Ню Йорк за три дни

След като посетихме Ню Йорк, вече знаехме защо хората обичат този град, но доста добре осъзнавахме и защо доста хора го мразят. Такива градове ни учат да превъзмогваме много неща, дори и самите себе си, едновременно с това ни учат да не взимаме всичко на сериозно и да оценяваме малките неща. Загубвайки се в морето от хора, в Ню Йорк може да намерите много други неща.

За тридневното ни посещение все още помня адреналина от изживяното, който ни държа дълго време и ни подтикваше да разказваме с ентусиазъм. Постепенно, обаче, миризмите се размиват във въздуха, мислите вече не са така ярки, както преди, а местата, които сме посетили, се превръщат в далечни и нереални.

Със сигурност Ню Йорк не е от типа градове, които може да забравиш лесно. Виждаме го често във филми, по снимки, опознаваме го чрез разкази и сами си създаваме определена представа много преди да го посетим. Всичко това продължава и доста време, след като си тръгнем оттам. Ню Йорк ни посрещна и ни изпрати по пътя обратно за дома, ето защо го чувствам и толкова специален, защото за четиримесечния ни престой на американска земя ние се завърнахме като пътешественици и той успя да ни превърне във вечно търсещи хора.

(EN) New York in three days

Ден първи

Още с пристигането си се бяхме зарекли, че ще тръгнем из Манхатън без карта, без цел и без определен маршрут. Хотелът ни се намираше на Таймс Скуеър, евтин вариант, който ни удовлетворяваше напълно, тъй като отивахме в стаята само да преспим. При споменаването на Хотел Картър все още леко настръхвам, но без такива изживявания не може. Все пак, ако търсите настаняване по определен бюджет, проверете това място, защото определено предлага доста конкурентни цени (но имайте предвид, че предлага само това :).

Всичко това остана на заден план, след като пред нас се откри един гостоприемен и зелен (за мое доста голямо учудване) град, с малки и големи паркове, мултикултурни квартали и уютни места. И на двамата с Дидо ни хареса полярността на Ню Йорк и пренасищането, което се чувства навсякъде – по улиците, в хората, във въздуха.

След като се настанихме, решихме да предприемем първата обстойна обиколка. Бяхме с целия си багаж и наистина се радвахме като оставихме куфарите и раниците. Вече се бяхме влюбили в Сентръл парк от първото ни посещение там и тръгнахме по Шесто Авеню, което води до зеления оазис. По пътя реклама и архитектура се надпреварваха еднa с другa и надвисваха над всички, карайки минувачите да забравят за синевата.

Наравно с тях, обаче, има и исторически места като Катедралата на св. Патрик, сгушена между съвременните сгради, която няма как да бъде пропусната. Същото е и с красивата фасада на Църквата св. Томас, която открихме след като свихме по Пето авеню. И всичко това само за скромните 13 пресечки…

Saint Thomas Church, Three days in New York, www.omtripsblog.com

Ако обичате парковете колкото нас, Сентръл Парк ще ви пасне перфектно. Местата, които постепенно се разкриваха, са сякаш излезли от някоя живопис. Вървейки и говорейки на различни теми, не усетихме как се беше смрачило. Контрастът с уличната действителност е забележителен.

 

През нощта също може да намерите скрити съкровища. Само имайте предвид, че нощем не може да се остава до много късно в парка, защото го затварят от 1 до 6 часа сутринта, с което, разбира се, трябва да се съобразите. След успокояващата разходка се запътихме към хотела, за да преспим и да се заредим за следващия ден.

Belvedere Castle, Three days in New York, www.omtripsblog.com

Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, Central Park, www.omtripsblog.com

Ден втори

В Gotham City оживлението, шумотевицата и сирените ни събудиха още в ранна утрин. Вторият ден обещаваше слънце, а организацията ни беше доста по-запълнена и сякаш времето премина изключително бързо. Статуята на Свободата, Елис Айланд, Сохо, Уол Стрийт, Бруклинският мост, 9/11 мемориал, Китайският квартал. Всичко това ни звучеше много обещаващо и нямахме търпение да осъществим листа.

Отново успяхме да посетим Батери парк и този път стоически изчакахме дългата опашка, за да се качим на ферибота, който води до Статуята на свободата и Елис Айлънд.

Three days in New York, www.omtripsblog.com

Пътуването с ферибота позволява да видите Ню Йорк и да снимате небостъргачите от корабчето, винаги се получават добри снимки. Когато пристигнахме на първия остров се разходихме до Статуята на Свободата. Не искам да ви разочаровам, но Зелената (или Синята, зависи от гледната точка) лейди не е това, което очаквах. Размерите й на живо не са така внушителни и сякаш се губи из дърветата на парка, който я заобикаля. Харесва ми, че е символ на новото и авантюристичното и затова нямаше как да не я посетим, но някак филмите и снимките, които виждаме я показват по-внушителна.

Елис Айланд повече ме впечатли. Там може да прекарате поне няколко часа. Музеят е внушителен, а гледката към Mанхатън – прекрасна. Елис Айланд е първото място, което емигрантите са виждали след дългото презокеанско пътуване с надежда, че могат да започнат всичко отначало. Силно ви препоръчвам филма Golden Door, който много точно описва мястото и настроенията от тази епоха.

Наистина дълго време прекарахме на островите, но големите зали и музейните експонати, снимки, стари паспорти и т.н. ни бяха много интересни. Последва връщане с ферибота обратно до брега, след което поредната локация беше Бруклинският мост.

Запътихме се към него, не ни отне повече от няколко минути. Искахме да преминем, за да разгледаме кварталите отвъд него, но времето изключително много ни притискаше, затова си останахме в Манхатън. При следващото ни посещение със сигурност ще обиколим по отделните квартали на Ню Йорк.

Оказа се, че много близо до Бруклинския мост е и мястото, където са били Кулите Близнаци и така пътят ни отведе до мястото на трагедията от 11 септември. Независимо от моите убеждения по темата за атаката, като отидеш на мястото, осъзнаваш колко страшно е било в действителност – изключително централно и оживено място, сякаш сърцето на града. Не успяхме да видим 9/11 memorial завършен, защото все още изглеждаше като строителна площадка, но концепцията ми харесва изключително много. За сметка на това си купихме няколко хубави спомени от магазина, който няма как да пропуснете заради тълпите пред него. Вътре може да гледате и документални филми за атаката, да слушате интервюта и т.н. United by Hope е водещото мото, чрез което все още се събират благотворителни средства.

Wall Street, Three days in New York, www.omtripsblog.com

 

Продължихме нагоре към Уол Стрийт и известната статуя на бика, която е символ на финансовото благополучие. Повярвайте ми, това може би е най-заснеманата локация в Ню Йорк, да се вредите е почти невъзможно. Решихме, че така или иначе не е нашето място и се запътихме пеш към Китайския квартал.

 

 

Опитахме китайския специалитет драконова брада или брадат дракон (Dragon Beard candy), който направиха направо пред нас. Вкусът и видът са нещо като турското пишмание. Беше забавно да гледаме как го правят пред нас.

Минахме през Сохо и много други места, през които самият път ни водеше. В този квартал на артисти и културни събития има за всеки по нещо. Малки помещения с фотографии успяха да ни отклонят от пътя и разгледахме няколко фотографски изложби. Има и достъпни магазини, от които може да вземете по-артистични сувенири и подаръци за вашите близки. От улица на улица се озовахме отново на Бродуей и заварихме нощен Манхатън, чудно цветен и леко хипнотичен. Така премина и втория ни ден, очите пълни – сърцето също.

Three days in New York, www.omtripsblog.com

Three days in New York, www.omtripsblog.com

Three days in New York, www.omtripsblog.com

Ден трети

Последният ден беше отреден за стягане на багажа. Успяхме също така да изпием последното ни нюйоркско кафе непосредствено до хотела и да гледаме минувачите, забързани и скрити под своите чадъри. Ню Йорк ни изпрати с дъждовно и мрачно време, сякаш усетил и нашето настроение. Все още не бяхме готови да се сбогуваме с него. Не и в онзи ден. Нямахме особен избор, обаче. Гарата Порт Оторити е точно до мястото, където бяхме отседнали, така че си хванахме автобуса до летище JFK. Тръгнахме по дългия път назад към родната България.

Довиждане, Ню Йорк и до нови срещи! Ако историята ви е харесала, споделете я! А ако вие искате да добавите нещо, пишете ни!

Ваша,

М.

 

PIN IT

 

New York for three days, www.omtripsblog.com

4 Comments

 1. Pingback: Един ден в Ню Йорк  - OM TRIPS Blog

 2. Pingback: Първите десет - OM TRIPS Blog

 3. Адрияна Адриянова март 31, 2016 at 3:32 pm

  Ох, страхотно! Така искам да отида там! <3

  Reply
  1. Om Trips Blog март 31, 2016 at 3:39 pm

   Няма невъзможни неща, Адрияна 🙂 Човек не трябва да спира да мечтае и един ден всичко може да стане реалност. Пожелавам ти го от все сърце!

   При мен лично, Щатите никога не са били мечтана дестинация, а ето че се озовах там, дори и без да съм го искала особено… така че човек никога не знае!

   Благодаря, че намина!
   Сърдечни поздрави,
   Мони

   Reply

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.