9 книги за йога, които ще ви накарат да разпънете постелката

Йога продължава да се възприема от мнозина, като далечна и недостижима философия. Аз също съм била там! Още като тийнейжджър вкъщи се подвизаваше една книжка, която мама е подарила на тати през 1979 година. Исках да пробвам физическите упражения показани в нея, но още при зачитането на текстовете ме стресираше момента с дишането и медитацията, с които трябваше да ги съчетавам. Това ме отказваше винаги, сякаш беше най-страшното нещо. Да дишам! Да стоя и да съзерцавам! Да не мисля! За тийнейджърския ми ум това беше нещо невъзможно.

Вече години по-късно мога да заявява, че йога е много по-достъпна и допълваща по естествен начин деня ми, но това стана едва след като си позволих да отворя съзнанието си за едно ново знание. И разбира се, след като прочетох известно количество литература по въпроса.

Подбрала съм ви няколко книги (ако сега бях една истинска йога, може би щях да ви дам списък с 108 книги, не само 9, но това е положението 🙂 🙂, които ще ви накарат да разпънете постелката. Някои са философски, други са крайно комерсиални, трети са изцяло практични…защото именно така се учим – чрез различното.

 

yoga books

„Йога“ – Аладар Коглер

Книгата, за която ви говорих в началото е „Йога“ на Аладар Коглер. Проверете, може и вие да я имате в семейната библиотека. Тя е микс от подробна информация за йога-асани, дихателни упражнения, автогенна тренировка. А предговорът към книгата, написан от автора през 1971 г., може да се отнесе със същия успех и за 2019 г. Тази малка стара книжка е ценно четиво, за тези, които тепърва се запознават с йога. Има всички видове дишания, асани и подробни обяснения, които постепенно започват да стават по-ясни. Ако нещо ви се стори необяснимо, не се отказвайте. Все пак всичко изисква време.

„Практическа психология на йога“ – Д-р Риши Вивекананда

Kнигата ми е подарък от една колежка, която практикува йога вече дълги години. След като я прочетох със сигурност я препоръчвам на всеки тръгнал по пътя на това древно учение. Книгата засяга някои от основните йога принципи, с които начинаещите да се запознаят чрез този така добре написан текст. Тук във фокус е личността и нейното осъвършенстване чрез системна йога практика, която би помогнала на всеки да опознае себе си и да се изчисти от определени заложени модели на поведение.

„Седемте духовни закона на йога“ – Дипак Чопра и Дейвид Саймън

Дипак Чопра е създал наръчник за базови йога знания. Отначало я взех от библиотеката, но след това реших, че е добре да си я купя. Много често носим информация в себе си, която рядко осъзнаваме. Има едни универсални знания, които като ги прочетем и си казва „ама така е, то и аз го знам това“… но разликата от знание до приложение е колкото оттук до Луната. Така че, от време на време е добре да прочитаме написаното, за да си сверяваме часовника.

„Духовност без викалпи. 12 лекции върху необходимостта от критично мислене“ – Димитър Пройнов и Дамян Василев

Тук съм леко пристрастна, признавам си. Книгата е написана от преподавателя ми по йога – Дамян Василев (йога клуб „Патанджали“, Пловдив), при когото практикувам вече няколко години. Той е един от тези учители, които дават много и по различни начини. Книгата се състои от 12 лекции на различни тематика, които засягат псевдонаучните теории, с които сме заобиколени през последните години. Информацията винаги е струвала скъпо, а в момента си мислим, че като имаме лесен достъп до нея знаем всичко. Напротив, трябва да сме много по-критични и аналитични към това, което четем. А в духовната сфера и науката – още повече. Изключително интересна и полезна книга.

„L’Art de l’Attention“ – Elena Brower and Erica Jago

Имам книгата на френски и затова ви давам заглавието по този начин. Алекс ми я донесе от Париж и това е първата йога книга, с която започнах да оформям библиотеката си. Може да намерите изданието на доста езици (с изключение на български). Елена Броуер и Ерика Джаго са свършили впечатляваща работа с тази книга. Те са от този тип хора, които каквото с каквото и да се захванат се получава. Толкова креативни, истински, артистични, ефирни.

„Art of attention“ е истинско произведение на изкуството на хартиен носител. Книгата може да ви свърши страхотна работа със задълбочаването ви в йога практиката, но едновременно с това да краси библиотеката ви; да е настолна книга; или просто ей така, ако искате да видите нещо красиво в деня си. Впечатляващ дизайн, текст, оформление. Магичност струи от всяка страница – прекрасни комбинации от йога асани, едновременно допълващи се от хубаво написани обяснителни текстове, рисунки, и ох, какви фотографии. Не на последно място – типичното за Елена допълнение – оформянето на книгата като дневник, в който всеки може да пише за прогреса си.

L’Art de l’Attention на Elena Brower and Erica Jago трябва да я притежава всеки!

„Strala Yoga: Be Strong, Focused & Ridiculously Happy from the Inside Out“ – Tara Styles

Ако досега не сте чували за Страла Йога и Тара Стайлс, тази книга е за вас. Ако вече сте практикували Страла Йога и „следите“ Тара Стайлс – тази книга също е за вас. Тара Стайлс винаги ме е впечатлявала и с удоволствие чета всяко нейно интервю, гледам йога видеата й, следя курсовете, които дава и жадно попивам начина, по който преподава и говори за живота като цяло. Силно се надявам, някой ден да стигна до нейн курс!

Strala Yoga е свързана с лекотата и интуитивността в движенията по време на йога практиката, съчетава тай чи, ки гонг и методи от китайската медицина. В първите глави се говори за философията на този нов тип йога, който Тара и мъжът й Майк лансират в Ню Йорк преди години. Разказват личната си история и предлагат интересни комплекси от йога асани. Накрая има 7-дневен и 30-дневен курс, който всеки може да направи у дома си. Живей с лекота и излъчвай светлина. Тази книга е за всичко това. Толкова просто и сложно едновременно.

„Yoga Girl“ – Rachel Brathen

Поредната вдъхновяваща лична история, съчетана с рецепти и комплекси йога упражнения и слънчевата усмивка на Рейчъл. Рейчъл Брайтън дава подробно описание на живота си и през какво е минала, за да стигне там, където е в момента. Винаги е добре да се прочете някоя сърцераздирателна история, не е ли така? Поне аз имам нужда да прочета нещо такова и да се вдъхновя. Извън драмата, Yoga Girl на Rachel Brathen има своите уроци, една интересна и вдъхновяваща гледна точка за това как всеки може да започне живота си отначало. Във всеки един момент.

Paramahansa Yogananda – „Autobiography of a Yogi“

Увлекателно написана и изключително поучителна „Автобиграфия на един йога“ е истински шедьовър на духовната литература. Парамаханса Йогананда е вдъхновяваща и влиятелна личност, който в тази книга описва личните си преживявания и духовни познания, срещи и житейски уроци. Имайки предвид факта, че книгата излиза от печат 1946 г., за мен тя е още по-интересна и от историческа гледна точка, отчитайки контекста, в който е писана и отпечатана. Тя е едно от задължителните четива за всеки един човек, който има интерес към източната култура и учения и търси духовно израстване. Това беше и първата книга, която си купих за киндъла (в българските книжарници е 20 лв., а киндъл версията е $2). Имам и добра новина – може да четете книгата онлайн напълно безплатно тук.

Need to Know? Yoga, Collins 

Това е английска поредица на различни теми, като в конкретния случай изданието е на тема Йога. В него се представят, по достъпен за широката публика начин, йога асани, с подробни обяснения за ползите от всяка една поза. Като допълнение има и отделно акценти за какво трябва да се внимава при изпълняването им, за да не си навредим при изпълнението на йога практиката у дома.

+ една книжка бонус: 

Медитация, Светлина и дишане, Светлина на дъга. Издадена е от Диамантен път на будизма.

Тази книжка е само 8 страници, но медитациите в нея са изключително лесни за следване и дават база, над която да се гради. Ако искате да изпробвате нещо различно от водеща медитация и да се впуснете самостоятелно в медитативните практики, то тази книжка е точно за вас.

Кои са вашите любими йога книги? Споделете в коментарите по-долу!

yoga books that will make you want to unroll your mat

Сподели мислите си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.