Шумен и паметникът на създателите на българската държава

Шумен, както и Провадия винаги са в страни от маршрута ни. Oсобено когато сме тръгнали от Пловдив към Северното черномирие и не ни се спира особено. Винаги има изключения от правилото. Kогато решим, че трябва да видим места, които сме изпуснали – нищо не може да ни спре. Така започнахме малко по малко да отбелязваме и локациите в Северна България, които си заслужават да бъдат видени. 

„Човек, дори и добре да живее, умира и друг се ражда и нека роденият по-късно, като види тези писмена, си спомни за този, който ги е направил…”

Само когато човек е там горе, усеща истинския мащаб на направеното от човешката ръка. Вижда се и таланта на хората, които са го измислили. Чувстваш се малък, дребен, на фона на каменните трансформъри, които се извисяват над главите на посетителите. В Западна Европа, така се чувстваме във величествените катедрали, чиито куполи сякаш достигат небето. В България, определено мога да кажа, че места като Бузлуджа, като паметника в Шумен (за добро или за лошо) са тези места, на които се чувстваме малки. 

 

1 Comment

  1. Pingback: Спирка по пътя - Провадия и крепостта Овеч - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.