108 пъти Поздрав към Слънцето

Когато започнах да практикувам йога, един от първите комплекси от асани, с които се запознах беше именно Поздрав към слънцето или т.нар. Сурия Намаскар (Сурия в превод означава слънце, Намаскар – поздрав, поклонение). Постепенно с практиката започнах да разбирам, че асаните не трябва да се разглеждат като самостоятелни пози или позиции на тялото. От изключително значение е тяхната последователност, честотата на изпълнение и най-важното  съчетанието с осъзнаване на дишането. Нищо не може да повлияе по-ползотворно от един добре подготвен комплекс от асани, съчетани с правилно вдишване и издишване.

Какво представлява Поздрав към Слънцето?

Поздрав към Слънцето се състои от асани, които са базови в йогата. Има два вида Поздрав към Слънцето – Сурия Намаскар А и Сурия Намаскар Б, които имат съвсем малка разлика.

Предимства от практикуване на Поздрав към Слънцето

Много се е изписало за предимствата и положителното влияние, които този комплекс носи след себе си – успява да засегне всички енергийни канали и чакри; разтяга различни части на тялото – гръбначния стълб, краката и др.; укрепва мускулатурата на ръцете, краката, гърба, корема; кръвоснабдяват се коремните органи и т.н.

Положителните страни не са само физически. Може да усетите промяна и на психологично ниво, разбира се в момент, в който човек има нагласа за това. Практиката води до бързо енергизиране, отпускане и преодоляване на някои емоционални състояния като стрес и депресия. При честа практика води до преодоляване на физическата и психическа умора. Може да започнете деня си с Поздрв към Слънцето, който да повторите около 10 пъти.

108 пъти поздрав към Слънцето

Това често се определя като йога мала свързана със свещените мъниста, броенето на молитвите или мантрите. Защо точно 108 е тема на подробни описания в специализирана литература, като в днешно време много и подробна информация може да се намери и в Интернет.

Числата винаги са интересна тема за размисъл и разговор, поне за мен. Може много да се прочете по темата защо точно 108 пъти. В различните култури се тълкува по различен начин. Някои от любимите ми интерпретации са, че разстоянието от Слънцето до Земята е 108 пъти диаметъра на Слънцето; цифрата 1 съчетава в себе си божественото, 0 е едновременно празнота и пълнота, като говорим за духовна практика, а 8 е символ на безкрайността и т.н. Може и вие самите да ми споделите какви други тълкувания сте намирали.

108 последователни Поздрава към Слънцето определено е предизвикателство. Не само физическо, но и психическо. Ето защо, дълго време не се осмелявах да го направя. Намирах си редица оправдания – нямам време, колко ли време ще ми отнеме, това място не е подходящо, онова място още повече, днес не съм добре, утре пък, съвсем няма да съм и т.н. Сякаш се борех със самата себе си и се опитвах да се убеждавам колко не съм готова за това. 108 пъти? Сериозно? Последователно…? А, не! Нещо такова се завихряше в главата ми всеки път като отворех статия на тази тема.

EN (108 Sun Salutations) 

Но ето, че дойде и моят ден, моят момент… някак постепенно, без да насилвам нещата. През седмицата във фейсбук видях, че Yoga Studio Amrita, Пловдив организира специално събитие в неделя (15 май) в 9 часа сутринта и то в Централната градска градина. Юху! Йога на открито. 

В неделя вече бях станала в 7:30, дори без да се замислям дали ще успея да направя всичките 108 последователни поздрава. В крайна сметка йога не ни учи да се състезаваме, а да приемем настоящия момент с неговите положителни и отрицателни страни, нали? Излязох в свежата майска утрин, като по чудо не валеше, не духаше… Приказка!

Отидох и групата вече се беше събрала. И така след час и петнадесет минути вече бяхме приключили! Йей! По време на практиката движенията се превърнаха повече в медитация, отколкото във физическа практика. Може би това е ключът към успеха! Дишане, небето над мен, песента на птиците, звуци от минувачите … всичко това спомогна да приключа с първото предизвикателство – 108 пъти Поздрав към Слънцето! Следващият път ще е на 21 юни по време на лятното слънцестоене. Нямам търпение!

108 sun salutations, www.omtripsblog.com

108 sun salutations, www.omtripsblog.com

108 sun salutations, www.omtripsblog.com

А какъв беше вашият опит? Очаквам коментарите ви, все още съм много ентусиазирана!

P.S. Featured images: Credit: Saltwater Yoga: http://saltwateryoga.co.uk/portfolio/sun-salutations/


Намасте, мили йоги! 
До скоро, останете със здраве!

PIN IT 

108 sun salutations

 

 

2 Comments

 1. Radina Petrishka май 15, 2016 at 11:36 pm

  Доста готино!!! Браво, че си успяла 🙂 хубаво преживяване е 108 поздрава към слънцето. Аз направих моя първи опит преди 4 години. Беше наистина лесно, след като го направиш 1 път е лесно нататък! Правила съм няколко пъти и всеки път изживяването е различно 🙂

  Reply
  1. Om Trips Blog май 16, 2016 at 10:09 pm

   O, Ради, браво! Наистина е страхотно изживяване. На всеки бих препоръчала поне един път да опита. В крайна сметка наистина не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Като се видим ще поговорим повече! Намасте, мила! Прегръдки <3

   Reply

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.