На гости на… Гери Владева (Пърт, Западна Австралия)

Други статии от поредицата На гости на…:

Привет от мен! През последните две години се опитвам да съм по-често офлайн, отколкото онлайн. Но това виртуално място е толкова специално за мен, че искам да продължа да публикувам тук, когато вдъхновението ме споходи. Все още имам да ви разказа за толкова много интересни хора и да споделя с вас толкова много теми, които ме вълнуват. Да не говорим за безбройните места, които прекрасният свят ни предлага… С оглед на всичко това едва ли някога ще предприема стъпката да закрия това виртуално пространство. Определено, както споменах преди, социалните мрежи не са моят начин да споделям и разказвам истории, така че защо да не прехвърля всичко, което имам да кажа/напиша тук…

И както казва следващият ми гост казва:

Вдъхновението е навсякъде. То е в дърветата, земята, в мечтите ми. Откривам обаче, че с лесния достъп до вдъхновението, което социалните медии и интернет ни дават, ние всъщност сме по-малко креативни и заредени с въпбражение. Ето защо тези дни се опитвам да погледна повече в себе си – мисли, спомени, усещания – вместо да търся вдъхновението отвън.

Ако тези редове отговарят на вашата собствена нагласа към света и вибрират с вашето истинско аз, отделете няколко минути, за да прочетете интервюто, което подготвихме с Гери Владева. Ще се потопите в една успокояваща разходка из Пърт, Западна Австралия.

Тази прекрасна жена е пример как можем да преследваме мечтите си дори и да са на края на света (в нейния случай, буквално). Тя ще ни даде интересни подробности за мястото, където живее в момента – Пърт, Западна Австралия и ще ни разкаже за любимите си скрити места там.

Надявам се да ви хареса!

Как си представяш перфектното ом пътешествие?

За мен пътуването винаги е било най-доброто откривателство. Дори не е необходимо да се посещават други места. Това е пътуване към същността ни, особено ако обръщаме внимание на нашите емоции, усещания и нещата, които ни докосват, докато пътуваме. Вярвам, че това е причината самостоятелните пътувания да са толкова популярни. Дават време и среда да се свържете със себе си.

Възможно ли е да предприемем ом пътуване до Пърт, Австралия?

Пърт е изключителен ом град. Постоянно е част от класацията на 10-те най-добри града за живеене в света. Отдалеченото му местоположение създава една по-земна култура. Освен това, правителството от години се грижи за градоустройството. Това прави шофирането из града толкова по-лесно и приятно. От едната страна Пърт гледа към океана. От другата страна – към зелени хълмове. Природата не е далеч, независимо къде живеете.

Три неща, които трябва да вземем със себе си, когато пътуваме до Пърт.

Удобни обувки за вървене, слънцезащитен крем и речник на австралийския жаргон.

Как да изглеждаме като местни?

Облечете къси панталони или всякакви свободни и удобни дрехи, носете слънчеви очила и бъдете учтиви, независимо от всичко.

Какво да опитаме, догато сме в Западна Австралия?

Тук можете да намерите голямо разнообразие на международна кухня. Въпреки това, най-типични си остават традиционните британските риба и чипс и месните пайове. Също така, Западна Австралия има няколко винарски региона. Смятам, че най-доброто вино идва от районите около река Маргарет и района на Албъни. По отношение на местните продукти, най-добрата храна идва от Манджимъп, където фермерите отглеждат дори черни трюфели.

Ако пътувате до отдалечените северни части на Западна Австралия, може да се присъедините към специализиран кулинарен тур, воден от местен абориген екскурзовод, където ще се научите да готвите стриди по начина, по който аборигените традиционно го правят.

Има много клишета за Австралия, кои от тях се оказаха неверни?

Туристическите брошури продават една вечно слънчева и топла Австралия, където всички са на плаж през цялата година. Зимите тук могат да бъдат студени, влажни и тежки, особено в южната част на страната.

Пътуваш много по света. Коя за теб е основната разлика между Европа и Австралия?

Тук ми липсва разнообразието на Европа. То е навсякъде в начините на изразяване – в традиционните култури, в изкуството, модата, архитектурата, храната, начина, по който хората общуват помежду си. В Австралия всичко това изглежда доста сдържано и прави всичко твърде еднообразно.

Какво ти липсва най-много от дома, когато си на път?

Семейството и приятелите. И не мога да живея твърде дълго без българско кисело мляко.

Къде ще ни заведеш да изпием чаша кафе?

Пърт има какво да предложи по отношение на кафенета, ресторанти, барове. Любимото ми кафене по отношение на обстановката е La Poste в историческото предградие Гилдфорд. Това е кафене във френски стил с градински център, разположено в прекрасната сграда на старата поща. За най-доброто кафе отивам в малко кафене, наречено Willing Café в същото живописно предградие.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Willing Property (@willingproperty)

Няма как да пропуснем музеите и галериите в Пърт. Покажи ни твоите любими.

Музеят на Западна Австралия се състои от шест обекта. WA Boola Bardip Museum показва експозиции, свързани с историята и културата на щата. WA Shipwrecks Museums е доста интересен, тъй като около бреговете на Западна Астралия има останки от над 1 500 корабокрушения.

Художествената галерия на Западна Австралия съхранява голяма колекция от съвременно изкуство, включително и от аборигенски артисти.

В Пърт, много от общините имат собствени годишни награди за изкуство. До сега съм посетила две от тях и останах впечатлена от качеството на изкуството, което дори артистите-аматьори правят.

Коя книга смяташ, че ще е най-подходяща за нашето пътуване до Австралия?

Ако Централна Австралия е в маршрута ви, мога да препоръчам Песни от Брус Чатуин и Стъпки от Робин Дейвидсън. В случай, че искате да научите повече за аборигените, Първите австралийци“ на Жозефин Флъд е книга, която дори австралийците намират за много информативна.

Вероятно ще посетите Сидни. С удоволствие четох Къщата от Хелън Пит. Това е книга, разказваща „…драматичната история на Операта в Сидни и хората, които са я създали…“, както пише на корицата.

Може би вече сте чели книга за Западна Австралия, без дори да го знаете. Светлина между два океана от М. Л. Стедман е историческа измислица, която се превърна в световен бестселър. Авторката е израснала в Пърт и е получила вдъхновение за книгата си от фара Кейп Луин в Огъста.

Практикуваш ли йога? Къде би ни завела да практикуваме йога в Пърт? А къде можем да практикуваме йога на открито?

Иска ми се да практикувам йога по-често, отколкото го правя. В Пърт има голяма общност, студиа и йога учители. Може да се избира между йога на плажа или йога по изгрев слънце на хълмовете, сред дърветата. Тъй като живея на хълмовете и имам късмета да имам гледка към дърветата и птиците, обичам да практикувам йога сама на верандата на къщата ни.

Разкажи ни за твоите здравословни навици докато си на път.

Опитвам се да продължа да правя това, което правя, когато съм у дома. Най-важното е да се придържам към диетата си (имам непоносимост към глутен) и да спя достатъчно, въпреки многото неща, които искам да направя и видя.

Също така, за мен е важно да отделя няколко минути през деня и просто да бъда осъзната за това къде съм и какво чувствам. Да седна, да бъда тук и сега и да оценя живота около себе си, макар и за минута. Намирам, че това поддържа духа здрав.

Можеш ли да опишеш живота си тук и сега само с една снимка?

Къде намираш вдъхновение?

Вдъхновението е навсякъде. То е в дърветата, земята, в мечтите ми. Откривам обаче, че с лесния достъп до вдъхновението, което социалните медии и интернет ни дават, ние всъщност сме по-малко креативни и заредени с въпбражение. Ето защо тези дни се опитвам да погледна повече в себе си – мисли, спомени, усещания – вместо да търся вдъхновението отвън.

Каква е твоята рецепта за щастие?

Открийте кои сте. И тогава не позволявайте на обществото да ви казва, че трябва да бъдете някой друг.

Накъде да поемем след Пърт?

Тръгнете на север, към най-отдалечената част на щата. Там, където пустинята среща плажа и водата. Сурова среда, но с едни от най-зашеметяващите пейзажи в Австралия. Предстои ми да отида там, но знам, че рифът Нингалу, резерватът Monkey Mia и националният парк Кариджини са едни най-интересните точки в тази необятна земя.


Geri Vladeva
Geri Vladeva

 

Коя е Гери Владева?

Гери е писател, дизайнер и блогър, движена от вроденото си любопитство към света, неговите хора, култури и естетически изрази. Тя е родена в България и прекарва голяма част от живота си в пътувания по света. Сега тя живее в Западна Австралия със съпруга си австралиец. Първият й блог When Woman Travels се фокусира върху женските пътувания. Сега тя публикува на различни теми с новия си уебсайт под собственото си име.

Връзки:

https://gerivladeva.com

https://www.instagram.com/gerivladeva/

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.