Около Пловдив – екопътека и бивак „Бяла река“

Никога не е късно да откриеш къмпингарството като начин на живот. Обичам да съм навън, но дълги години „прекалено много природа“ не беше моето нещо – животинките и тревичките ме връхлитаха със страшни сценарии. Но както баба казва: „Никога не казвай никога!“. Освен това да откривам и пробвам нови неща за себе си стана лайт мотив в ежедневието ми, защото животът е прекалено кратък да го губя в предразсъдъци и стари модели на поведение. 

Първият ми престой под открито небе беше за една вечер, с не особена подготовка от наша страна, на бивак „Бяла река“, близо до Калофер. Въпреки смесените чувства на сутринта, това място ме накара да заобичам къмпингите и с времето стана така, че в много случаи предпочитам този начин на пренощуване, сред природата. Особено и след доброто ни екипиране през последните години.

Бивак „Бяла Река“

Бивакът „Бяла река“ е регулиран и добре уреден. Хората, които отговарят за него са на разположение, ако са необходими някакви неща (на нас ни донесоха дърва и въглища за барбекюто), има си тоалетни и обозначени места за палене на огън, дървени масички и пейки за сядане. Ние се бяхме настанили до реката, чието румолене за чуваше цяла вечер и беше истински приятно.

Мястото се намира на около час и половина от Пловдив. Ориентир трябва да ви е Манастир „Рождество Богородично“ като се хваща пътят към местност „Паниците“ и след като се стигне до У-образно кръстовище се поема наляво, където водят и табелите за манастира. Пътят е черен, но при бавно шофиране може да се премине, така че карайте внимателно. Има два паркинга – пред манастира и непосредствено до екопътеката, така че може да прецените къде да спрете.

Екопътека „Бяла река“

Ако не сте по къмпингуването, може да посетите мястото само заради Екопътека „Бяла река“. Това е една от най-интересните екопътеки около Пловдив и не е трудна за преминаване. Отнема не повече от два часа с бавна и опознавателна крачка, с кратки спирки и наслаждаване на природните кътчета, част от Национален парк „Централен Балкан“. Водопади, интересни животински и растителни видове, живописни гледки привличат и децата и възрастните. В близост то бивака и екопътеката има и заведение, от което може да се купят някои неща и да се седне за питателен обяд или вечеря.

Дали ще предпочетете да посетите мястото за ден, да се разходите или ще останете за цял уикенд с преспиване, Балканът все е така гостоприемен и чистият и свеж въздух ще ви зареди за идните летни дни. 

Какво още да видим в района?

Освен екопътеката и бивака може да се разгледа и манастира, да се отскочи до местността Паниците, където също има хубаво място за отсядане Калоферски бунгала „Букаците“ и откъдето тръгват преходите към хижа Рай и връх Ботев, манастир „Покров Богородичен“, Параклис „Св. Димитър“, да се разгледа град Калофер. Има интересни места, с които може да съчетаете екопътека и бивак „Бяла река“. Приятно и зареждащо ом изкарване!

 

1 Comment

  1. Pingback: 55 любими места около Пловдив и една бонус дестинация - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.