Истанбул

Този уикенд бяхме на кино да гледаме „Окото на Истанбул“, биографичен филм за Ара Гюлер, световноизвестен фотограф от Турция, станал част от Магнум, нает от списание „Хаят“ и един от малкото фотографи снимали лица като Пикасо, Салвадор Дали, София Лорен, Хичкок и т.н. Но не с това става известен. Той умее да улавя погледа и настроението на обикновения човек, да показва ежедневието такова, каквото е – черно-бяло. Роден през 1928 г. той пише историята на Истанбул чрез снимките си. История наситена с различни пластове, в които прозира човечността, приемането на различните и все още устояващото на годините величие, което се крепи на историята, на аристократите, на културата и изкуството. Ара Гюлер е от арменски произход и признава, че никога не се е чувствал различен в държава като Турция и най-вече в град като Истанбул, космополитен, динамичен, но и хармоничен. И как би могъл да е друг?

Първо посещение в Истанбул

Първото ми ходене там беше през далечната вече 2001 година и още тогава всички клишета бяха разбити. От Френската гимназия, в която учих по това време, ни водеха на културни обмени, за да упражняваме езика. Бяхме настанени в семействата на учениците от една от френските гимназии в Истанбул. Като дете на прехода израстнах с предубеждения, така беше и преди да тръгна към Турция. Не прави това, не прави онова … да не нося тениски с къс ръкав, да се държа прилично, да не гледам хората в очите и какво ли още не. Чудех се къде отивам по дяволите? Обратно на всичко, там срещнах широкоскроени млади хора, в които нямаше и следа от консервативните порядки, с които ме засипваха.

Да, Истанбул е различен, винаги е бил и винаги ще е. Порта към един друг свят, но едновременно с това задържащ познатото, така че всеки да се чувства уютно. Дали хората правят облика на града или обратното – градът има особено влияние над хората…не мога да преценя, но и аз почувствах отделните пластове, по-дълбоки от познатото до сега. И с всяко следващо посещение усещането ставаше все по-дълбоко, сякаш всички души са минали през това място.

Истанбул …град, който пази в себе си миналото, настоящето и бъдещето. Град на 11 цивилизации, на границата между Изтока и Запада, между Европа и Азия, приютил милиони съдби и житейски истории, станал свидетел на исторически обрати, велики империи и управляващи. Близък и далечен, наш и чужд. Точно както го рисува във фотографиите си и Ара Гюлер.

Прииска ми се отново да съм там … по улиците, да пия турско кафе и да гледам слънцето над Босфора. Реших да споделя. Хващат ми се сокаците.

Istanbul, Turkey, www.omtripsblog.com

Istanbul, Turkey, www.omtripsblog.com

Istanbul, Turkey, www.omtripsblog.com

Istanbul, Turkey, www.omtripsblog.com

Istanbul, Turkey, www.omtripsblog.com

Istanbul, Turkey, www.omtripsblog.com

 

PIN IT

Istanbul, Turkey

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.