9 книги за йога, които ще ви накарат да разпънете постелката

Йога продължава да се възприема от мнозина, като далечна и недостижима философия. Аз също съм била там! Още като тийнейжджър вкъщи се подвизаваше една книжка, която мама е подарила на тати през 1979 година. Исках да пробвам физическите упражения показани в нея, но още при зачитането на текстовете ме стресираше момента с дишането и медитацията, с които трябваше да ги съчетавам. Това ме отказваше винаги, сякаш беше най-страшното нещо. Да дишам! Да стоя и да съзерцавам! Да не мисля! За тийнейджърския ми ум това беше нещо невъзможно.

Вече години по-късно мога да заявява, че йога е много по-достъпна и допълваща по естествен начин деня ми, но това стана едва след като си позволих да отворя съзнанието си за едно ново знание. И разбира се, след като прочетох известно количество литература по въпроса.

Подбрала съм ви няколко книги (ако сега бях една истинска йога, може би щях да ви дам списък с 108 книги, не само 9, но това е положението 🙂 🙂, които ще ви накарат да разпънете постелката. Някои са философски, други са крайно комерсиални, трети са изцяло практични…защото именно така се учим – чрез различното.

 

yoga books

„Йога“ – Аладар Коглер

Книгата, за която ви говорих в началото е „Йога“ на Аладар Коглер. Проверете, може и вие да я имате в семейната библиотека. Тя е микс от подробна информация за йога-асани, дихателни упражнения, автогенна тренировка. А предговорът към книгата, написан от автора през 1971 г., може да се отнесе със същия успех и за 2019 г. Тази малка стара книжка е ценно четиво, за тези, които тепърва се запознават с йога. Има всички видове дишания, асани и подробни обяснения, които постепенно започват да стават по-ясни. Ако нещо ви се стори необяснимо, не се отказвайте. Все пак всичко изисква време.

„Практическа психология на йога“ – Д-р Риши Вивекананда

Kнигата ми е подарък от една колежка, която практикува йога вече дълги години. След като я прочетох със сигурност я препоръчвам на всеки тръгнал по пътя на това древно учение. Книгата засяга някои от основните йога принципи, с които начинаещите да се запознаят чрез този така добре написан текст. Тук във фокус е личността и нейното осъвършенстване чрез системна йога практика, която би помогнала на всеки да опознае себе си и да се изчисти от определени заложени модели на поведение.

„Седемте духовни закона на йога“ – Дипак Чопра и Дейвид Саймън

Дипак Чопра е създал наръчник за базови йога знания. Отначало я взех от библиотеката, но след това реших, че е добре да си я купя. Много често носим информация в себе си, която рядко осъзнаваме. Има едни универсални знания, които като ги прочетем и си казва „ама така е, то и аз го знам това“… но разликата от знание до приложение е колкото оттук до Луната. Така че, от време на време е добре да прочитаме написаното, за да си сверяваме часовника.

„Духовност без викалпи. 12 лекции върху необходимостта от критично мислене“ – Димитър Пройнов и Дамян Василев

Тук съм леко пристрастна, признавам си. Книгата е написана от преподавателя ми по йога – Дамян Василев (йога клуб „Патанджали“, Пловдив), при когото практикувам вече няколко години. Той е един от тези учители, които дават много и по различни начини. Книгата се състои от 12 лекции на различни тематика, които засягат псевдонаучните теории, с които сме заобиколени през последните години. Информацията винаги е струвала скъпо, а в момента си мислим, че като имаме лесен достъп до нея знаем всичко. Напротив, трябва да сме много по-критични и аналитични към това, което четем. А в духовната сфера и науката – още повече. Изключително интересна и полезна книга.

„L’Art de l’Attention“ – Elena Brower and Erica Jago

Имам книгата на френски и затова ви давам заглавието по този начин. Алекс ми я донесе от Париж и това е първата йога книга, с която започнах да оформям библиотеката си. Може да намерите изданието на доста езици (с изключение на български). Елена Броуер и Ерика Джаго са свършили впечатляваща работа с тази книга. Те са от този тип хора, които каквото с каквото и да се захванат се получава. Толкова креативни, истински, артистични, ефирни.

„Art of attention“ е истинско произведение на изкуството на хартиен носител. Книгата може да ви свърши страхотна работа със задълбочаването ви в йога практиката, но едновременно с това да краси библиотеката ви; да е настолна книга; или просто ей така, ако искате да видите нещо красиво в деня си. Впечатляващ дизайн, текст, оформление. Магичност струи от всяка страница – прекрасни комбинации от йога асани, едновременно допълващи се от хубаво написани обяснителни текстове, рисунки, и ох, какви фотографии. Не на последно място – типичното за Елена допълнение – оформянето на книгата като дневник, в който всеки може да пише за прогреса си.

L’Art de l’Attention на Elena Brower and Erica Jago трябва да я притежава всеки!

„Strala Yoga: Be Strong, Focused & Ridiculously Happy from the Inside Out“ – Tara Styles

Ако досега не сте чували за Страла Йога и Тара Стайлс, тази книга е за вас. Ако вече сте практикували Страла Йога и „следите“ Тара Стайлс – тази книга също е за вас. Тара Стайлс винаги ме е впечатлявала и с удоволствие чета всяко нейно интервю, гледам йога видеата й, следя курсовете, които дава и жадно попивам начина, по който преподава и говори за живота като цяло. Силно се надявам, някой ден да стигна до нейн курс!

Strala Yoga е свързана с лекотата и интуитивността в движенията по време на йога практиката, съчетава тай чи, ки гонг и методи от китайската медицина. В първите глави се говори за философията на този нов тип йога, който Тара и мъжът й Майк лансират в Ню Йорк преди години. Разказват личната си история и предлагат интересни комплекси от йога асани. Накрая има 7-дневен и 30-дневен курс, който всеки може да направи у дома си. Живей с лекота и излъчвай светлина. Тази книга е за всичко това. Толкова просто и сложно едновременно.

„Yoga Girl“ – Rachel Brathen

Поредната вдъхновяваща лична история, съчетана с рецепти и комплекси йога упражнения и слънчевата усмивка на Рейчъл. Рейчъл Брайтън дава подробно описание на живота си и през какво е минала, за да стигне там, където е в момента. Винаги е добре да се прочете някоя сърцераздирателна история, не е ли така? Поне аз имам нужда да прочета нещо такова и да се вдъхновя. Извън драмата, Yoga Girl на Rachel Brathen има своите уроци, една интересна и вдъхновяваща гледна точка за това как всеки може да започне живота си отначало. Във всеки един момент.

Paramahansa Yogananda – „Autobiography of a Yogi“

Увлекателно написана и изключително поучителна „Автобиграфия на един йога“ е истински шедьовър на духовната литература. Парамаханса Йогананда е вдъхновяваща и влиятелна личност, който в тази книга описва личните си преживявания и духовни познания, срещи и житейски уроци. Имайки предвид факта, че книгата излиза от печат 1946 г., за мен тя е още по-интересна и от историческа гледна точка, отчитайки контекста, в който е писана и отпечатана. Тя е едно от задължителните четива за всеки един човек, който има интерес към източната култура и учения и търси духовно израстване. Това беше и първата книга, която си купих за киндъла (в българските книжарници е 20 лв., а киндъл версията е $2). Имам и добра новина – може да четете книгата онлайн напълно безплатно тук.

Need to Know? Yoga, Collins 

Това е английска поредица на различни теми, като в конкретния случай изданието е на тема Йога. В него се представят, по достъпен за широката публика начин, йога асани, с подробни обяснения за ползите от всяка една поза. Като допълнение има и отделно акценти за какво трябва да се внимава при изпълняването им, за да не си навредим при изпълнението на йога практиката у дома.

+ една книжка бонус: 

Медитация, Светлина и дишане, Светлина на дъга. Издадена е от Диамантен път на будизма.

Тази книжка е само 8 страници, но медитациите в нея са изключително лесни за следване и дават база, над която да се гради. Ако искате да изпробвате нещо различно от водеща медитация и да се впуснете самостоятелно в медитативните практики, то тази книжка е точно за вас.

Кои са вашите любими йога книги? Споделете в коментарите по-долу!

yoga books that will make you want to unroll your mat

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.