Спирка по пътя – Еленската базилика и манастир „Свети Илия“

Подбалканският път е истинска магия за хората, които обичат да пътуват – живописен, прохладен и с много забележителности, до които може да се отбием по време на уикенд пътуванията – Сопот, Копривщица (малко е в страни, но все пак), Клисура, Пирдоп…

По време на едно от последните ни пътувания в края на пролетта и началото на лятото, докато се наслаждавахме на махала Кайрака, открихме и едно скрито и мистично място в страни от пътя край Пирдоп, което заслужава вниманието на всеки заинтересован от история – Еленската базилика и манастирът „Свети Илия“. 

Останахме приятно изненадани от добре поддържаната брезова горичка, от параклиса на свети Илия, хубавите места за пикник в района и забележителните останки от раннохристиянската базилика от V век.

Местността е била духовно и мистично място за тракийското население по тези земи. Ранновизантийският исторически паметник е построен извън населено място, но въпреки това е бил защитен и от дебели крепостни стени, което е интересно за този тип строителство. В следващите единадесет века в храма са се провеждали църковни служби, но в началото на XVIII в. е опожарен от османските войски. По-късно тази област става граница между Княжество България и Източна Румелия. Останките са впечатляващи на фона на Балкана. 

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.