На гости на… Люба Софрониева (Ница, Франция)

Други статии от поредицата На гости на…:

По-цветен пост мисля, че не съм оформяла и едва ли ще го направя скоро :). Гледайки навън как есента рисува със своите природни багри, реших че е време да поизтупам праха от интервютата, които съм събрала и да ви запозная с артиста, пътешественика, и един от най-позитивните хора, които познавам – Люба. Както съм обещала, тук ще ви представям само имена, които ще ви накарат да се усмихнете и да повярвате, че хубавите неща се правят именно от нас – хората и чрез контактa помежду ни можем да създадем един по-добър свят. 

С Люба се познавам от студенстските години в София, когато залягахме над историческите книги и се забавлявахме трупайки невероятни спомени. Като й предложих да вземе участие в рубриката на блога, тя веднага се съгласи и ето, че днес ще се разходим виртуално по улиците на перлата на Френската Ривиера – Ница. Люба ни е приготвила интересни места за посещение, полезни съвети и впечатляващи подробности за региона. Все още в Ница не сме ходили, аз съм минавала транзит, но това бързо ще се промени, след като WizzAir ни изненада приятно с пускането на директен полет от София, който ще започне от март месец 2018 г. 

Нека се потопим в артистичния свят на Люба в следващите редове и да се насладим на разказа й. Приятно четене!

Мони

(EN) On a visit to… Lyuba Sofronieva (Nice, France)

on a visit to lyuba sofronieva, nice, france, www.omtripsblog.com

 

В твоите представи как изглежда едно „ом“ пътешествие?

Едно странстване, което предприемаш очиствайки съзнанието си от всички битови и работни задължения, от всякакви проблеми и ядове. Пътуване, което предприемаш зареден с положителни очаквания, откривателски и приключенски дух. Пътешествие, където не бързаш за никъде, където всеки един момент е впечатляващ, където всяка една случка става незабравима и всеки един човек ти изглежда интересен. Една обиколка, от която се връщаш зареден, обогатен, замислен и без съмнение изморен. 

Може ли да осъществим истинско „ом“ пътешествие до Ница?

Определено ! Ница е един много красив и очарователен град, спокоен и по своему динамичен. Често бива наричан, и с право, «пенсионерски град», но това е доловимо когато живееш тук. За един пътешественик, Ница разполага с всичко необходимо, за да задоволи и най-капризните на емоции и преживявания хора.

Не мога да говоря за Ница без да мисля за региона като цяло. А и нито един истински пътешественик не идва тук, за да посети само и единствено Ница. На една крачка разстояние се намират Монако, Антиб, Кан, столицата на парфюмa Грас и куп други китни и очарователни градчета, които в по-голямата си част помещават множество ателиета и арт галерии. Прованс, известен с битовия си стил и подправки. Морските Алпи, прочути с приказните си пейзажи и наличието на условия за практикуване на почти всички екстремни спортове. Лазурният бряг: изключително живописен и разнообразен на релеф и природни забележителности. Даже и светлината тук е забележителна! И в зависимост от нея цветовете на природата и на сградите се мени и приема удивително красиви нюанси.

Lyuba Sofronieva, Cannes, France, www.omtripsblog.com

Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

Три неща, които да носим задължително в багажа си, тръгвайки за Ница?

Слънчеви очила, бански и «обувки за плаж». Макар че времето става все по-непредсказуемо, през по-голямата част на годината в Ница е топло и много слънчево. Хората събират тен на плажа целогодишно. Решите ли да влезете във водата обаче, ви съветвам да се снабдите с «обувки за плаж» : вид мека обувка или сандал. В Ница плажната ивица е съставена от малки заоблени камъни, които страшно ти убиват, когато си легнал, седнал или вървиш. Тези камъчета са запазена марка на Ница. Има дори и бонбони в тази форма и окраска.

Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

Как да изглеждаме като местни?

Не съм забелязала някаква специфична местна мода. В Ница има от всичко по малко. Ще срещнете както много изискани и спретнати хора, така и младежи, облечени в анцузи по последен писък на модата, с прилежно втъкнати крачоли в (бели) спортни чорапи. Хипстерите също не са рядкост. Може би единствената обща местна черта е слънчевият загар.

Какво да опитаме задължително в Ница?

Ница се гордее с няколко местни кулинарни специалитета, силно повлияни от Провансалската, Италианската и Средиземноморска кухня. Тук ревностно се практикува традицията на «аперото»: лека хапка и пийка в късния следобед или ранна вечер. Именно по това време ще опитате най-известните местни специалитети Сока (тънко печено тесто от нахут), Писаладиер (вид пица с лук, аншоа и маслини), Пан Банйа (хлебче, пълнено със салата, риба тон, домати и зехтин), както и различни видове тапенади. Можете да придружите това мезе с чашка Пастис, който наподобява нашата мастика. Тази напитка води своя произход от Марсилия, но е характерна за цялото южно крайбрежие. За десерт опитайте типичната за Ница «Тourte de blettes»: вид пай с манголд (спанаково цвекло), стафиди и прочее съставки. 

Къде ще ни заведеш да изпием кафето си?

Ще ви заведа на “Хълма на Двореца“, макар че всъщност от двореца няма почти и следа. Та този хълм е разположен между стария град и пристанището на Ница. Днес той е превърнат в голям и спокоен парк. Оттук има страхотна гледка над града и морето. А най-добре ще е да си направим пикник на хълма Борон. Там крепостта е непокътната, а гледката е уникално красива! Вижда се цяла Ница, както и залива на Вилфранш и Кап Фера.

Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

Мястото, което искаш да споделиш с нас.

Има едно място тук, което с годините се оказа много специално за мен. Именно тук направих първата си изложба и снимах първото си предаване, а днес съм управител на това, бих казала «културно място от алтернативен тип». Казва се «La Zonmé», което прочетено  на verlan (т.е. на обратно) означава «Къща». Представлява културна асоциация, разполагаща с малка зала за спектакли. Денем помещава различни ателиета (Натюропатия, Арт-Tерапия, няколко вида Танци, Йога, конференции и прочее), а вечерно време се организират концерти, изложби, прожекции, фестивали и други културни мероприятия. Обстановката е непретенциозна, уютна, артистична. Имаш усещането, че се намираш у дома или в хола на някой приятел. И си заобиколен от приятели, защото почти всеки, прекрачил прага на асоциацията се «застоява» и се превръща в приятел и част от колектива.

La Zonmé, Nice, France, www.omtripsblog.com

La Zonmé, Nice, France, www.omtripsblog.com

Не можем без обиколки по галериите. Покажи ни някои от твоите любими галерийни пространства.

Без колебание, ще ви заведа в «Гълъбарника»: Art Squat в сърцето на стария град на Ница. На пръв поглед изглежда като невзрачно и изоставено блокче на 5 етажа. Прекрачите ли прага, обаче, се озовавате в страната на чудесата. Всяка една стая е изрисувана и преобразувана в арт ателие, и всяко едно ателие има свой собствен стил. За 15 години оттук са минали десетки артисти, следи от чието творчество намираме и до днес по стените, стъпалата, таваните, килерите и най-затънтените кътчета на тази сграда. Понастоящем 10 артиста си делят пространството. Веднъж месечно се организират и изложби на “външни“ артисти.

Коя книга да вземем със себе си за пътуването до Ница?

Вече споменах за Прованс и Грас. Вземете със себе си «Парфюмът » на Patrick Süskind. Действието му се развива именно тук. Или пък «Желязната Маска», тъй като е бил заточен на  остров Света Маргарита до Кан.

Срещала ли си клишета за Ница, които се оказват напълно неверни?

Всичко, което бях чувала за Ница се оказа вярно.

Сподели своя опит от първите дни престой в Ница.

Моите първи дни тук бяха както трепетни, така и объркващи и досадни, поради неизбежните административни и битови въпроси за уреждане. За мой късмет не бях сама. Пристигнахме цяла група състуденти, с които преди това учехме заедно в София и Франкфурт на Одер. Та така и заедно откривахме и се справяхме с живота в Ница.

След Ница накъде да поемем?

Отидете на пристанището в Ница и се качете на първия ферибот за Корсика. Намира се на около пет часа път. Ще пристигнете в Калви. Оттам нататък, където и да идете в Корсика, навсякъде и всичко ще ви хареса! Не случайно се нарича «Островът на красотата».


Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

 

Коя е Люба Софрониева?

Родена съм в София, израснах във Варна, завърших История в Софийски Университет. Пристигнах в Ница преди близо 7 години, с идеята да завърша последния семестър от магистърската си степен по «Медии, комуникация и култура» и след това да отпътувам за някое друго непознато място. Градът ми хареса: не много голям, не много малък, кокетен и спокоен. Природата в региона: чудна и разнообразна. Кеф ти плаж, кеф ти планина, кеф ти реки и езера. Постоянно имаш чувството, че си на ваканция.

Скоро след това започнах стаж в регионалното музикално списание  «Nouvelle Vague», за което пиша и до днес. Първоначално бях  музикален репортер и редактор, а след това ме назначиха за отговорник «Маркетинг и комуникации». Ежедневието ми започна да следва ритъма на местните пресконференции, фестивали и концерти. Така постепенно открих, опознах и станах част от местния културен и артистичен пейзаж. И си останах в Ница.

Един ден, в непринуден разговор с познат – художник, реших да му покажа снимки на някои мои стари ученически рисунки, както и на две-три по-нови. Няколко месеца по-късно направихме съвместна изложба в Ница. Първата ми! Продължих да рисувам в свободното си време. Рисуването ми действа успокояващо и освобождаващо. Притежавам богата и чудновата фантазия. Авантюрист съм по душа, любознателна, наблюдателна, комуникативна. Водя интензивен и богат културен живот. И всички тези впечатления и емоции напират да бъдат изразени и споделени.  А моят любим начин на изразяване е рисуването. Реакцията на хората, на които показвах рисунките си още повече ме окуражаваха да продължавам да творя. Така, благодарение на подкрепата и организаторския дух на въодушевени приятели и познати вече имам зад гърба си над 20 изложби, предимно във Франция, както и в Цюрих, Бейрут, София и Варна.

Tъй като рисуването ми отнема доста време, преди две години излязох в “творчески отпуск”. Скоро след това обаче започнах доброволно да помагам на културната асоциация “La Zonmé“ и не след дълго ме назначиха за неин управител. И пак останах с малко време за творчество :). За сметка на това, от година и половина разполагам със свое ателие-изложбена зала в “Гълъбарника“, за който вече ви споменах.

При интерес, можете да следите творческите ми изяви във Фейсбук, и в сайтовете тук и тук.

 

PIN IT

Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

Сподели мислите си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.