Какво колекционираме докато пътуваме? Няколко алтернативни идеи за пътешественици.

Пътуването и добре планирано, и добре преминало, все приключва. Всичко хубаво си има край. Добре, че поне сме надарени с тази прекрасна способност на нашето съзнание да пази спомени. Да селектира хубавото и лошото, да изтрива някои не толкова приятни моменти и да ги замества с розовите облачета, които ни носят на седмото небе до следващото пътуване.

За да запазим спомените от преживяното различни хора прилагат много и интересни подходи, само и само да са сигурни, че това пътуване ще остане в архивите и няма да бъде забравено. Разбира се, най-популярното са снимките, които няма да са тема на нашето изложение. Със сигурност няма да говорим и за така популярните магнити. Ще говорим за нещата, които колекционираме ние с Дидо след нашите ом пътешествия, пък дано да ви вдъхновя и да решите да промените малко подхода си към пътуването и да видите посещението в нова държава или град през различна призма.

EN (What do we collect while travelling?)

1.Картички

Аз съм от хората (макар и малко останали на тази планета), които никога (повтарям и натъртвам н-и-к-о-г-а) не са преставали да изпращат хартиени картички по пощата. Може да съм романтичка, или олдскул, но това удоволствие никой не може да ми открадне, дори и бавните, и не толкова надеждни български пощи (въпреки, че не съм имала проблем с пратките, единствено са се забавяли). Именно затова, винаги когато пътувам, купувам един куп картички, които след това изпращам, подарявям или пазя за себе си да красят дома ни. Картички може да купите от всяко магазинче за сувенири, така че следващия път преди да посегнете към магнитите се замислете дали отново ще отмъкнете това със себе си?

2.Рекламни материали

Това може да ви прозвучи супер странно, но ако пътувам с една раница, то на връщане тя е супер запълнена от всякакви брошурки, визитни картички, флаери и т.н. (дори брошури от магазини и касови бележки). Обичам да разглеждам и пазя рекламни материали от различните локации, които съм посетила, защото навсякъде графичният дизайн и дизайнът, като цяло, е много по-различен от нашия тук в България и ми е страшно интересен. Това ми носи вдъхновение и дори успокоение, да пипна хубава хартия, да видя хубав шрифт и добре оформена реклама. След това имам прекрасни спомени от пътуването, в това число и цени на артикули, или входни такси, което е страхотна извадка за начина на живот през годините.

3.Карта на града

Накъде сега? Този въпрос е най-често срещаният сред пътешествениците, нали?

За да си дадем адекватен отговор, Дидо върви до мен с мобилното приложение на телефона си, което ни позиционира и задава посоката, докато аз стоя с хартиена карта в ръцете си и преначертавам маршрута.

Първото нещо, което правя като пристигна на ново място, е да намеря хартиена карта на града. Дали ще си купя или си взема от туристическите пунктове, няма значение. Важно е да се сдобия със свещения граал. Обожавам всякакви картографски нещица и обичам да си ги пазя за спомен. А, и така съм винаги готова, ако съдбата ме отведе на същото място. 🙂 

4.Книги

Вече знаете за нашето увлечение по комиксите. Същото важи и за книгите и списанията. От всяко пътуване си тръгваме със спомен, който носи аромата на хартия (единственото условие е да са на английски или на френски – езиците, които говорим). Какво по-хубаво да запълним рафтовете с хубави книги, които на всичко отгоре да свързваме с някой интересен трип? В Берлин, например, задължително посетете книжарницата Modulor (за едноседмичен престой там, бяхме поне три пъти…)

5. Тефтери

Аз съм човек, който си води записки почти за всичко, не съм дигитален гийк, а по-скоро съм от аналоговия вид. За Дидо мога да кажа същото. Именно поради тази причина, книжарниците и магазините за художници са местата, на които прекарваме известно време. Всякакви канцеларски материали, тефтери, хубави химикали отиват право в раниците ни (купувайки ги, де) на тръгване към дома. В Лондон, например, имаме любимо място за тази цел – Cass Art London.

6. Посещение на музейните/галерийните магазини

 

За да се сдобием с прекрасни спомени от нашите ом пътешествия, задължително посещаваме и музейните или галерийните магазини. Там могат да се намерят копия на музейни експонати, книги, картички. Така с годините сме се сдобили с копие от Закона за правата на САЩ, с копие на Розетския камък, със стара американска валута от периода на Конфедерацията и Гражданската война. И много други. Един ден искам и аз да си направя стая-музей с всички неща, които сме си купили през годините. За сега ги пазя подредени в отделни пликове. 

 

 

7. Йога

Паралелно с посещението на различни йога студиа в отделните градове, винаги ме влече и към малките магазинчета или големи вериги, които предлагат йога заигравки. Пазарът е съвсем друг и могат да се открият полезни предмети за йога практиката или за допълване на домашния уют. С това пало санто се сдобих в Мадрид от известната верига Velas de la Ballena и още си кадя дома сутрин 🙂

8. Нещо за хапване/пийване

Чревоугодници сме и това не може да се скрие. Нещата, които отнасяме с нас след поредното пътуване трябва задължително да носят вкуса на мястото, на което сме били. Дали ще отмъкнем кутия бонбони, хубав чай, пакет кафе? Няма значение… Идеите ни винаги се променят, но концепцията не – нещото трябва да носи аромата/вкуса на последното пътешествие, дълго време, след като ежедневието ни е погълнало отново. От Испания си тръгнахме с ароматно кафе и две чашки на марката Cafe Pozo.

Ето, че споделихме списъка, съдържащ нашите предложения, които се надявам да са ви дали нов поглед върху колекционирането на спомените. Ще се радваме и вие да ни пишете за алтернативни идеи с какво се прибирате вкъщи 🙂 

И все пак не забравяйте, че най-важното е да колекционирате моменти, а не – предмети. Пожелаваме ви весели ом пътешествия и до нови срещи!

М. и Д. 

PIN IT

 

What do we collect while traveling? @omtripsblog

1 Comment

  1. Pingback: Как балансирам енергията около и вътре в мен? - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.