На гости на…Тина (Хага, Холандия)

Други статии от поредицата На гости на…:

Много неща се случиха през 2020 за всички нас. Но едно от красивите събития от миналата година беше писмото с прекрасно изработените картички с фотографии на Тина, което пропътува разстоянието от Холандия до Пловдив. Всичко, което сякаш беше застинало, уединено, затворено и студено, остана на заден план. Усетих от разстояние тази финност и топлина, която Тина носи със себе си, и с които исках да се запозная отблизо. Въпреки че с нея се познаваме задочно, ме глождеше отвътре да й задам познатите ви вече въпроси и да разбера как тя вижда мястото, на което живее. Като човек на детайла, разказът й със сигурност щеше да е интересен.
 
И тъй като пътуванията за някои са все още далече, подновявам любимата рубрика „На гости на…“ с обиколка из Хага, именно в компанията на Тина от 100 decors. Нека вдишваме с пълни гърди малко холандски въздух… мисля, че всички сме зажаднели – не само за пътувания, нови впечатления, но и за контакти и връзка с истински хора. Приятно четене! 

В твоите представи как изглежда едно „ом“ пътешествие?

Първото нещо, което ми идва наум е вода/море/океан, зеленина/гора/джунгла, небе/въздух/простор. Това са трите много важни отправни точки за мен при пътуване. Всичко останало е бонус.

Чувстваш ли Хага като „ом” локация?

Хага може да предостави всичко изброено по-горе. Човек стига да иска, може дори да стигне до Северно море с велосипед. Градът разполага с приятни паркове и градини, където да се отпуснеш и да се насладиш на природата. В Холандия няма милионни градове, просто населението е така разпределено на тази малка по площ държава. Урбанизацията е съобразена с ниското надморско равнище, водата е навсякъде. Макар в по-голямата част от годината да е ветровито и дъждовно, тук въздухът е чист и дава възможност на всекидневни разходки. С една дума, да, около Хага има прекрасни места за „om trip“.

Три неща, които да носим задължително в багажа си, пътувайки до Хага.

  • Кредитна (дебитна) карта – това е необходимо за всяка част на света, но тук на много места не приемат кеш;

  • Дъждобран – както споменах, времето е променливо и може да завали точно, когато не сте подготвени за това;

  • Слънцезащитен крем – с настъпилите климатични промени, в Холандия лятото става все по- горещо, дори на 23 градуса може да получиш слънчево изгаряне.

Как да изглеждаме като местни?

О, много просто. Просто си носете косата небрежно разрошена. 🙂

Шегата настрана, но понякога се налага да караш колело 15 км. в дъжд и вятър, за да стигнеш до работното място, като преди това си оставил децата в детска градина. В Хага ще срещнете много костюмирани дами и господа на велосипед със закопчано куфарче или чанта на багажника. Официалните дрехи и прически си ги носят на парти.

Купете си цветя! Твърди се, че в Холандия няма дом без поне едно живо цвете. Цветята тук са навсякъде, по паркове и градини, частни дворове, по балконите, по уличните стълбове, продават се в супермаркети, бензиностанции, буквално на всеки ъгъл, навсякъде. Хората тук си купуват много цветя без повод.

Ако наистина искате да изглеждате като местни, яжте херинга, маринована, направо на улицата, по- смелите си добавят ситно нарязан лук. Този деликатес, според мен е най-вкусен във Volendam, град на север от Амстердам с традиция в улова и приготвянето на прясно маринована херинга. Фестивал на херингата се провежда през юни месец и е невероятно преживяване за местни и гости на града.

Какво задължително да опитаме докато сме в Хага?

  • Както споменах, едно от нещата, които да опитате в Нидерландия е херингата. Не на всеки се харесва, но поне ще знаете това.

  • Ябълковият пай – това опитах и аз когато пристигнах. Оттогава правя опити да направя подобен, но не ми се получава.

  • Крафт бира – тук има множество пивоварни, където да опитате местна крафт бира с различни аромати и интензитет.

  • Супа от аспержи – според мен тук правят най-страхотната супа, особено когато е сезонът на пресните бели аспержи.

Къде ще ни заведеш да изпием кафето си?

Едно от любимите ми места е Делфт, преди много години е бил по-голям град от Хага и административен център. С разрастването си Хага го измества, но не и по чар. Делфт е известен с техническия университет и шумните студентски интернационални компании.

Модата на хипстърските кафенете започна да отшумява, проправят си път фюжън и веган теченията, появиха се все повече концептуални заведения, предлагащи занаятчийски и локални продукти.

В Kobus Kuch, може да се насладите на чудесен ябълков пай с чаша кафе или чай от прясна мента (много популярен в Холандия) в стария център на града. Помещава се в сградата с типична холандска архитектура, интериорът е запазен в стила 18 в. с типичните дървени тавани и чугунени печки на газ.

В Kek пък може да хапвате здравословна купа смути, прясна салата с продукти от местни фермери, или вегански сладкиш с чаша прясно изцеден сок от екзотични плодове. Концепцията на Kek е в устойчивия начин на живот, подпомагане на малкия и среден бизнес, съвместно с млади дизайнери и занаятчии, които предлагат свои продукти на територията на кафенето. Интериорът наподобява малка задушевна галерия изпълнена с млади бъбриви хора.

На една вълна сме относно търсенето на най-доброто кафе, храна, гледки. Специално място, което искаш да споделиш с нас.

Kompan непретенциозна като интериор бирария, където всеки ден се предлагат над двадесет вида наливна и бутилирана бира, мини бъргърите, приготвени на място, са едни от най- добрите, които съм опитвала в Хага.

Brouwerij De Molen, както се подразбира от името, пивоварната е разположена в сградата на стара мелница. Предлага се занаятчийска бира от 15 таба. Интересното там е, че ако определен вид бира свърши за деня, на нейно място се предлага друга. Никога не сте сигурни, че ще има от вашата любима. Освен бира, мелницата предлага прясно смляно брашно, ако е отворено може да видите процеса на мелене, по остарял начин със все още съществуващите мелнични камъни.

През последните няколко години островите край Ротердам се превърнаха е кулинарен център. Там отвориха много разнообразни интернационални заведения и мястото придоби голяма популярност. Гледката към модерната част на града, заобиколи от плавателни канали, предоставя на посетителите усещането, че изобщо не си в Нидерландия. За разлика от другите градове, Ротердам е град с модерна архитектура, футуристични сгради и център на множество културни мероприятия. Бих казала, че районът е типично инстаграмабъл 😉

Не можем без обиколки по галериите и музеите. Сподели някои от твоите любими пространства за култура.

Ако сте за кратко в Нидерландия със сигурност ще посетите музея Van Gogh или Rijksmuseum в Амстердам, но ако разполагате с повече време ви препоръчвам Gemeentemuseum den Haag, където освен постоянните изложби е и голямата колекция на холандския художник Пийт Мондриан, както и керамика, стъкло и модни колекции. В част от сградата са съчетани модерно изкуство и арт инсталации или временни експозиции, както и музеят на фотографията GEM (museum for contemporary art), където често са изложени световноизвестни фотографи и техните проекти.

Както знаете, голямата част от територията на Нидерландия е под морското равнище, като през годините се работи усърдно по изграждане и запазване на съоръжения, които помагат сушата да остане непокътната. Музеят на водата е едно малко известно място, където най-добре може да се види, колко “дълбоко” са разположени градовете, какви системи от канали, помпи, мостове, диги и дигитални съоръжения се прилагат против наводнения.

Един от любимите ми музеи е музеят на съвременното изкуство и дизайн в Хертоген Бос. Сградата е проектирана от арх. Hubert-Jan Henket с изключително модерна визия и изчистени форми. Експозициите са предимно модерно изкуство, индустриален дизайн, арт керамика и бижута на едни от най-известните холандски дизайнери.

Коя книга смяташ, че е най-подходяща за пътуването ни до Холандия?

Която и книга да вземете, няма да имате време да я разтворите. Колкото и малка да е територията на Нидерландия, тя предлага разнообразни забавления, фестивали, музейни експозиции, природни забележителности и атракции.

Дори да не сте в настроение да правите каквото и било, може да си наемете велосипед под наем и да се разходите из провинции, за да усетите духа и да се насладите на гледките, които предлага страната.  

Практикуваш ли йога? Как си отпочиваш най-добре?

Практикувам йога от 19 годишна, наред с плуване. Имаше моменти, в които ту спирах едното, ту -другото. В момента ежедневно практикувам йога (докато отворят басейните).

Установих, че водата “отмива” стреса, умората и кара тялото да се отпуска за известно време. Йога практиката действа на ментално ниво. Кара ума да се съсредоточава върху важните неща, новите проекти и себереализацията. Тоест намерих баланса между тялото и ума.

Разтоварвам, като се натоварвам. Държа мозъка си непрекъснато зает с нещо, измислям нови проекти, слушам подкасти, чета книги, статии, карам онлайн курсове, присъствам на уебинари, всичко свързано с интересите ми.

Лятото прекарвам в градината в едно село на 8 км. от Варна. Установих, че допира със земята ме успокоява почти колкото медитацията, до такава степен, че не усещам физическа умора.

Къде ще ни заведеш да практикуваме йога в Хага? Къде можем да практикуваме на открито?

В момента йога клубовете са затворени. Но на брега на морето, или около дюните е идеално място за йога практика. В Холандия има много паркове и езера, където освен за разходка стават и за всякакъв вид занимания.

Аз много ценя тишината и едно от любимите ми места на пролет е парка Amstelveen по време на Sakura, когато цъфтят японските вишни. 400 дръвчета дарени на общината от дружеството на японските жени, разцъфтяват едновременно, само за една седмица. Неземно удоволствие е да седнеш под японските вишни и да се наслаждаваш на розовия дъжд от цветчета над главата си.

Практикуваш ли йога докато пътуваш? Разкажи ни за здравословните си навици докато си на път.

Пътуването за мен не е ежедневие. Затова, когато пътувам правя точно това, което не правя в ежедневието си, с изключение на движението и пиенето на много вода. Не практикувам йога по време на пътуване, забавлявам се и разтоварвам. Мога да прекарам часове на дадено място в съзерцание, без да обеля дума, нещо като медитация. Обожавам да вървя, да се движа и да се наслаждавам на природата. Местата, които избирам за почивка са свързани с възможността да се движа свободно сред природата.

Какво ти липсва от Холандия докато си на път?

Като изключим семейството и кучетата ми, друго не ми липсва.

Споделяш страстта си към фотографията, индустриалния и интериорния дизайн, често представяш и DIY проекти, както и готварски рецепти. Къде намираш вдъхновение в ежедневието си? Какво смяташ, че ти е повлияло най-много в стила ти и начина ти на живот.

Детайлите, във всеки един аспект. Намирам вдъхновени във всичко, което ме заобикаля – архитектурата, природата, растенията, изкуството, дори облаците с техните променящи се форми. Всеки детайл, може да ме вдъхнови.

Може ли да представиш живота си тук и сега само в една снимка?

Сподели рецептата си за щастие.

Щастието е имагинерно понятие, за всеки е различно. Аз намирам щастие в малките неща. Кучето да ме близне по ръката рано сутрин за “добро утро”, слънчев лъч да влезе през прозореца, да видя как пониква семенцето, което съм посяла напролет, да си откъсна сочна ябълка от градината, да усмихна някой непознат на улицата. Все такива простички неща.

Накъде да поемем след Хага?

На остров, на топло, където и да е. Имаме традиция със съпруга ми да посещаваме топло място за рожденните си дни (и двамата сме родени през хладни месеци – февруари и октомври). Втора година пропускаме заради пандемията.


Коя е Тина?

Казвам се Златина, но от дете ме наричат Тина. Родена съм във Варна, израснах край брега на морето, завърших магистратура промишлен дизайн в Техническия университет Варна. Не бях напускала България до двадесет и петата си година, което ме накара да “поправя” тази грешка и оттогава всяка година посещавам различни държави, в повечето случаи до море (океан).

Интересът ми към изкуството и фотографията се зароди още от дете. Участвах в изложби, печелих конкурси, но прецених, че “сцената и прожекторите” не са за мен.

Опитвам се да живея бавно, устойчиво с унисон с природните закони, обичам животните и поддържам ревностно каузата по опазване на пчелите.

С годините разбрах, че щастието се постига със спокойствие на ума, широко сърце, движение, повече усмивки, силна любов, здраво тяло и непоклатим баланс между всичко това.

P.S. Всички снимки са любезно предоставени от Тина.

 

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.