В Ловеч за ден

Една октомврийска събота и слънцето, което пече ниско в небето и огрява косо земята, ни отведоха до града на Васил Левски, за който разбрахме, че освен архитектурното чудо на Кольо Фичето – Покрития мост, приютява и втората по големина зоологическа градина в България. Наравно с това, топлият град ни накара дълго да се разхождаме из архитектурно-историческия резерват „Вароша“, оглеждайки старите къщи, музеите и черквите, които се намират по неговите улици. Стигайки до върха вече бяхме планирали да разгледаме средновековната крепост, свързвана с въстанието на Асен и Петър, заемала важно място до идването на османците.

Подобни места са имали много по-голямо значение в миналото. Ловеч е голям търговски център с разнообразна стопанска дейност, а сега с множеството важни културно-исторически паметници, забележителности, култура и архитектура. По улиците виждаме много гости на града, със сигурност привлечени не само с историята, но и от прекрасния център, парк и заведения. В околоността има и много други места за посещение, които правят разходката в този край истинско приключение – Крушунските водопади, Деветашката пещера, и др.

Централният площад в Ловеч и паметникът на Екзарх Йосиф I

Първо се запътихме към централния площад на града, минавайки през бароковите къщи, които като ансамбъл се намират из целия град. Посреща ни паметникът на ловчанския митрополит, който по-късно застава начело на Българската екзархия – Йосиф. На много места пише, че това е единственият паметник на Екзарх Йосиф в цяла България. Уви, след проверка се оказва, че не е така, има такъв и в Калофер, където е роден Лазар Йовчев.  

Покритият мост на Кольо Фичето

Оттам се запътихме към една от основните забележителности на града – моста построен от българския архитект Кольо Фичето, оставил забележително архитектурно наследство. Улиците ни отведоха до друго централно място – площада и паметника на Тодор Кирков, революционер и участник в Априлското въстание. Тук може да намерите струпани на едно място доста разнообразни и хубави заведения. Видяхме, че ресторант „Драката“ предлага хубаво меню, а и е предпочитано място.

През който и мост да минете в Ловеч, гледката и разходката си заслужават и все отвеждат до хубави места.

Ето и една от детските градини на града.

Архитектурно-исторически резерват „Вароша“

Уличките на Вароша веднага грабват с калдъръмите, зеленината и чудната архитектура. Доста от постройките са реставрирани, превърнати са в музеи, други са жилищни сгради, ресторанти, заведения.

Точно до Културно-образователен център „Д-р Васил Радославов“ е направен графит с цитат на Васил Радославов, който заема поста министър-председател на България няколко мандата. „България обединена, ето моят идеал“.

Храм „Успение Богородично“ в кв. Вароша

Освен музеите, във Вароша се намира и храмът „Успение Богородично“, където е служил поп Кръстю. Черквите винаги ме привличат, не пропускам да вляза и в тази.

Паметникът на Васил Левски

Стълбите към върха ни отвеждат до паметника на Васил Левски, който се намира на площадка пред средновековната крепост „Хисаря“.

Средновековна крепост „Хисаря“

Тези подредени с особен ред камъни привлякоха вниманието ми, след като приятели ме попитахa каква е функцията им. Подобно нещо не бях срещала никъде до този момент, дори и по време на историческите лекции, експедиции, конференции. Тъй като не успях да отговоря, определено това ме човъркаше да намеря информация. С каква цел за поставени, каква е функцията им и от кой период на съществуване на крепостта са?! След любезната справка направена с Елена Георгиева, главен уредник в РИМ – Ловеч, разбрах, а каменните блокове са разположени по границата на крепостта и имат защитна функция. Служели са като капани за приклещване и счупване на краката на враговете, които са искали да атакуват крепостта. И имайки предвид, че средновековният Ловеч е административен, духовен и търговски център и преживява истински разцвет в периода XIII-XIV в., може да се счита, че са от този период.   

Паметник в чест на загиналите в Априлското въстание

Зоологическата градина

Паркът „Стратеш“ е природно място за разходка и преминава в зоологическа градина, която наистина е доста голяма по площ, въпреки че разнообразието от животни не е особено. Личи, че са гледани добре, дори бих казала, че от всички зоологически, които сме посещавали до сега, тази беше с най-милите животинки. 

Къде да похапнем?

Малко по-рано ви споменах, че с хубаво меню е един от ресторантите на площад Тодор Кирков. Ние обаче седнахме в двора на механа „Вароша“, чието меню определено беше на ниво, а видяхме, че има и хотелска част. Ние не останахме да пренощуваме в града, бяхме само за през деня, но видяхме, че има доста прилични места за отсядане. 

Сподели мислите си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.