4 места, които да посетите във Франция

1. От серията Франция 

(EN) 4 places you must see in France

Първото ми пътуване извън България беше във Франция. По това време учих във Френската гимназия в Пловдив и тази комбинация е причината да заобичам всичко френско. Поглеждайки назад в дните осъзнавам колко много неща са се променили. В края на 90-те и началото на новия милениум, България беше една много различна държава от мястото, което познаваме сега. Възможностите за пътуване не бяха толкова много, ако ги сравняваме с днешните такива.  

Израстнала съм с историите, които татко ни разказваше, и продължава да ни разказва, от неговите пътувания по света. Когато от училището ни предложиха да се включим в обменни програми, семейството ми беше напълно съгласно да се впусна в това приключение. Бях само на 15 години и тези пътувания промениха изцяло виждането ми за живота. Оттогава не спирам да мечтая за пътешествия и за отваряне на съзнанието си към новото и непознатото. 

Именно поради тази причина искам да споделя с вас четири места, които оставиха отпечатък, след като ги посетих. В следващите редове няма да видите Париж или някой от големите френски градове, често срещани в туристическите журнали. Ако сте достатъчно авантюристично настроени, съм сигурна, че ще им дадете шанс, за да усетите сами чара, който крият.

1.Ортез

Когато за първи път чух за Ортез, имах чувството, че ще ходя на най-прекрасното място на света. Има нещо мистично в името, не мислите ли? Имам прекрасни спомени докато се разхождам из улиците, разглеждайки историческите забележителности… За тези от вас, които са заинтересовани да научат повече за историята и традициите на отделните Провинции във Франция, Ортез определено е мястото, което трябва да посетите. Градчето е разположено в югозападната част на Франция в регион Нова Аквитания. Историята му може да се проследи още в далечния XII в., когато е столица на провинция Беарн. Река Гав де По пресича града и преминава през редица черкви, катедрали, замъци от Средновековието. Ако сте гладни не пропускайте да опитате френската шунка “jambon”, която тук се приготвя по специална рецепта, с която градът е известен в цяла Франция.

2.Бар-сюр-Сен

Разположен в региона Шампан-Арден и част от департамент Об, само на два часа от Париж, Бар-сюр-Сен ме изненада приятно. Разрушен от англичаните през XIII в. и преживял своите тежки години по време на Религиозните войни, които разкъсват Европа, градчето все още има да покаже дълъг лист от забележителности. Как може да сме във Франция и да не сме заговорили за вино? Е, няма да ви разочаровам, приятели. Този регион е популярен с шампанското си, така че магията от балончета и прекрасната природа ще възстановят всяка клетка от тялото ви.

3.Каркасон

Каркасон е истинска приказка. Богата история, 52 кули, които да се разгледат и труп на прасе пълно със зърно катапултиран над стената на врага… Няма как да пропуснете това 🙂 Каркасон е разположен в красивия френски регион Окситан, заемащ стратегическо място между Атлантическия океан и Средиземно море. Градът е датиран 3 500 г. преди Христа и заема важно място в различни исторически периоди. Също така е и част от Световното наследство на ЮНЕСКО, но сами ще се убедите, че е много повече от туристическа дестинация. 

4.Биариц

Първият факт, който разбрах за Биариц беше, че това е любимият курорт на Наполеон Бонапарт и когато го посетих разбрах защо това е така. Градът е перфектно ситуиран на Атлантическото крайбрежие в Баския регион. Със сигурност трябва да го включите в местата за разглеждане, независимо дали ще изберете да отидете там за дълга ваканция или за уикенд пътуване. Мястото ме докосна с историята си, небесносинята вода, плажовете и собствената си атмосфера. Все още искам да се завърна там и да го видя отново. Е, в плановете ми е. 

Посещавали ли сте някое от изброените места? Какви са ви впечатленията? Ще се радваме да споделите в коментар под статията. 

 

 

PIN IT

4 places you must visit in France www.omtripsblog.com

 

1 Comment

  1. Pingback: Най-добрите статии за пътуване от АСТОМ през 2017 г. - АСТОМ

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.