На гости на… Лаура Славов (Бакьово, България)

Други статии от поредицата На гости на…:

Вярвам, че не популярните места, за които всеки говори са истински интересните. Вярвам, че има кътчета, които носят определен сантимент и могат да се превърнат в притегателен център за интересни хора и събития. Такива места могат да разкрият и различна перспектива пред нас самите, ако си дадем шанс да излезем от вече отъпканите пътеки. Такова е именно мястото, за което ще говорим днес – село Бакьово. Ще се запознаем с района около град Своге през очите на Лаура. Като човек, който е прекарал детството си там, тя избира това място да развива своите проекти и да прекара по-голяма част от ежедневието си сред природата. Радвайки се на природата от караваната, която през лятото наричат свой дом, Лаура и партньорът й Асен отглеждат там сина им, чакайки да се появи второ им детенце. Ето какво още има да сподели с нас тя. 

В твоите представи как изглежда едно „ом“ пътешествие?

Ом е универсалният звук за обръщане навътре към себе си. Всяко пътешествие ми носи нови впечатления и себепознание. Изважда ме от комфортната ми зона и ми показва, че: „Хей, мислиш, че си свършила вътрешната работа. Я виж в тази ситуация как реагираш. Явно има нещо тук.“ И почва едно изследване. Това пътуване навътре през себе си, към себе си, към автентичната истинска същност… това за мен е ом пътешествие.

Лаура Славов
Лаура Славов

Хората могат да те видят между София и Бакьово. Днес поставяме на фокус второто, а и ти много по-често споделяш за него. Чувстваш ли Бакьово като „ом” локация?

Да, абсолютно! Това село ми е много на сърце. Знам, че повечето хора сигурно си казват Бак… какво? Но вярвам, че чрез всичките събития, йога класове, медитации и срещи с гости там последните 7 години съм успяла поне малко да им предам моята любов към това местенце и са си тръгнали с дадено усещане. И то не е толкова конкретно за това село, защото можеше да е всяко друго кътче от България. А по-скоро за тази свобода, непринуденост и чиста радост, които аз изпитвах там като дете, и които искам и моите деца да преживеят.

Бакьово, България
Бакьово, България

Как се определяш повече като градски човек или като човек на природата?

Човек на природата определено. Въпреки, че съм родена и отгледана в града, тук не е моето място. В природата вирея и съм в елемента си. В града идвам, за да свърша някаква работа, да се срещна с приятели и да поддържам работни контакти. В града не виждам себе си в дългосрочен план. С две деца ще е трудно да не живеем в град, но вярвам че нещата ще си дойдат като му дойде времето и не е нужно от сега да го напрягам и измислям.

Лаура Славов
Лаура Славов

Специално място в тази част на България, което искаш да споделиш с нас.

Това лято си поставихме за цел с моя партньор Асен всяка сряда да обикаляме и опознаваме различно местенце в района. Тъй като в Chillhouse си имаме седмична програма за активности и сряда е ден за преход или разходка / активен ден. Миналото лято така обиколихме много приятни места. Например бяхме на скалния феномен в Понор планина, който е само на 40 мин път с кола от нас и после много приятна разходка от 2 ч на посока. Гледката от върха на скалите е феноменална.

Друго място, което опознахме беше една река малко след Своге с изключително чисти води, вирове и интересни каменни образувания. Разходихме се нагоре по поречието и седнахме на слънце. Водата беше ледена и свежа в най-горещите летни месеци, а вътре се разхождаха речни рачета, което си е сигурен знак, че е чиста. Доста рядко срещано нещо в наши дни.

Какво задължително трябва да опитаме, докато сме в Бакьово?

Да правите „нищо“. В селото чувстваш едно безвремие, което е изцяло в противовес с модерния забързан начин на живот. Знам, че звучи банално, но кога е последният път, когато правихте „нищо“? Когато притихнеш до реката и просто се вслушаш, магията започва да се случва пред очите ти.

Chillhouse Бакьово, България
Chillhouse Бакьово, България

Коя книга да вземем с нас за уикенд в Бакьово?

В интерес на истината в къщата има доста книги. От философски до личностно развитие, йога или бизнес / предприемачество. Аз лично бих си взела книгата, която чета в момента (която и да е тя), защото за четене все не остава достатъчно време, когато сме в града.

Практикуваш и преподаваш йога. Какво мислиш ти е повлияло най-много в оформянето на твоя стил на преподаване?

Бих искала да си сложа пръста на нещо конкретно и да кажа „това е!“. Истината е, че е съвкупност от малки, но въздействащи моменти. Със сигурност много са ми повлияли всички учители, които съм имала – не само по йога, но цялостно. И добрите и лошите. Добрите, защото са повярвали в мен в моментите, когато сама не съм вярвала, видели са потенциала и са ме побутнали. Дали са ми шанс. За това ще съм вечно благодарна! Лошите… ами защото са ми показали каква не искам да бъда като учител.

С твоя партньор Асен в Бакьово сте направили ваше място за йога и ритрийти – Chillhouse Бакьово. Как се решихте на тази стъпка? Какво различно могат да намерят хората при вас?

Да, с Асен основахме Chillhouse по време на пандемията. Измислихме и нашата философия, нарекохме я Chillosophy 🙂 Тя се гради на това да живеем осъзнато тук и сега давайки най-доброто от себе си в този момент. В света на природата, извън обхвата и градския шум намираме връзка със себе си и околните на друго ниво. Учим се да ценим малките неща, които в града приемаме за даденост.И тъй като Chillhouse е естествено продължение на нашия бранд за пътешественици Balcanic:, това се превърна в нашия дом, в който пътешественическият дух се материализира и престоят тук се превръща в преживяване. На тази стъпка се решихме съвсем естествено – по време на пандемията останахме без работа и се наложи да се преориентираме. При нас хората могат да намерят спокойствие, тишина и пространство да бъдат себе си!

Chillhouse Бакьово, България
Chillhouse Бакьово, България

Освен поддържането и развиването на Chillhouse Бакьово, като логично допълнение към дейностите ви с Асен, е и проектът @balcaniclife, който предлага на хората различни събития сред природата, но според мен е много повече от това. Какво за вас е @balcaniclife? Какво различно хората могат да открият при вас?

Balcanic: е нашето първо „дете“. Това е пътешественическият ни бранд, който също е и туроператор. Организирахме незабравими преживявания в природата, които свързваха човек с човек и човек с природата. Продължаваме да правим точно това в Chillhouse като преживяване, workation или под формата на тийм билдинг.

Chillhouse Бакьово, България
Chillhouse Бакьово, България

Стоите и зад идеята @jivotbezsleda, която чудесно допълва всичко, което правите сред природата. Определям го като движение сред съмишленици. Това ли е всъщност или има и друга страна?

Идеята зад Живот Без Следа се роди още по време на работата ни с чужденци. Искахме да обобщим и разпространим едни 7 прости принципа за опазване на дивата природа в България. Така се роди филмът ни „Живот без следа в планината“, който създадохме преди 2 години с оператор Мартин Граховски, и който може да се гледа свободно в Youtube. През 2021-ва регистрирахме Фондация, с дейността, на която работим тези принципи за етично поведение в природата да достигнат до максимално повече хора и най-вече до децата на България. Мечтата ни е принципите да влезнат в образователната система на училищата, защото тогава в действителност имаме някакъв шанс за промяна на национално ниво.

Майка си на почти двегодишния Борис и с Асен чакате второ детенце. Как се промени йога практиката ти откакто стана майка. А начинът ти на преподаване?

Йога практика… какво беше това 😀 Шегата настрана, преди да стана майка намирах в рамките на нормалното да практикувам всеки ден по час – час и нещо. Разбира се, сега това ми е невъзможно. Смятам за постижение, ако успея да си открадна едни 15 минутки разтягане. Но това, което установих като навик, и което много ми помогна от първата ми бременност и раждане до сега, е всекидневната медитация. Сядам поне за 15-20 минутки на ден и това ме балансира. Сега практиката ми е по-медитативна, по-осъзната и с по-дълбоко намерение от преди.

Лаура Славов
Лаура Славов
Лаура Славов
Лаура Славов

Организираш и йога събития специално създадени за майки с деца, които предлагат цялостно изживяване, а не просто йога. Защо е важно за теб създаването на тази нова общност около себе си?

Идеята за „мама и бебе“ ритрийт се роди лятото миналата година. Говорих си с различни мами за сходните трудности, през които преминаваме и как на всички ни липсва отдушник. Срещаме много осъждане и малко разбиране. Ритрийтът като формат дава тази възможност да „вентилираш“, да се запознаеш с други мами, да се позабавлявате заедно, да си подариш време за себе си и да се свържеш с детето по начин, който всекидневният живот рядко позволява. И всичко дойде от моята лична нужда от чисто споделяне, от връзка с детето и просто една пауза. Не държа общността да е около мен, но ще съм горда, ако се създаде тази култура. Да бъдем повече мили една към друга като мами, откровени и да си бъдем гръб, подкрепа!

Пътуваш доста често. Практикуваш ли йога докато си на път? Какви са здравословните ти навици?

Пътуването ми е между София, Бакьово и Холандия. Навикът ми е като пътувам, да не е само за ден, а минимум 2-3 седмици. За да имам възможност да се заземя и усетя мястото. Взимам медитацията си навсякъде със себе си. Преди пътувах с йога постелка и практикувах в хотелски стаи и по летища. Старая се да се разхождам всекидневно. Разходките винаги ми помагат да се чувствам добре.

Какво те прави щастлива тук и сега? Каква е твоята рецепта за щастие?

Сега ме прави най-щастлива, когато детето ми каже „мама“ и ме прегърне. Иска ми се да го задържа завинаги. Но той бързо се дърпа и шава. Не знам дали има универсална рецепта за щастие. При мен винаги работи като забавя темпото, да си залагам по-малко цели на брой и да избягвам сравнение с другите.

Лаура Славов
Лаура Славов

След Бакьово накъде да поемем?

Към вашето Happy Place. Вярвам, че всеки има такова от детството си. Това е моето и с радост го споделям с всеки, защото тайно се надявам да напомня на хората на техните моменти, когато са се чувствали най-щастливи! <3


Лаура и Асен
Лаура и Асен

 

 

 

Коя е Лаура Славов?

Лаура е преподавател по йога с над 13 годишен опит и 8 годишен опит в организирането на международни йога ритрийти. „Целта ми е всеки да се чувства комфортно по време на практиката. Да се чувства като част от цялото, свързан и най-вече себе си.“. Йога практиката за нея е медитативна терапия за тялото и душата и най-вече начин на живот. Лаура е предприемач, съ-основател на бранда за пътешественици Balcanic:, Chillhouse и отскоро Om Mama Community в Instagram.

 

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.