Барселона от сутрин до вечер

  1. От серията Испания 

Още статии:

Първата среща с Испания беше посещението ни в Барселона през 2014. Едно посещение беше достатъчно да накара мислите ни да хвърчат все натам и още на следващата година отновo хванахме самолета и прекарахме началото на юни край Балеарско море. Продължавахме да се завръщаме и да откриваме нови и нови лица на Каталунската столица.

Беше любов от пръв поглед. Архитектурата на града ни караше се любуваме на пластовете история и тази съвременна вибрация от новите кътчета, които се сливат с природата, морето, и живеят в хармония с останалия дух на града. Тази испанска атмосфера, която сякаш те кара да дишаш по-дълбоко по тези ширини. Барселона е едно различно измерение и напълно заслужено си носи кралската тиара.

Транспорт до Барселона

Заложихме на нискотарифните компании Ryanair / Wizzair (единия път пътувахме с едната, другия път с другата). Предлагат доста сносни цени, полетът продължава около два часа и почти не се усеща. Почти всяка година в началото на юни има евтини билети и е подходящо време за пътуване – не е прекалено топло, не е пренаселено. И двата пъти избрахме да пътуваме в този период и беше правилно решение, били и сме и есента, която също е добре, ако искате да избегнете навалицата и високото слънце.

Придвижване от летището до центъра

Ел Прат може би е едно от най-впечатляващите летища, споменавала съм го тук, но пак ще го повторя. Самолетът прави снишаване близо до плажната ивица и пред пътниците се открива чудна гледка. Освен това е на комуникативно място в града и транспортът е уреден перфектно. Бързо стигнахме до мястото, което бяхме ревервирали. Взехме Aerobus (предварително може да видите маршрута им в интернет и да се ориентирате кой автобус да хванете около часа ви на пристигане), билет отиване и връщане струва 10,20 евро, който важи една седмица. Това ни спести реденето по опашки на градските спирки, които обикновено се вият под парещото слънце. Освен това спестихме около евро и нещо (не че е кой знае какво, но за едно кафе стигат). Автобусите за двата терминала са упоменати съответно – за Терминал 1 (А1) и Терминал 2 (А2) и на връщане оглеждахме кой за къде пътува. (Ако случайно някой обърка, има шътъли, които карат от единия от другия терминал, така че спокойно – испанците са помислили за всичко). Една от спирките, на които може да слезете (според зависи мястото на отсядане) е площад Каталуния (Plaça Catalunya), едно от централните места в Барселона, често определяно като сърцето на града, откъдето може да се придвижите навсякъде. Има формата на звезда и около 9 улици водят директно към него включително и най-голямата пешеходна улица La Rambla.

Настаняване в Барселона

Както споменах до сега сме ходили в Барселона три пъти и все използвахме airbnb, като квартирите избирахме да са близо до плажа. Знаете, че сме морски люде, без морето не можем!

Апартаментът на Сандра се намира до парка Цитадела (Ciutadella Park), а на Кристина в един от алтернативните квартали Поблену, който остави испански послевкус дълго време, след като си тръгнахме от там. И двата апартамента бяха страхотен избор. Казвам Сандра и Кристина, защото станахме много близки и с двете. Със Сандра дори до ден днешен си пишем и пак бихме избрали да сме при нея 🙂

Ciutadella Park

Как си разпределихме времето?

В Барселона се научих да не пришпорвам нещата и да не следвам предначертания маршрут. Винаги правя маршрути по дни, като маркирам нещата, които оптимално могат да се видят по избрания за деня път. С годините дори съм се научила да преценям колко време ще ни е необходимо да разгледаме даден музей, галерия, според това какви колекции има в него… абе луда работа. Ако и вие сте маршрут фрийк, оставете това си качество за някое друго място – тук просто се отпуснете.

La Rambla – централната градска улица. Старият град. Катедралата и готическият квартал.

Тук бяхме като в капан. Кафенета, ресторантчета, магазини за какво ли не. Типично туристическо място и много пренаселено. Минахме да изпием по едно кафе, да разгледаме малките площади, които изкачаха между сградите, но все ни влечеше да вървим по крайбрежието или да видим някой зелен парк. Заради голямата шумотевица в Стария град има много транспаранти, които искат да напомнят на туристите, че не са особено желани от местните, защото наистина е пълна лудница. Не случайно, Барселона е сред градовете, които искат да наложат туристическа квота. Ще видим дали нещата ще се развият в тази посока.

Зелените паркове – Парк Цитадела (Ciutadella Park) и Монтжуик (Montjuïc)

Сутришна или вечерна разходка в Парк Цитадела, сядане по тревата под палмите, кратка почивка, докато гледаме лодките в езерото, посещение на импровизираната ботаническа градина – има едни такива малки неща, които истински ме радват.

За Монтжуик си отделихме повече време, защото решихме, че ще вървим пеш. Използвахме лифта само в едната посока, за да го изпробваме, но като цяло обичаме да вървим и следващите пъти си направихме много хубави разходки.

 

По стъпките на Гауди – Sagrada Familia, Casa Milà (La Pedrera), Casa Batlló, Park Güell

Наследството на Гауди изниква пред погледа почти навсякъде. Магичният свят на Гауди е нещо, което трябва да се изследва в детайли и дълбочина. Формите, цветовете, светлината, дори и тази тъмна страна докосва всеки. Последните години таксите за къщите станаха безбожно високи, така че си изберете какво точно искате да разгледате.

 

 

Плажовете – Sant Sebastià, Barceloneta, Playa de Bogatell

Барселона се слави с много добре поддържани градски плажове, но този на El Poblenou ни допадна най-много, защото е по-далеч от центъра и малко по-спокоен. В близост до него има и скейт парк, където може да завържете свободен разговор с местните алтернативни млади хора.

Разходка по крайбрежната улица

Хубав маршрут, които ни отведе до интересни квартали, е този по крайбрежието – El Poble Sec, El Raval, Gothic Quarter, El Poblenou. Обичаме кварталите, оглеждането на жилищни архитектурни решения – като например това, че навсякъде заради горещините има навеси, завеси, които са еднакви за цялата сграда, няма самостоятелни решения, странни цветови комбинации и т.н. Истинска хармония от естествени материали.

Hospital Sant Pau

Болницата е част от културното наследство на UNESCO, построена в стил модернизъм в началото на XX в. До 2009 г. функционира като болница, докато в съседство не отварят обновената сграда, а тази е превърната в музей. Болницата съществува още от XV в. и през Средновековието се е намирала в самия център на Барселона, където в момента се помещава библиотеката и училището по изкуства.

И още… храна, напитки и дълъг списък с музеи и галерии

Няколко основни съвета:

  • Ако баба ви ви е натяквала да спите от 2 до 4, повярвайте ми тук ще искате да спазите това „толкова омразно“ правило. Жегите в разгара на лятото наистина са страшни, а и в тези часове няма жив човек по улиците.
  • За машините на метрото ще ви трябва висше. Купувайте си билети от магазинчетата за цигари, които се намерат преди да влезете в спирките.
  • Магазините, моловете и всичко, което се сетите, освен арабските квартални бакалии не работят в неделя, а понякога и в понеделник. Това е! Станахме свидетели как цели молове не работят, истински ме кефи това! Същото се отнася и до сиестата, тази популярна испанска практика, всичко в ранния следобед да е затворено. Така че планирайте добре.

PIN IT 

 

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.