На гости на… Меглена Мишева (Барселона, Испания)

Други статии от поредицата На гости на…:

С Меги не се познаваме лично, но обичам да се разхождам из Испания и локациите за култура и изкуство, които подбира и представя в нейния блог и инстаграм профил. Поканих я да вземе участие в рубриката „На гости на…“, за да може и вие да се докоснете до каталонската столица чрез нейните съвети и да я видите през нейните очи. Дори и да сте посещавали Барселона съм сигурна, че съветите на Меги ще бъдат последвани след като кацнете на летище Ел Прат.

Нека се разходим из архитектурата, културата и изкуството на този толкова цветен и интересен град. Приятно четене!

В твоите представи как изглежда едно „ом“ пътешествие?

Тишина, зеленина, йога и разходки на открито, чиста храна, изобщо пълно сливане с природата.

Чувстваш ли Барселона като „ом” локация?

В контекста на горния въпрос бих казала, че не. Барселона си е град – забързан, мръсен, задушен, макар и на места тих и спокоен. „Ом“ локации в чист вид има на 15-20 минути извън града, в Маресме; в Ибиса и Майорка също се организират много ритрийти. Това, което самата Барселона предлага са много ом-моменти в ежедневието – разходки край морето, целогодишно слънце, паркове с гледки и т.н.

Специално място в Барселона, което искаш да споделиш с нас.

Безкрайно много са, а и хубавото е, че постоянно изниква някое ново, което буквално ме кара да ахна – все места, свързани с местната архитектура и култура; изобщо красиви места, на които ти се иска да спреш, да поседнеш и да се порадваш на заобикалящата те красота. Много барселонски са ми Фондация Миро – заради гледката, заради това, че сградата е заобиколена от разкошни градини, и заради самото изкуство вътре, разбира се. Беше едно от първите места, на които отидох с децата след 6-те седмици тотален lockdown тази пролет, точно заради комбинацията от природа, архитектура и изкуство.

Друго такова място е Palo Alto – стара текстилна фабрика, която е била изоставена през 80-те години, след което преустроена в нещо като културен и артистичен център. Там се помещават много архитектурни, дизайнерски студиа и креативни личности, които й придават уникално очарование. Там е и студиото на митичния Хавиер Марискал (споделям мое интервю с него от Пало Алто) – вдъхновение за няколко поколения креативни души.

Какво задължително трябва да опитаме докато сме в града?

Местната култура и изкуство + тапас.

Къде ще ни заведеш да изпием кафето си?

В slowmov в квартал Грасия – държат го французин и момиче от града, живеят точно над кафенето. Изключително симпатични са, мястото – също, а и кафето им наистина е хубаво. Ходим до там цялото семейство с колела през уикенда, нищо че живеем в друг квартал, така че прецени сама колко много си го харесваме 😉

Практикуваш ли йога? Ако да, кое е предпочитаното от теб йога студио в Барселона?

Да, обикновено правя йога сама някъде край морето, а зимата практикувам хот йога. Намерих едно студио за хот йога близо до вкъщи  – класът се води на английски, някак ми пасва повече като език за йога от испанския и каталунския. Хедър (собственичката на студиото от Канада) води часовете с изключителна лекота и естествено чувство за хумор….изобщо моето място е.

Къде може да практикуваме йога на открито в каталонската столица?

Къде ли не! Най-често на плажа, в парковете, на терасите на сградите… виждала съм групи на Port
Olimpic, зад хотел W, пред хотел W, и т.н. 🙂 Отделно има и много организирани групи за различни спортове навсякъде из града и се чудя как тези хора се откриват взаимно. Предполагам, че във Facebook.

Коя книга според теб е подходяща за пътуването ни до Барселона?

Всяка :), но ако ме питаш за книга, която може да те отведе до Барселона духом, без физически да си там, ще ти препоръчам “Последни следобеди с Тереса” на Хуан Марсе. Това беше първата книга, която ме пренесе в каталонската столица, бях студентка и докато я четях се носех на скутер из улиците на кварталите под Тибидабо. Когато много по-късно дойдох, усещането за града, което ми даде книгата, съвпадна с реалността.

С теб сме на една вълна по отношение на музеи, галерии и места за култура. Сподели с нас твоите любими локации за изкуство в Барселона.

О, тук и цял ден да изреждаме пак няма как да ги изчерпаме, но все пак… Всички, включени в Articket Barcelona, с Музея Пикасо и Фондация Миро начело. Да имаш възможността в един град да видиш Миро и Пикасо си е доста голям късмет, а ако имаш сили за още, насреща са Фондация Антони Тапиес, MACBA за съвременно изкуство и CCCB за изложби, които буквално разнищват някоя тематика. Caixa Forum и Foto Colectania на мен също са ми любими. Като архитектура в града, Гауди на първо място, но също и сградите на Жосеп Пуч и Кадафалк, както и Луис Доменеч и Монтанер като емблематични за каталонския модернизъм. И няма как да пропуснем и съвременните гиганти Франк Гери, Сантяго Калатрава, Жан Нувел, Херцог и де Меурон, които също са оставили следи в града, и то какви! Всичко това прави от Барселона наистина уникален град.

Всеки, който следи проявите ти знае, че имаш особено отношение към градската среда, към средата, която ни заобикаля. Защо е толкова важна за теб? Затова ли избра Барселона или има друга причина зад избора ти?

Да живеем в Барселона беше стечение на обстоятелствата и си казахме, защо не, хайде да опитаме за две-три години. Един много наивен и импулсивен избор, защото местене с малко дете и друго напът не се оказа никак лесно, но това разбрахме в последствие. Докато дойде време да се
насладим на градската среда минаха доста месеци в административни неуредици и местене от едно жилище в друго.

Иначе, да, градската среда е важна, хубаво е да ни е хубаво, ако мога така да обобщя и опростя важността и влиянието й върху хората. Мен лично добрата инфраструктура тук ме кара да се чувствам изключително свободна, а архитектурните решения и изненади, които дебнат навсякъде, ме вдъхновяват и зареждат буквално всеки ден.

Децата заемат важно място в работата ти. С проектите си се опитваш да ги запознаеш със света на изкуството, за което мога само да те адмирирам. Това все още стои встрани от ранното детско образование. Подобни активности определено стимулират въображението, креативността и любознателността. Защо избра децата за фокус на твоите
проекти?

Защото има най-много смисъл, но този отговор е твърде общ предполагам 🙂

Замисляла ли си се как в изложбените зали хората често се усмихват едни на други, точно както се случва и като се разминават на горските пътеки? Това усещане на споделеност, на откривателство и на чиста радост от опознаването на нещо ново са само част от нещата, които ни дава изкуството. Без дори да споменем за чувство на естетика, което развиват, креативността и в крайна сметка, добротата.

Това, което аз търся и се опитвам да предам и на децата с проектите, за които ти спомена, не е да рисуват с еди коя си техника или като еди кой си художник, а да развият необходимост от изкуство в живота си.

Какво те прави щастлива тук и сега? Каква е твоята рецепта за щастие?

Като се замисля за щастието и как да го намеря, внезапно ме обзема безпокойство 🙂 Щастието от
една страна са мигове, които те издебват като най-малко ги очакваш. Мен ме издебват като забърквам ароматни масла, като погаля някоя улична котка, като карам колело край плажа, като попадна на хубава музика или книга, като наблюдавам децата как си играят или се смеят, като пазарувам зеленчуци дори.

Рецепта нямам, а и не всеки път правенето на горните неща ми носи щастие. Като се замисля даже те са по-скоро добавка към едно вътрешно състояние, един вътрешен свят, който сякаш изплува в тези моменти, но как и кога се случва това не мога да определя точно.

След Барселона накъде да поемем?

Към къщи.


Коя е Меглена Мишева?

След Испанска гимназия и Испанска филология се озовава в Институт Сервантес – София, където отговаря за културната програма и връзките с медиите. В Барселона е част от екипа на 4YFN, едно от събитията на Международния мобилен конгрес MWC. Чрез фондация „Културадас“ пренася в София креативни практики и барселонско вдъхновение за децата чрез pop-up галерия и уъркшопи за деца.

 

P.S. Всички снимки са любезно предоставени от Меглена Мишева.

 

 

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.