Кюстендил и градските бани

Mоже би Кюстендил сe свързва с черешите (не случайно е наречен „овощната градина на България“) или може би с Владимир Димитров – Майстора (заради което е наречен и „градът на художниците“), но когато се запътя натам на първо място се сещам за баните. Колко красиви бани има там! След като го посетите със сигурност ще се убедите в това, а ако сте били вече значи знаете. Баните сякаш са запазена марка на това място – от римско време до османския период. Алай баня, Дервиш баня, Чифте баня, Римските терми и т.н.

В този край, не веднъж сме ходили на исторически конференции и имам прекрасни студентски спомени от дългите дни прекарани в залите на Регионален исторически музей „Академик Йордан Иванов“. По-късно, по време на летните месеци също сме се запътвали натам за еднодневна обиколка.

Площад Велбъдж

Централният градски площад и главната улица, като всеки български град, няма как да бъдат пропуснати. Името „Велбъжд“ идва от укрепения средновековен град на мястото на днешния Кюстендил. Те водят към Каменния мост в края на пешеходната улица. 

Разходката из града не може да подмине джамията „Фатих Султан Мехмед“. В момента джамията носи белезите на времето и не е действаща, но е символ на града и е обявена за архитектурен паметник на културата. Тя носи името на османския султан Мехмед II, известен с прозвището Завоевателя и е построена е XV в. 

В контраст с рушащото се минаре са стълбите изрисувани с гущер „Дъждовник“, през които всеки минава, докато е в Кюстендил.

Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“

Историята на един от най-забележителните български художници е събрана в тази сграда. Доста соц пространство, в което са изложени някои от прекрасните творби на Майстора, които се вписват с реалността в региона – земя, обработване, природа, зеленина.

Хълм Хисарлък

Този прекрасен естествен парк е мястото, заради което ходим към Кюстендил. Хисарлък е хълм разклонение на планина Осогово. В основата му извират топлите минерални извори, с които градът също е известен. На този хълм се намира късноантичната и средновековна крепост, лесопарка и зоологическата градина на Кюстендил. Ако сте гледали стария български филм „Рицарят на Бялата дама“ ще припознаете повечето места от него, тъй като е сниман именно на това място. 

По пътя към Хисарлъка се спряхме в ресторант Бохемия, в който цените бяха от порядъка 2-3-5 лв. за порция, а градината е свежа и поддържана, така че ако се чудите къде да се подкрепите, не се колебайте да седнете там.

Накъде около Кюстендил? Земенският манастир

Това е едно от най-забележителните места, на които съм била. Малък манастир в цялата му прелест, в чиято църква са запазени части от стенописи от ХІІ в. от периода на Първото българско царство. Дали ще го посетите преди да отидете до Кюстендил или на връщане, със сигурност си предвидете време за него. Културно-историческата обиколка ще е пълна. 

И малко улична фотография от Кюстендил.

За уикенд или ден от Пловдив, Кюстендил и забележителностите му ще разнообразят деня ви. Какво още ще добавите като места за посещение в региона, в града?

 

 

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.