На гости на… Елица от LifeTasting Blog (Лозана, Швейцария)

Други статии от поредицата На гости на…:

До този момент познавах Лозана единствено и само като исторически град, в който се е провела важната в началото на XX в. конференция, последвана от подписването на Лозанския договор след Първата световна война, с който се уреждат отношенията между Османската империя и държавите победителки. 

Днес Елица ни представя туристическата му страна, която е също така интригуваща. Очарованието на Швейцария успява да ни улови дори и докато четем редовете по-долу, а в началото на седмицата мисля, че всеки има малко нужда от зареждане на сетивата и духа с нещо позитивно. Да видим кои са любимите места на Елица и къде ще ни отведе това виртуално интервю.

В твоите представи как изглежда едно „ом“ пътешествие?

Обичам да пътувам и вярвам, че всяко пътуване е “ом пътешествие” – за мен пътуването не е само посещаване на нови места, но също и откриването на това как ние реагираме на заобикалящата ни среда. Някои места ни пасват изключително леко и естествено – за мен такива са Италия и Бали. Други места ни изритват здраво извън личните ни граници и променят светоусещането ни – така ми подействаха Йордания и Перу.

Чувстваш ли Лозана като „ом” локация?

Категорични да! Лозана определено е място с “ом очарование”. Има романтичен стар град и една от най- красивите крайезерни алеи, които съм виждала в Швейцария. Тя носи спокойствието и сигурността на типичен швейцарски град, но заедно с това има изключително младежки, модерен и артистичен дух.

 

Три неща, които да носим задължително в багажа си, пътувайки до Лозана?

За нас европейците пътуването из Европа е лесно и естествено, и не изисква специална подготовка. И все пак, на път за Швейцария задължително вземете със себе си камера, за да уловите всички приказни гледки, които ви очакват. Имате също така нужда от обувки за катерене, ако искате да се насладите на швейцарските Алпи като истински швейцарец. Подгответе и банковата си сметка, на която предстои да удари дъното си (цените тук определено са смущаващи).

Как да изглеждаме като местни?

Ключът е в простотата. Равни обувки, хубави дънки и дрехи в спортен стил. Семпло, да не е твърде екстравагантно, и заложете на качество (не искате да изглеждате “твърде евтино” в една от най-богатите държави в света;) И задължително чанта от плат.

Какво задължително да опитаме докато сме в Лозана?

Швейцарските класики – фондю (Fondue), ракле (Raclette) и шоколад (започнете с Läderach). 

Къде ще ни заведеш да изпием кафето си?

Coffee Page за хубаво кафе и любимият ми Loxton за брънч. Швейцария не е известна с хубави и модерни заведения (ходенето по ресторанти не е значима част от местната културата). В Лозана обаче имате шанс да откриете наистина хубави и модерни заведения (други швейцарски градове с интересни ресторанти са Цюрих и Женева, които имат много интернационален дух). 

Специално място в Лозана, което искаш да споделиш с нас.

Дългата алея край езерото, която свързва Лозана с Лутри в посока Монтрьо крие прекрасни малки плажчета и места с невероятна гледала към лозята Лаво (Lavaux).

Не можем без обиколки по галериите и музеите. Сподели някои от твоите любими пространства за култура.

За Лозана казват, че е перла в корината на културния живот в Швейцария и съответно има доста хубави музеи. Олимпийският музей е препоръчителен, тъй като Лозана е олимпийски град, а също и новият артистичен квартал Платформа 10. Споделям линк с още идеи. Много музеи предлагат безплатен достъп всяка първа събота от месеца.

Коя книга смяташ, че е най-подходяща за пътуването ни до Швейцария?

Това е труден въпрос… Швейцария не е като Италия, която е вдъхновила много романи и филми. “Swiss democracy in a nutshell” е интересна книга за държавното устройство, което е уникално – 1 държава, 4 езика, 26 кантона и население от седем милиона и половина, от които 75% не са швейцарци – няма да срещнете това никъде в Европа. Прочетох добри препоръки и за “Swiss Watching” ако искате да научите повече за страната на часовниците, сиренето и шоколада.

Практикуваш ли йога? Къде ще ни заведеш да практикуваме йога в Лозана? Къде можем да практикуваме на открито?

Можеш да практикуваш йога навън навсякъде в парковете и край езерото. В Лозана открих уникално приятелска общност, наречена Брънч клуб на Victoria Sardain. Тя организира събития, които започват с йога, последвана от разговори с интересни хора на любопитни теми за устойчив живот и завършват със страхотни здравословни брънчове в колаборация с местни производители. Много ми липсват тези събития в условията на пандемия. Виктория води и много онлайн събития, както и подкаст на английски, които са достъпни от всяка точка на света. 

Сподели рецептата си за щастие.

Аз съм наистина щастлива, когато пътувам, когато съм край морето и когато съм със семейството си. Изборът на град край езеро, беше опредено най-добрият ми избор при преместването в Швейцария.

Разкажи ни за здравословните си навици докато си на път.

Откровеният отговор е, че следването на ритуалите ми по време на път ми е изключително трудно. От друга страна, не е ли това целта на всяко пътешествие – да ни извади от рутината и да ни изведе извън зоната на познатото и комфорта на ритуалите ни? 

Накъде да поемем след посещението ни в Лозана?

Следваща дестинация – лозята Лаво (Lavaux)! Терасовидните лозови масиви са защитени от Юнеско и са известни с красотата си във всеки сезон. Само на няколко минути от Лозана, по целия път до Монтрьо, можете да кръстосвате сред лозовите тераси от село на село с неповторим изглед към Женевското езеро.


 

 

 

Коя е Елица?

Елица е един от авторите зад блога Life Tasting. Блогът е проект на двете сестри – Елица и Валентина, където те разказват своите истории за вино, пътешествия, фотография и устойчив начин на живот. Елица е юрист по образование и професия, а по душа – пътешественик и фотограф. От 2019 година Елица работи и живее в Лозана, Швейцария.

 

P.S. Всички снимки са любезно предоставени от Елица.

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.