В Златоград около Гергьовден

Още докато пиша заглавието в тази социално дистанцирана ситуация си мисля, или по-скоро се надявам… е, може и да се получи. До Гергьовден има доста време, цял месец, та защо да не повдигна малко духа и да не събудя надеждите, че ще имаме скоро възможност да мърдаме някъде. Та било то и в пределите на наша България.

Винаги е добре, когато имаш приятели в различни краища на България и света. В Златоград ни отведе именно приятелската линия. Родопчаните се славят с гостоприемството си, на което ние истински се насладихме. Чист въздух, природа, малко български бит и традиции в умерени количества не вредят.

Златоград е онова малко сгушено градче в Родопите, почти до границата с Гърция, което пази българските традиции и показва с особена гордост своите забележителности на местни и чужди посетители. Етнографският ареален комплекс, който функционира от 2001 година не е голям по площ, но има различни работилници, показващи българските занаяти. В една от къщите се помещава кафене “Стария град”. В него може да се поръча така популярното кафе на пясък (или въртяно кафе), което го има и в Копривщица, и според мен всеки трябва опита. Тъй като сервирането му е цял ритуал, то се явява и една от атракциите тук, наравно с вкусните родопски специалитети.

Кога да посетите Златоград? Определено отговорът ми е около началото на май и Гергьовден. Целият град тогава излиза и празнува, много цветно и забавно изживяване, което включва и традиция да се събират четирилистни детелини, люлеене на люлка с цветя в двора на църквата и така по детски забавни, но много зареждащи активности. Целият празник на града беше изнесен в двора на храма Св. Георги Победоносец, който е прекрасен. Може да отидете и до старата черква „Успение Богородично“, която крие интересна история, в нея се е помещавало и килийното училище през Възраждането. 

Как да стигнем до Златоград? От Пловдив до Златоград са около 150 км., но все планински пътища, което все пак ни накара да планираме цял уикенд там, а не само еднодневно пътешествие, както обикновено правим. Тъй като сме ходили там няколко пъти, сме минавали и по двата пътя – през Смолян и Мадан, който изобщо не ви препоръчвам, защото през цялото време си мислехме, че ще си останем там сами и забравени. На нас все такива неща ни се случват! И вторият вариант е да минете през Хасково, Кърджали и Джебел, което е далеч по-приятно изживяване, живописно и спокойно, с нормално количество завои. 

Като цяло Златоград е приветлив град с приятна атмосфера, в който може да изкарате хубав и зареждащ уикенд, с уютни родопски места за похапване, гледки, пътеки и история. 

1 Comment

  1. Pingback: 55 любими места около Пловдив и една бонус дестинация - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.