Деветашкото плато – Крушунските водопади, Деветашката пещера

Деветашкото плато

Деветашкото плато и неговият дълъг лист от забележителности бяха включени в пътешествията ни из България. Покрай работата ми съм запозната със събитията и проектите, които се развиват в този регион, благодарение на Сдружение Деветашко плато, което обединява всички села от околността, сред които са Горско Сливово, Деветаки, Крушуна, Къкрина, Чавдарци и др. Проектите целят обживяването на тази област, развиване на туризма, опазване на биоразнообразието, организирането на събития, които кореспондират с характера на тази част от България със своите специфични обичаи и традиции. В сайта им може да се намери полезна информация с къщи за настаняване, забележителности и всички дейности, които предстоят. 

Ето откъде мина маршрутът ни за ден.

Деветашката пещера

Ако искате да си представите, че сте на Марс или на Луната – отидете в Деветашката пещера. Светлината е особена и придава на мястото космическо усещане. Мащабите са внушителни, чувството да си там е неописуемо. Не случайно е обявена за една от най-големите пещери в България, с огромни си пещерни зали. Тук са намерени следи от живот от праисторическия период; има разнообразие от животински видове. Най-голямото богатство представляват многобройна популация на прилепи, които огласят цялата пещера. През 90-те, Деветашката пещера се превръща в място за съхранение на храни от държавния резерв, след това поема функции на секретен военен обект, до който няма достъп, а след това е място за съхранение на гориво. Каква история само! Това се нарича пример за промяна на предназначението на дадени локации. Добре, че днес можем да я видим в нейния естествен и природен вид. 

До Деветашката пещера се стига изключително лесно, тъй като след Ловеч има указателни табели, които ще помогнат на всеки да се ориентира. Плаща се вход (2-3 лв.) и на него ви посрещат няколко сергийки с магнитчета във формата на прилепи. Ако искате! Аз мисля, че чувството, което ще отнесете със себе си е достатъчно. 

Крушунските водопади

След това решаваме, че ще разгледаме и селата в региона, заедно с Крушунските водопади. От Деветашката пещера до Крушуна се стига бързо и лесно. Както споменах по-горе Сдружение Деветашко плато се грижат всичко да е добре обособено с табели и идеи за различни туристически маршрути.

На Крушунските водопади се заплаща се вход (отново 2-3 лв. на посетител) и оттам започва обиколката. С изненада установяваме, че те се намират в живописен парк, който води до скритата туристическа локация. Отпред има заведения (хапнахме там, тъй като беше единствената ни опция за деня – не бяхме впечатлени), а паркът крие кътчета за отдих и на мен лично много ми хареса. 

Има различни пътеки до малките обособени водопади и пещери. С изненада установяваме, че водопадите си имат край и в един момент трябва да се върнем по целия път наобратно. Може би лятото тук ще е прекрасно. Ние бяхме избрали есенния период и земята беше кална, а на места е адски стръмно, което автоматично правеше някои пътеки доста хлъзгави. Крушунските водопади са прекрасна идея за уикенд пътешествие, въпреки че в представите ми бяха с доста по-голям мащаб от това, което видях в действителност. 

Около Крушуна има още няколко места за посещение – Пещера Стълбицата, Пещера Гарваница и др.

Севлиево

Наобратно минахме през село Чавдарци (това село ми е фаворит) и Горско сливово, докато след малко странни и запустели пътища не стигнахме Севлиево. Разходихме се, хапнахме тортичка в една от централните сладкарници (класика!), за да ни издържат силите до Пловдив. Севлиево е доста красив град, с безброй места за посещение, които могат да запълнят деня на пътуващи като нас. Минахме пред основните централни локации – Часовниковата кула, музеите, централният площад и се запътихме към дома – цял ден навън винаги е добра идея, но е добре и когато се приберем да почиваме. 

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.