Какво ни отведе в село Страшимирово, Варненско?

Жарките дни са тук, и за да не ни става за минута по-хладно, защото …нали, лято…ще ви разкажем за една гореща дестинация. Докато си стояхме на един плаж на Северното черноморие, около обед решихме да се изнесем оттам и в най-голямата жега да се запътим към отдавна планиран трип до село Страшимирово, Варна. 

Двамата с Дидо взимаме странни времеви решения – обикновено около нас всеки пита „Ама къде сте тръгнали по това време?“ или „Как може в тази жега?“, и т.н. Отговорът обикновено не ги задоволява, защото е нещо от сорта – „Ами защо не?!“, „Какво толкова?!“, но ние просто сме си такива – със странен тайминг и странни идеи в главата, които може би се осъществяват в не най-подходящото време, но все пак се осъществяват. 

Село Страшимирово около Варна може да не ви говори нищо или може да го свързвате с пътя до Варненското езеро, с Музея на стъклото, Музей на подводница „Слава“, Побитите камъни… Но ние няма да говорим за нито една от тези места.

Защо село Страшимирово, Варна?

Дидо е повече от любител на лютата храна и заради това негово увлечение вкъщи винаги има подлютени вкусотии. Аз, от моя страна, съм човек, който обича да експериментира и да опитва различни изживявания за небцето, така че се впускам (макар и не през глава) в подобни кулинарни пътешествия. Всички знаем колко е полезно лютото (с огромното си количество витамин C, и т.н.), какви невъобразимо вкусни ястия имат в Азия, използвайки люти подправки… Винаги съм се чудела защо в България, земята на чушките (пипера), лютото не заема чак такова важно място в нашата национална кухня. Да, имаме, няколко сорта люти чушки, но сякаш имаме възможност за много повече…

През последните месеци бяхме изгледали почти всички серии на поредицата Hot Ones, доста клипове за човека, който е направил най-лютата чушка в света – Ed Currie, следяхме и интересните продукти, които предлагаше Heatonist. Дидо не спираше да чете за различните сортове като Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Naga (Рекордьорди на Гинес по лютост в различни години). Все се питахме как можем да се сдобием с разсад или семена и къде да намерим качествени люти сосове. 

Именно така попаднахме на българска фирма, чиито сосове намерихме в един магазин в Пловдив. Като за поразровихме малко повече, разбрахме, че в село Страшимирово, Варна се намира първата ферма за люти и супер люти чушки в България – Hot Farm.

HOT FARM

Така се озовахме на ул. Иван Вазов 2 в село Страшимирово. По никое време звъннахме, мислейки, че никой няма да ни отвори, но към нас се запъти собственикът Христо и ни покани да влезем и да се настаним в прохладния им двор. Направи ни обиколка из фермата, разказа ни увлекателно за историята и как са започнали това начинание, как се е зародила идеята. Като истински домакин ни даде възможност за първи път да се докоснем до чушки, за които само бяхме гледали/слушали по различни канали. 

Като сърдечна семейна инициатива, семейство Родинови създават Hot Farm преди 9 години, постепенно увеличават сортовете чушки и разнообразявят продуктите, които произвеждат – сосове, сладка, подправки, сушени люти чушки, зехтин и т.н. Както енергията на семейството, така и тяхното въображение за начините за опълзотворяване на лютите чушки са безкрайни. Затваряйки целия цикъл на производство от семката до сосовете, те не правят компромис с качеството и чистотата на продуктите. Затова и така ни привлякоха, защото масово лютите сосове са с доста странни съставки. А в техните се усеща вкуса и аромата на всеки вид чушка, който е добавен в шишенцето.

Hot Farm Село Страшимирово

И въпреки че именно такива контакти харесваме – лични и непринудени, като разбрахме, че имат и специални събития като Лют тур (а скоро създадоха и Люта дегустационна), където всеки може да се подлюти подобаващо, леко съжалихме, че не сме се обадили предварително. Организират и редица други събития, които събират феновете на лютото, може да ги следите във Facebook и Instagram и така да се информирате за техните инициативи. Не само заради фермата от люти чушки, но и заради напълно натуралните люти сосове, които забъркват на това място.

И защо ви казваме всичко това, защото за нас храната и някои продукти са истинско пътешествие. Тук за първи път се докоснахме до сортове чушки, които виреят в други краища на света – САЩ, Мексико, Индия. Да опитаме подобни продукти, расли на българска почва е повече от хубаво събитие за нас.

 

Hot Farm Село Страшимирово

Hot Farm Село Страшимирово

Hot Farm Село Страшимирово

Hot Farm Село Страшимирово

 Hot Farm Село Страшимирово

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.