Един ден в Ню Йорк 

 1. От серията Ню Йорк
 2. От серията САЩ

Още статии от поредицата:

Ню Йорк. Кръстопът. Надежда. Съдба. Ню Йорк. Космополитен, изпълнен с живот и с усещане, че нещо прекрасно предстои. Там сме никои, но можем да бъдем и които си поискаме! Дори за кратко, градът може да създаде впечатлението, че всичко е възможно. 

Пристигане в Ню Йорк

Един ден в Ню Йорк… И с най-добрите пътешественици понякога се случва да имат на разположение само един ден да разледат място, за което и цяла година няма да е достатъчно. Ето защо трябва винаги да сме добре подготвени. Ако нещо подобно предстои, не трябва да се губи и малкото ценно време, а да се оползотвори за качествена разходка. Ако и на вас ви се отдаде тази възможност – просто го направете! Защото дори и за няколко часа, Ню Йорк може да ви залее с истории, хора, лица, съдби

Оформихме оптимален и алтернативен маршрут, изпитан от нас самите, който може да използвате, за да се насладите на лежерен еднодневен престой в сърцето на Манхатън. 

(EN) One Day in New York 

One day in New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com

Сутрин: 10 часа – от Таймс Скуеър до Батери Парк

Пристигнахме с автобус около 10 часа сутринта. Месецът беше юли и влажността на въздуха продължаваше да е все така натрапчива, както през юни (и вече си мисля, че никога не напуска това място). И в следствие, косата ми не изглеждаше така, както исках да изглежда. Въпреки наранената ми суета, този град заслужава всеки разрошен кичур и всяка секунда задъхване.

Автобусът ни остави на Таймс Скуеър, откъдето можехме безпроблемно да стигнем до много и различни места, използвайки градския транспорт или вървейки пеш. Останахме известно време на комерсиалния площад. Никога не предполагах, че няколко месеца по-късно ще спим в хотел в близост до това място.

Имахме един ден в Ню Йорк или седем часа да разгледаме Манхатън и затова решихме да хванем метро до Батери Парк и да направим възможно най-познатата и туристическа обиколка до Статуята на свободата. Метро станцията се намира само на няколко пресечки от Таймс Скуеър, а предвижването до Дaун Тaун става за няколко минути. Метрото (или Subway, както го наричат в Ню Йорк) е лесно за ориентиране, навсякъде има разбираеми табели и със сигурност няма да имате никакви затруднения, въпреки че се намирате в такъв космополитен град. Около 11 часа вече бяхме достигнали крайната точка на Манхатън.


ПОЛЕЗНИ ЛИНКОВЕ:
*не пропускайте да се сдобиете с MetroCard, повече информация тук
*безплатна карта на метрото може да изтеглите от тук
*носете със себе си карта на града, може да я изтеглите от тук


 

Лоуър Манхатън

Лоуър Манхатън е очарователен, може би, заради непосредствената си близост с водата, което му предава и лека романтика. В далечината се вижда Елис Айлънд, историческо място, едно от първите пристанища на емигрантите през миналите векове и разбира се – Статуята на Свободата. Тук, в зеления парк, сякаш, все още, се усеща енергията на всички тези съдби, които са прекосили хиляди километри по вода, за да стигнат до този бряг и да започнат своя нов живот… С едни такива замечтани погледи и усмивки на лицата се запътихме да си купим билети за ферибота, който трябваше да ни отведе до двата острова. Но тук се сблъскахме с друг тип енергия – туристическата. Пред нас се виеше километрична опашка за билети, което тотално обърка плановете ни. Решихме, че няма смисъл да отделим целия си ден само за тези две локации. Не че не заслужават вниманието ни, но щяхме да имаме и друга възможност и затова потеглихме по обратния път. Хванахме метрото в обратна посока, след като Дидо предложи да слезем в близост до Сентрал Парк. Дам, това определено беше много добра идея. Една разходка сред зеленина нямаше да ни се отрази зле, а и времето беше чудесно.

One day in New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com One day in New York, www.omtripsblog.com

Обед: 13 часа – пикник в Сентрал Парк 

Пристигнахме в Сентрал парк по обед и решихме да си направим импровизиран пикник в парка. В близост до един от изходите му намерихме магазин от веригата Хол Фуудс. За тези, от вас, които не са запознати с тази верига, накратко ще кажа, че е един от здравословните избори, далеч по-добър вариант от някой ресторант за бързо хранене. Може да си вземете, например, различни видове салати, готвена храна, органични зеленчуци… Напазарувахме и резултатът беше yummi! Останахме в Сентрал парк около час, наслаждавайки се на доброто меню и гледахме минувачите; децата, които играеха бейзбол; няколко модела, които позираха за фотосесия за някое от известните модни списания, с две думи гледахме нюйоркчаните и се опитвахме за кратко да се поставим в тяхната кожа… 

Заредени, похапнали и отпочинали, решихме да тръгнем пеш към следващата дестинация за деня – Емпайър Стейт Билдинг. Ако вървите без да спирате пътят е около 30 минути, но на нас ни отне повече, заради снимането, разглеждането и малките промени в маршрута. Пътят ни водеше през Карнеги хол и прекрасни зелени отбивки. Да, зелени. На мен Ню Йорк изобщо не ми се видя сив и еднообразен, каквото мнение циркулира в пространството. Архитектурата понякога наистина задушава заради мащабите, но в крайна сметка се намирахме в столицата на света. 

Central Park, New York, www.omtripsblog.com Central Park, New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com

Следобед: 15 часа – Емпайър Стейт Билдинг 

Към 15 часа следобед вече бяхме пред историческата сграда, а в 17 часа трябваше да хващаме автобуса обратно за Уайлдууд. Все пак решихме, че трябва да завършим обиколката си с гледка от високо. Но … първо трябваше да почакаме малко – чака се за билетите, след това се чака за асансьора…. отне ни около 30 минути да се редим по опашки. Не е много, но все пак е добре да го имате предвид. Купихме си билети до 86 етаж (сградата има 103 етажа, съответно и цените са различни) и започна историческото ни изкачване.

За първи път сградата отваря врати на 1 май 1931 година и е обявена за едно от седемте чудеса на съвременния свят. И до днес продължава да привлича над 4 млн. туристи годишно. Емпайър Стейт Билдинг е с височина около 443 м. и отгоре нещата придобиват друг нюанс и всичко изглежда нищожно малко. Постояхме, поснимахме, посмяхме се… Събрахме спомени за няколко години напред. Но стига толкова стоене на високо. Беше време да слизаме.

За седем часа престой, резултатът беше повече от задоволителен. Бихте ли минали по същия маршрут? 

Empire State Building, New York, www.omtripsblog.com

Empire State Building, New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com

One day in New York, www.omtripsblog.com

Няколко съвета от нас

  • Ако имате като нас един ден в Ню Йорк, останете в Манхатън. Едва ли ще имате време да се придвижите и да разгледате някой от кварталите на Ню Йорк. Те изискват време и съвсем друго планиране.
  • На острова има куп интересни неща, с които може да запълните деня си и топ забележителностите са там. За един ден може лесно да ги отбележите в списъка си.
  • Набележете си няколко места, които са в близост едно до друго. Например, Рокфелер център, Таймс Скуеър и Гранд cентрал терминал са на достъпно разстояние. Ако решите да отидете в Даун Таун, изберете между Статуята на Свободата, Елис Айланд, Сохо, Уол Стрийт и стоковата борса, Бруклинския мост, които също могат да се свържат в един маршрут.
  • Времето, което ви трябва да разгледате Елис Айланд и Статуята на Свободата отнема един преди обед (в това включвам купуването на билети, пътуванията с ферибота и разглеждането на двете локации), така че си преценете дали искате да видите тях или всичко останало. 
  • За да избегнете опашките може да купите билети предварително, ако ли не – пригответе се за чакане.
 • И още нещо

  • До някои места може да стигнете пеш, за нас това е предпочитаният начин за придвижване. Разбира се, метрото никога не е за подценяване, така че се сдобийте с метро карта, за която писах малко по-горе.
  • При еднодневни пътувания, бъдете готови да променяте маршрута в движение и не се обезсърчавайте, ако нещо не се получи по план, просто продължете към следващото място.
  • Ако обичате да купувате сувенири и малки символични подаръци, по авенюта в Манхатън има доста евтини магазини. Не са за изпускане и специализираните магазини на музеите и забележителностите, които аз лично никога не пропускам.
  • Един съвет за посещението ви в Емпайър Стейт Билдинг. От лобито до 80 етаж – има няколко асансьора, които обслужват посетителите, но от 80 до 86 етаж изкачването става само с един асансьор, за който се чака на опашка. Ако шест етажа не представлява трудност за вас – използвайте стълбите. Ние направихме така.

  PIN IT

One Day in New York www.omtripsblog.com

1 Comment

 1. Pingback: Ню Йорк за три дни - OM TRIPS Blog

Сподели мислите си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.