Около Пловдив – Широка лъка

Широка лъка

Широка лъка е едно от богатствата на Родопите. Учителката ми по география и история в гимназията беше от там и говореше за мястото с такава страст, че би заразила всеки с този широколъшки дух. Още преди посещението си там, нейните описания ми рисуваха подробно архитектурата на къщите, еркерите, завоите, главния път, който се вие между къщите и на места сякаш среща челно сградите, които от нищото изникват пред колите и пешеходците. Планината, въздухът, природата – всичко в унисон. 

Широка лъка е вписана като архитектурен и фолклорен резерват със съхранените къщи, традиции и празници. Този край е като излязъл от картичка. Задължителна спирка е за тези, които искат просто да се насладят на родопските специалитети или за тези, които искат да тръгнат по множеството маршрути, които започват от там. Има интересни малки заведения точно на централната улица в селото, където предлагат страхотни пържени филийки и мекици с домашно сладко и сирене с чаша ароматно кафе. Това ми е много мил спомен от посещенията там сгрупа приятели и сестра ми. В селото могат да се разгледат музейните сбирки, Калайджиевата или Владиковата къщи, а ако не сте по тази §аст, една разходка из улиците също би свършила страхотна работа.

Песпонеделник

От всички пъти, в които сме били в Широка лъка – пролет, лято или зима, най-запомнящо е около Песпонеделник. Събитието е традиционно за региона и се провежда всяка първа неделя на март. По улиците излизат цветни и шумни кукери. Кукерските състави от различни краища на страната показват колорита на традициите в България, с хумор и много смях. 

Всеки, който пътува около Пловдив или Смолян, със сигурност е посещавал мястото не веднъж. От Пловдив до Широка лъка се стига или по пътя за Пампорово или за Девин, като може да се съчетае и с други локации. Пътят е около час и нещо и е приятен за преминаване. Регионът е богат на много места за посещение – Пампорово, Чепеларе, селата Гела, Солище, Стикъл, Мугла, местността Стойките (и старинния мост там) и редица туристически маршрути. От времето зависи накъде може да ни отведе ходенето до Широка лъка. 

 

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.