Около Пловдив – крепост Перистера в Пещера

Не случайно Пловдив се смята за кръстопът и стратегическо място в различните исторически периоди. През него са минавали важни пътища, строяли са се стратегически крепости и е бил център на различни велики империи. Днес отново можем да откриваме интересните исторически взаимовръзки около Пловдив и региона. Такъв пример е крепост Перистера в град Пещера, където през римската епоха е изграден кастел, тъй като наблизо е минавал един от главните пътища между Горнотракийската низина и Егейско море.

Крепост Перистера

Късноантична и средновековна крепост се намира на хълма Света Петка над град Пещера. Официално е открита за посетители през 2014 г., след успешното финализиране на археологическата експедиция, водена от доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния историческия музей. Обектът определно обогатява културния туризъм, пример е за добра реставрация и консервация. Много ми напомня на крепостта в град Кавала, Гърция. Усещането е същото, само където вместо морска шир пред очите са зелените хълмове на Родопите. По червената маркировка може да се види докъде са останките от автентичния зид и откъде е започнало дострояването по време на реставрацията.

По време на разкопките са открити уникални находки, благодарение на които може да се заключи, че крепостта е функционирала още в късноримския период. От визайнтийския период също има доста артефакти, но най-многобройни са тези от третия период на Перистера, когато хълмът е част от отбранителен вал, предпазващ пътя за Беломорието.

Уникалното за крепостта са ъгловите кули, които по времето на император Юстиниан I Велики (527-565 г.) изпълняват функцията на църкви. Това е единствената крепост от такъв тип у нас. Предполага се, че тези земи са обитавани още по време на траките, като за това говорят мегалити в центъра на цитаделата, за които се предполага, че са остатък от тракийско светилище. Най-големият камък, който се намира в центъра на цитаделата, има форма на гълъб, откъдето идва и името на крепостта – Перистера. В следващите години се редуват периоди на възход и разруха в района, но е напълно е унищожена от османските войски в края на XIV век.

Какво да видим още?

Пещера е добър избор за разходка със семейството, по центъра на града има интересна стара архитектура, може да се разгледа Историческия музей, Музея на автомобилите от социализма, Храм „Св. Димитър“ и черквата „Св. Петка“. Приятно място на по-малко от час от Пловдив.

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: 55 любими места около Пловдив и една бонус дестинация - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.