Парижани за седмица

1. От серията Франция 

Още статии от поредицата:

През 2014 г. прекарахме една седмица в Париж. Дидо празнуваше юбилей, аз правех архивно проучване за дисертацията си. Беше март и не се надявахме на хубаво време, очаквахме сиви парижки улици, дъжд и вятър. Успокоявах се, че топлите зали на библиотеката и архива ще ни приемат без да възразят. Не знам за вас, но за мен Париж е много по-дъждовен и времето е много по-капризно от Лондон. Всички са заклеймили британската столица като най-сивата, облачната, дори се носи клишето „лондонско време“, но хайде, моля ви… Париж също не отстъпва. Този път обаче, въпреки че пролетта едва беше започнала, Париж никога не е бил толкова гостоприемен и уютен. Историята „Парижани за седмица“ за нас изглежда по този начин.

EN (One week in Paris)

Airbnb

Това беше първият път, в който използвахме услугите на Airbnb и оттогава не сме наемали стая в хотел. Апартаментът, който бяхме си избрали беше в стара парижка жилищна сграда в 13-ти район в града, където се намира и Националната библиотека Франсоа Митеран. Ключът беше оставен под изтривалката. Имахме невероятна гледка. Метрото беше на 5 минути от нас. Един ден в седмицата имаше битак по Boulevard de Reuilly. Глъчка, закуска, френско черно кафе. Точка.

[instagram url=https://www.instagram.com/p/l7F7I9m8HW/?taken-by=sgrueva]

Националната библиотека на Франция 

За да мога да си свърша работата без да ощетявам планa, който си бяхме направили, ставах рано сутринта и отивах пеш до библиотеката, беше на не повече от 10 минути. Кварталът беше страхотен и ми позволи да се отпусна напълно. Дори един ден успях да опътя една възрастна жена къде се намира метрото. Станах истинска парижанка за по-малко от седмица. Прекарвах всяка сутрин в читалните, зарита от книги, статии, разхождаща се из големите коридори с червени, меки килими. Невероятна база, с изумителни колекции и много по-широко скроен персонал в сравнение с нашите клиширани библиотекарки (не обиждам никого, но има и персони, които могат да те извадят от равновесие, като имате предвид, че съм прекарала в библиотеки доста голяма част от живота си). Френската библиотека има и изложбени пространства, така че всеки заинтересован може да я посети. Тишина, единствено шум от разлистване на книги и удряне по клавиатирата. Сутрините в Париж предлагат дзен звуци, които малко хора могат да оценят.

 Националният архив на Франция

Archives Nationales à Paris;Parisians for a week, www.omtripsblog.com

 

Другото място, което беше свързано с работата ми във френската столица беше Музеят на Националния архив. В тази сграда се е помещавал Музеят на френската история и не случайно тук могат да бъдат видени забележителни архитектурни и интериорни решения – стаи от XVIII в., запазени почти в непроменен вид – Покои на принца, Покоите на принцесата и т.н. Музеят на Националния архив се помещава в сграда построена през XIV в. и части от оригиналната постройка са запазени до днешни дни, които са и единствените от този период в Париж.

Двете локации носят изцяло френския дух и могат да присъстват в списъка с места, които да се посетят.

Art Paris Art Fair

Панаир за съвременно изкуство в столицата на изкуствата е нещо напълно естествено. А, за вас? Основната мисия на събитието е да представи съвременното изкуство в достъпна форма за всички. Всяка година от 2012 година, Art Paris Art Fair има различен фокус. През 2014 г., фокус беше Азия, а тази година (2017 г.) предстои фокус Африка. Азия напредва в съвременните тенденции в изкуството с голяма скорост и това, заедно с пословичната „извратеност“ на азиатците можеше да бъде видяно на панаира, брутални сцени, много послания и поуки, които успяхме да си вземем. Това е едно от задължителните места, които трябва да посетите, имайте предвид, че се провежда в Grand Palais, историческа локация, която в момента се използва активно за културни събития, изложбена и експозиционна зала.

Art Paris Art Fair, Parisians for a week, www.omtripsblog.com
Art Paris Art Fair, Parisians for a week, www.omtripsblog.com
Art Paris Art Fair, Parisians for a week, www.omtripsblog.com
Art Paris Art Fair, Parisians for a week, www.omtripsblog.com
Art Paris Art Fair, Parisians for a week, www.omtripsblog.com
Art Paris Art Fair, Parisians for a week, www.omtripsblog.com
Art Paris Art Fair, Parisians for a week, www.omtripsblog.com

Centre Pompidou

Продължаваме с местата, в които може да видите съвременно изкуство в различни форми. В Centre Pompidou успяхме да посетим прекрасна изложба на известния фотограф Henri Cartier Bresson, част от групата Магнум, оставил своя отпечатък в съвременната фотография. Чакахме на опашка. В център за съвременно изкуство. OMG. Кога ще се случи това в България? Центърът е толкова голям, че със сигурност няма да ви стигне цял ден да го разгледате. Ние затова избрахме да разгледаме една цяла изложба, която беше и фокус през 2014. Ударихме десятката, а Дидо беше много щастлив, че успя да види работата на фотограф като Бресон в оригинал. Това дори не го бяхме планирали предварително, просто чист късмет.

Centre Pompidou, Parisians for a week, www.omtripsblog.com

Centre Pompidou, Parisians for a week, www.omtripsblog.com

Centre Pompidou, Parisians for a week, www.omtripsblog.com

Centre Pompidou, Parisians for a week, www.omtripsblog.com

 

Album Comics Paris

3 comic book stores you must visit, www.omtripsblog.comКой харесва супергероите и комиксите? Ние. Кой обича да посещава магазини за комикси? Ние. Намерихме магазина Atlas Comics Paris, в който останахме повече от час и си тръгнахме с няколко книжки на Marvel и DC Comics, така започнахме да трупаме нашата колекция. В магазинчето има нови броеве, стари архивни книжки, представящи еволюцията в рисуваните герои. Не знам за децата, но ние се чувствахме съвсем на място. Колко е хубаво да се пренесеш в един измислен свят, да забравиш за момент ежедневието, но едновременно с това да си припомниш, че във всеки от нас има някаква сила, която трябва да покажем на света.

Graffiti art

 Parisians for a week, www.omtripsblog.comОсвен класическо изкуство от предходните векове, съвременно изкуство показващо наболели проблеми от ежедневието, по улиците на Париж могат да се видят произведения на известни графити артисти. Едно от бижутата, което успяхме да намерим беше Le Tour 13 точно преди да я съборят. Le Tour 13 е сграда, която събира различни графити артисти, които изрисуват всяка стая, всеки етаж, отвън и отвътре и превръщат целата сграда в галерийно пространство. За съжаление, подписките, които се се събирали не успяват да спасят сградата от събаряне, а сама по себе си тя е произведение на изкуството. Доста жалко наистина. Като наследство от нея е интерактивният сайт, в който може да се разходите по етажите и да видите цветни рисунки, красиви и изписани стени, сюреалистични картини.

 

Space Invader, Parisians for a week, www.omtripsblog.com

 

 

 

В Париж успяхме да видим и някои от творбите на Space Invider, чиито графити открихме по различни стени по парижките улици. А вие на кой графити артист сте попадали по време на пътуванията си? Имате ли навика да следите за тези неща или не?

Парковете на Париж 

Маршрутът ни мина през Les Jardins du Luxembourg, Jardins des Tuileries, Jardin des Plantes, определено едни от задължителните места, но специално търсех един парк, малък оазис, който исках да посетим – Parc des Buttes Chaumont, чували ли сте за него? От Montmartre решихме, че ще вървим пеш докато стигнем до там. Е, това ни вкара в малко приключение, защото се озовахме в странни квартали, със странни хора, които ни гледаха още по-странно, пресичахме улици, които не могат да се пресичат, но накрая стигнахме и …колко много си заслужаваше само. Слънцето вече беше високо в небето, грееше силно, земята беше топла, а алеите гостоприемни, кучетата бягаха, децата играеха, жена се излежаваше, мъж четеше книга. Колко си личеше, че бяхме в Париж.

Parc des Buttes-Chaumont
Parc des Buttes-Chaumont, www.omtripsblog.com
Parc des Buttes-Chaumont, www.omtripsblog.com

Париж за всеки е различен, такъв беше той за нас. Надяваме се разказът и местата, които ви препоръчахме да са ви харесали, и ако имате път към Париж тази година, насладете се на всичко френско, най-вече на отношението към живота и естетиката, която може да се намира дори в сервирането на чаша кафе.

Поздрави,

и нали знаете, бъдете щастливи където и да сте!

 

 

PIN IT

 Parisians for a week, www.omtripsblog.com

3 Comments

 1. Laura Vandenbroucke април 6, 2017 at 12:05 pm

  I can’t read Russian (is it Russian?) sadly, but I recognized a lot of things on your pictures! Just showed your blog to my boyfriend, and he wants to go back to Paris right now! Haha, with a bit of luck we’ll visit again this month!

  Reply
  1. Om Trips Blog април 6, 2017 at 12:12 pm

   It’s Bulgarian, darling! As you can see the ABOUT page tells everything.
   Here is the English version of the blog // https://omtripsblog.com/en/

   Hope you enjoy!
   Best,
   Moni

   Reply
   1. Laura Vandenbroucke април 6, 2017 at 12:22 pm

    Now I see! I was browsing on my smartphone, so I could not see the upper menu! Switched to the English site now, so everything makes sense now! Thanks!

    Reply

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.