Около Пловдив – село Чурен и Върховръх

Поради ограниченията в пътуванията извън граница (поне за сега ние не се напъваме да правим излишни акробатики) започнахме да изследваме обстойно картата на България и да търсим тези скрити места, които пазят още магията си. И за които все не ни оставаше време.

Около Пловдив сме заобиколени от мистичната Родопа планина, която има прекрасни творения. Така стигнахме до две локации от Западни Родопи, които не бяхме обхождали. В ето, че вече можем да се похвалим със свежа разходка до Върховръх и село Чурен.

За да се стигне до тези места се минава през Перущица и Скобелево, разстоянието е около 50 км и пътят е хубав, въпреки завоите. Веднага след това има разклон наляво се поема за Върховръх, надясно за с. Чурен. Има хотели, къщи за гости, така че бързо ще се ориентирате, че сте стигнали до правилното място.

Върховръх

Първо решихме да се разходим до Върховръх. Озовахме се на поляната на едноименната хижа. Тя все още приема туристи, има и столова, от която решихме да се възползваме и да хапнем на въздух и слънце. Времето през този уикенд беше прекрасно и малко време нсред природата щеше да ни се отрази добре. След като се заситихме с вкусно сготвеното обедно меню поехме на кратка разходка до върха. Преходът е кратък и приятен, без никаква трудност всеки би го взел. Има редица пътеки, които тръгват оттук, така че може да се подготвите и да разгледате варианти за по-дълги туристически преходи.

Село Чурен

След това се запътихме към село Чурен (дали с кола или пеш вие си решете и двата варианта са достъпни, зависи с колко време разполагате). Селото е истинско богатство с дългогодишната си история. За мястото има сведения в Устава на Бачковския манастир от XI в. Било е доста голямо, но за съжаление сега къщите се броят на пръстите на двете ръце. Друга интересна локация е възстановената църква „Свети пророк Илия“ от периода на Възраждането. Веднага ни посрещнаха дружелюбните жители и едно куче пазител на селото, което остана до нас през целия ни престой. Мястото предлага красива гледка докъдето поглед стигне, заради планинския си характер. 

 

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.