Маджарово – на лов за лешояди

Разбира се, не бяхме на лов за лешояди, а на риболов. И не ние, а наши приятели, на които се вързахме да отидем в Маджарово в най-голямата горещина, когато хората обикновено се хващат и отиват нависоко в планината или на брега на морето. Това не го правете. Тотално експремно преживяване е да се отиде в дните с температурни рекорди. Със сигурност би било много по-приветливо място през пролетта или есента. Въпреки че летните градски басейни, които местните си организират около реката са интересна гледка на живо и през обектива.

На всичко отгоре докато стигнем до там се залутахме няколко пъти, защото един от пътищата беше в ремонт, не успяхме да излезем от правилния изход в Хасково (този град не го обичаме, разказвали сме за нашите перипетии и вечният ни неуспех да излезем от него без да завъртим десет пъти на кръговото). Така че вижте кой маршрут е най-оптимален за придвижването ви до Маджарово и многобройните забележителности, които има там. 

Маджарово

Маджарово е като Дивия запад – сухо, прашно, адски горещо с тежък въздух и въпреки че е до река Арда, пейзажите са доста пустинни. Тази част на Източни Родопи наистина е различна. Сякаш се озовахме в уестърн, от който няма излизане. Природата, усещането, скалите, пътищата и пейзажите, които се разкриваха пред погледите ни само затвърждават това наше мнение, че тук хората сигурно дъвчат тютюн, вадят злато и стрелят. Като цяло не сме далеч от истината. В този регион са доста популярни полускъпоценните камъни и кристали. Има мини за кристали и ентусиастите, които поддържат това свое хоби, могат само с една разходка около Арда да се заредят с опали, аметисти, кварц.

Маджарово е дупка на стар вулкан, именно това е причината да се намират толкова скъпоценни и полускъпоценни камъни. Природната забележителност „Кован кая” е мястото, където белоглави и египетски лешояди гнездят и ловуват, като едновременно с това е тракийско светилище с множество ниши в скалите, като Орлови скали, за които вече сме ви говорили. 

Меандрите на река Арда

Първото нещо, което се отбихме да видим беше гледката към река Арда и един от меандрите й край Маджарово. Всичко около течението на Арда е впечтляващо – скалите, водата, животинските и растителни видове. Тук може да се види силивряка, това толкова митично цвете от българските територии. 

Природозащитен център Източни Родопи

Лешоядите са само част от птиците, които могат да се наблюдават от различни места около р. Арда. Посетихме Природозащитния център, който сгушен на хълм над реката, където има сянка, лека прохлада и ресторантче, където може да се почувстваш човек (алелуя!). Пробвайте крем карамела, който предлагат там – божествен.

Към него има и малък интерактивен музей на животинските видове (с фокус лешояди), само трябва да помолите да ви го отворят. Навсякъде има наблюдателници, които позволяват хората да стоят на разстояние и да следят действията на птиците в естествената им среда. 

Пикник край реката

Разположихме се край реката, където имаше каравани, кемпери, плажуващи и стадо крави. Трудно се намира сянка, но лятото в багажника винаги имаме одеало за пикник, чадър и всякакви други приспособления за пребиваване сред природата. Бяхме се подготвили и успяхме да прекараме един забавен съботен ден, в който над нас някак сюреалистично прелитаха лешояди, до нас се разхождаха крави, кученце и водата ни освежаваше.

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.