Как балансирам енергията около и вътре в мен?

Човек колкото и добре да живее идва момент, в който започва да обръща внимание на енергиите. 

Не случайно излизат толкова книги по темата за домашния уют и доброто разположение на духа: „Малък наръчник по хюга“, „Малък наръчник по люка“ от Майк Викинг; „Да изживееш своя икигай“ от Ектор Гарсия (Кирай); Франсеск Миралес; „The Power of Nunchi: The Korean Secret to Happiness and Success“ от Euny Hong, може би всеки има нужда да обърне малко повече внимание на този аспект от ежедневието.  

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Yoga Girl Podcast (@yogagirlpodcast) на

Домът е моята крепост. Пътешествам, но обичам да се завръщам на моето си място. С нищо не бих заменила чувството, което ми носи прекрачването на прага. Обичам да оставам сама, да си отмарям докато почиствам, подреждам, готвя и като цяло, докато извършвам домакинска работа. (моля ви, кажете, че не съм сама в тази ми странност 😀). Да създавам атмосфера на топлота, уют, положителна енергия, да разпръсквам спомени, да чертая планове, да се наслаждавам на момента… всичко това е „у дома“.

Смятам, че хаосът в пространството води до хаос и в мислите. Не обичам да се претрупвам с вещи, само най-необходимото. Не че е като аптека в нас, тук там се намират сантиментални спомени.  Колкото е важна организацията, толкова е важен и фактът, че на това място живеят хора, които имат своите настроения, моменти, нужди. Ето как създавам уют и балансирам енергиите около и вътре в мен.  

1.Пало Санто

В превод от испански името означава „Свято дърво“. С въздействието на дървото пало санто се запознах преди години и когато пътувам, не пропускам да си купувя, макар да се намира вече и в България. Дървото е използванo още в древността като средство за духовно пречистване и дори лечение (може да се консумира като чай, което аз не съм опитвала до сега). Продава се под формата на пръчки/съчки с различни размери, не гори като обикновените, а започва да тлее и изпълва пространството с прекрасен аромат. Може да се използва във всяка част на деня, във всяко едно пространство и в случай, че изпитате грипни симптоми, стрес, астма, главоболие, тревожност, депресия, и др. Действа благоприятно на цялостното състояние на организма. Може да се пали преди домашната йога практика, след връщане от работа, за премахване на напрежението, т.н. Това е едно от нещата, които винаги гледам да имам у дома, наравно с тамяна. 

2. Букет от салвия или т.нар. sage smudge stick

Коренно население на САЩ използват различни растения за своите духовни практики. Това букетче от салвия е един от вариантите, които са популярни и в днешни дни. Освен, че може да си го направите сами, което е много забавно и креативно занимание, горенето на растения отново пречиства пространството, може да подобри съня, влияе благоприятно, при нужда то фокусиране по време на работа, премахва стреса, и т.н. И както пало сантото, ароматът е много приятен и лек. 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Moni / OmTripsBlog (@sgrueva) на

3. Аромадифузер

Ароматите въздействат благоприятно върху психиката на човек. Етеричните масла са познати по нашите земи от край време. Добре, че през последните години им дойде модата покрай био и еко олелията, че и в другите държави да могат да им се порадват. Извлеците и маслата са нещо, което всеки е използвал под една или друга форма. Сега вече се предлагат всякакви аромати, марки и разновидности с различно благоприятно влияние. Аромадифузерите могат да са електрически, но и тези със свещ също вършат страхотна работа в домашни условия. За ароматите може сами да прецените от какво имате нужда и да изберете най-подходящото за вас и състоянието ви – лавандула, лимонена трева, портокал, евкалипт, т.н. Няма от тях спомагат за зареждане с енергия и позитивизъм, други – към уют в зимните вечери и релаксация.   

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Moni / OmTripsBlog (@sgrueva) на

4. Кристали

Тук навлизаме в дълбоките води. Кристалите са сложна материя, която не съм усвоила и продължавам да внимавам как ги използвам. За да се радваме на истински благотворното им влияние, когато се купят трябва задължително да се пречистят, от време на време да се „зареждат“ отново, защото с времето натрупават в себе си отрицателна енергия. У дома държа розов кварц и опал. Те са силно енергийни и спомагат за балансиране на тялото, ума и пространството и спомагат в определени сфери от живота. 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Moni / OmTripsBlog (@sgrueva) на

5. Мала

Мала е молитвена броеница, която се използва при релаксацията в края на йога практиката.  Обикновено е направена от индийските семена рудракши, но може да намерите и такива от мъниста от полускъпоценни камъни и да я носите като бижу. Изборът на мала е нещо много лично. В зависимост от това с какви мъниста е тя, това спомага за уравновесяване на мислите, чувствата, фокусиране и завършване на задачите, спомага за положителната нагласа, по-лесното взимане на решения, балансиране на чакрите, и т.н. Не забравяйте, че както кристалите и малата трябва да се изчиства от събраните негативни влияния. 

6. Лоти нети каничка

Дълго време се противих на този вид канички, тъй като начинът, по който се използват ми изглеждаше адски странен и труден. Все пак си я купих и все още ми изглежда супер странно, докато я използвам, но не и трудно. Йога има много лица и това също е част от практиката. Чрез промивките, които се правят с Лоти нети каничка се почистват и защитават горните дихателни пътища и това по естествен начин засилва имунната система на организма. Действа много добре при хрема, първи симптоми на грип и настинска и при алергични проблеми, синозит. И след това наистина се диша по-лесно.  

7. Масажен пръстен Су Джок

Ако сте стигнали до тук в списъка, значи не само аз съм чики-рики, което използва такива чудати неща в дома си. Предполагам, че сте чували за точките по ръцете и стъпалата и колко е добре да се масажират. За да достигнем най-лесно до всяка една от тях е добре да се използва масажната техника су джок, а в домашни условия на помощ идва масажния пръстен за су джок терапия. Така всеки може да си направи масаж насред работния ден, да задвижи кръвта и лимфата и да спомогне за доброто оросяване на ръцете. 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Moni / OmTripsBlog (@sgrueva) на

И нека приключим с лудостите до тук. А вие какви начини за балансиране на енергиите и мислите си използвате у дома?

PIN IT

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.