече мнооого йога студиa. Правя йога от няколко години и определено видях с очите си промяната. Когато започнах, в университета, йогата беше странно полу-сектантско занимание за момичета, който ги мързи да идат на истински спорт, или за възрастни хора. Сега си е направо модерно да ходиш на йога ! Но в сравнение с Америка например, цените тук са все още високи. Ако искате да пробвате колективен урок в Париж, пригответе си 15-25 евро 😉 Добрата новина е, че с малко опит, се научаваш да си правиш йога и вкъщи. Но за мен, нищо не заменя динамиката на практиката в група и срещите с учителите. Най-често ходя в Qee (http://qee.fr/),верига от студиa. Набелязала съм си да ида скоро в Tigre Yoga Club (http://tigre-yoga.com/), което е по-шикозно и кани известни учители. Вече сте разбрали, обичам да пробвам нови изживявания ! Обадете се, ако сте в Париж, ще се радвам да ви заведа на йога 😉

Къде може да практикуваме йога на открито?

On a visit to... Aleksandra Atanasova, Paris, France, www.omtripsblog.com


Йога на открито не се прави много често в Париж. Защо ли ? Мажи би защото вали или е студеничко през по-голямата част на годината 😉 Но има инициативи. Като например през 2015 бях на мега йога сесия на открито под Айфеловата кула ! Беше етап от известния Löle White Tour, събирания на йоги в различни световни столици. А иначе, ако времето го позволява, нищо не пречи да си вземете постелката и да си направите лична йога сесия в някой от многото паркове в Париж или региона.

 

 

Практикуваш ли йога когато пътуваш?


Трябва да си призная, че практикувам много по-малко, когато пътувам. Може би защото обичам да се концентрирам върху пътуването, хората, срещите, настоящия момент. Пък и обикновено е сложно, нямам постелка или не съм са спокойно място. Понякога правя няколко йога движения сутрин и вечер преди лягане, за да избегна болки в гърба. Но определено искам да пробвам йога урок в друга страна, на друг език. Имайки се предвид, че открих йогата във Франция, все още не съм била на урок в България. Определено е на списъка ми за следващото идване !

Коя книга според теб е подходяща за пътуването ни до Париж?

On a visit to... Aleksandra Atanasova, Paris, France, www.omtripsblog.com

 


Сега тъкмо съм си взела първата книга на Garance Doré. Тук е голяма сензация, защото е символ на френския стил, въпреки че сега живее в Ню Йорк. Тя е и първа дама на френската блогосфера, илюстратор, йоги, пътешественик, вдъхновяваща фигура, любител на красивото живеене. Още не съм я прочела, но мисля че, дава добра идея за американската мечта с френски привкус.

 

 

След Париж накъде да поемем?

Определено, ако имате възможност, посетете и други френски кътчета. Тук хората казват, че има Париж, но има и Франция! Франция не се обобщава с посещението на Париж, и макар че много парижани ще ви кажат обратното, аз обожавам разнообразието на различните френски региони, всеки със собствен климат и култура. Недалеч от Париж (до 2 ч. път с кола) обичам Honfleur и Etretat, които са на Атлантическия океан. По на юг, La Rochelle е прекрасна също, а да не говорим за любимия ми регион Бордо и Аркашон (Bordeaux – Bassin d’Arcachon). Югоизточна Франция е също магическа, с лавандуловите полета и слънчевете градчета около Avignon, Marseille, Nice. Приятно пътуване във Франция ! Пишете да разкажете 😉

Arcachon, France, www.omtripsblog.com

Arcachon, France, www.omtripsblog.com

Arcachon, France, www.omtripsblog.com

Arcachon, France, www.omtripsblog.com

Arcachon, France, www.omtripsblog.com

Gordes, France, www.omtripsblog.com

La Rochelle, France, www.omtripsblog.com

On a visit to... Aleksandra Atanasova, Paris, France , www.omtripsblog.com


On a visit to... Aleksandra Atanasova, Paris, France, www.omtripsblog.com

 

Коя е Александра Атанасова?

Александра Атанасова е родена в Пловдив, но страстта да пътува, да среща нови хора, да учи и говори различни езици я отвеждат във Франция. Повече от десет години прекарва в Париж и тази година се мести да живее в Бордо, от където ще продължава да пише за любимите си теми – йога и чай, паралелно с професионалното си развитие в културната сфера. Нейните йогистки приключения, ароматните чаени ритуали и различни вдъхновяващи истории може да намерите на www.aleksandraatanasova.com

 

 

 

PIN IT

On a visit to... Aleksandra Atanasova, Paris, France, www.omtripsblog.com

14 Comments

 1. Pingback: On a visit to... Alexandra Atanasova, Paris (France) - OM TRIPS Blog

 2. Elena Ivanova юли 15, 2016 at 5:33 pm

  интересна статия … определено, не бях чувала за градината Албер-кан, но ще намина при третото ми посещение там. Бих добавила: да, оставете се градът да ви изненада, но все пак бъдете подготвени, за да извлечете максималното.

  Reply
  1. Om Trips Blog юли 15, 2016 at 5:54 pm

   @@disqus_2qXA7lYWTw:disqus А, моят най-любим парк е Parc des Buttes-Chaumont, не знам дали и там си била, препоръчвам. Любимо мое място!

   Reply
   1. Elena Ivanova юли 15, 2016 at 5:57 pm

    май не съм, ще си го запиша

    Reply
 3. Julia Vukova юли 15, 2016 at 12:55 pm

  И аз не съм посещавала Франция… но всичкое описано толкова сладкодумно… А на Алекс, ще предложа, когато дойде в България аз да я заведа на йога при моя инструктор Даниел Петров – световен шампион по йога от Уругвай ’99-та 🙂

  Reply
  1. Om Trips Blog юли 15, 2016 at 5:52 pm

   @juliavukova:disqus трябва да идем двете някой път. Не знаех, че практикуваш 🙂

   Reply
 4. Dimitar Tabakoff юли 15, 2016 at 11:48 am

  Страхотна статия. Само бих добавил и четвърто нещо сред трите неща, които трябва да си носиш – носете си фотоапарат! 😛
  Поздрави!

  Reply
  1. Om Trips Blog юли 15, 2016 at 5:51 pm

   @dimitartabakoff:disqus за къде без това, но нали се стремим да сме инкогнито. Поне аз , де :)))

   Reply
 5. Nace Sapundjiev юли 15, 2016 at 11:25 am

  Много добри идеи за извън Париж. Надявам се скоро да посетя поне час от тях 🙂

  Reply
  1. Om Trips Blog юли 15, 2016 at 5:50 pm

   @Nace Sapundjiev и ние на това се надяваме 🙂

   Reply
 6. Nina Alexander юли 15, 2016 at 11:21 am

  Срам ме е да си призная, че съм един от хората със силни предубеждения спрямо Франция и по-специално Париж. След тази статия обаче за първи път реших, че това е глупост от моя страна и трябва да отида за да имам своето собствено преживяване. Благодаря за отварянето на очите!

  Reply
  1. Om Trips Blog юли 15, 2016 at 5:49 pm

   @nalexander:disqus отивай и не се чуди. Париж не е само и единствено града, който описват в туристическите гидове, той е много повече.

   Reply
 7. Svetoslav Dimitrov юли 10, 2016 at 2:10 pm

  Чудесна статия! Je voudrais faire yoga en Paris 🙂

  Reply
  1. Om Trips Blog юли 11, 2016 at 7:18 am

   Благодаря! Радвам се, че ти е харесала 🙂

   Reply

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.