Вашингтон. Толкова много музеи, толкова малко време.

  1. От серията САЩ

Още статии от поредицата:

 

Толкова много музеи, толкова малко време! И на всичко отгоре напълно безплатни! По-добра комбинация от това здраве му кажи. След Лондон, Вашингтон е следващият град, който съм посещавала, и който има огромно количество музеи със свободен достъп. А другата хубава новина е, че всички те са концентрирани на едно място между Индепендънс Авеню (Independence Avenue) и Конститюшън Авеню (Constitution Avenue). Вървиш и от двете ти страни музеи, галерии, архиви – раят за всеки изследовател.

Когато посетихме града нямаше големи тълпи от посетители, които да затрудняват разглеждането на музейните колекции. Напротив, беше сравнително спокойно, което е точно по вкуса ни. След като разгледахме туристическите забележителности в ранните часове на деня, решихме, че следобедът ще прекараме разхождайки се по музеите.

(EN) Washington, DC. So many museums, so little time. 

За един ден, обаче, едва ли ще имате време да посетите всичко. Колекциите са огромни, сградите също. Ето нашия списък с места, които бяха интересни за нас, и за които ни стигна времето за един ден във Вашингтон – забележителната американска столица (поне от туристическа гледна точка).

Смитсонов институт

Интересен факт е, че във Вашингтон се помещава най-големият изследователски, научен и образователен център – Смитсонов Институт (наричан понякога Смитсониън), който административно обединява всички музейни и галериини институции. Той е създаден като завещание от Джеймс Смитсон през 1846, който е имал желание да съхранява знанията на хората и да ги предава в по-достъпен вид на следващите поколения. Институтът първоначално започва да функционира като музей и след това се разраства до институция, която съчетава в себе си голям брой музеи с богати фондове. Сигурно сте запознати със Смитсониан институт от различните образователни телевизионни канали. Ако не сте, сега ви се отдава възможност да се запознаете с този научен център, защото определено влиянието му в научните среди е доста голямо.

Национален приридонаучен музей

Природонаучният музей има очарователна колекция от експонати, като на снимките по-долу ви показвам само незначителна част от това, което успяхме да видим. Още във фоайето или т.нар. Ротонда може да видите символа на музея – африканския слон, който посреща посетителите от края на 50-те години на миналия век, докато музеят отваря врати още през 1910 г. Изложбените зали са групирани по теми и голям брой експонати са уникални и могат да се видят само тук. В музея има няколкото специализирани магазина, от които могат да се намерят различни експонати в умалени размери, сувенири, книги, картички и други образователни материали. 

Полезна карта на музея с повече подробности може да намерите тук

Национален музей на американската история

Музеят на американската история има в колекцията си артефакти от всякакъв вид, за да може да съхрани трайно миналото на американския народ. Музеят има повече от 3 милиона културни ценности, които постоянно увеличават бройката си. Историята на САЩ е представена по атрактивен и интерактивен начин и някои от описаните истории дават интересен поглед над историческите процеси. Войните, управлението на президентите, демокрацията, мястото на жените в обществения живот на Щатите, технологичният прогрес и дори остатъци от терористичните атаки през 2001 г.

Подробна карта на музея може да свалите от тук

Smithsonian National Museum of American History, www.omtripsblog.com

Национален музей на авиацията и космонавтиката

В музея на авиацията и космонавтиката Космосът никога не е бил толкова достъпен – огромен брой видеа, снимки и архивни документи. Артефактите наброяват повече от 60 000. Тук мога да се видят ракети, двигатели, униформи, и какви ли не интерактивни забавления. Този музей е известен с уникалните си експонати, които представят самолети, космически кораби, сателити и т.н., и които могат да се видят само тук. Музеят работи с НАСА и съвместно дават достъп до богата информация за космическите дела на широк кръг от хора. Бях истински впечатлена да видя залите и да се докосна толкова близо до историята на първите полети в Космоса, изпращането на стътници, разработването на системите и т.н.

В двора на Националната художествена галерия видяхме и известната инсталация на Рокси Пейн „Занаят“ (Craft) представляваща сребърно дърво насред музейния двор, контрастиращo с всичко наоколо. Рокси Пейн е известен американски съвременен артист и в работата си основно засяга темата за природата и различни природни феномени. 

А вие обичате ли да посещавате музеи? Кой ви е впечатлил най-много при вашите пътувания? Споделете вашите истории и мнения, очаквам ви.

 

PIN IT

Washington, DC. So many museums, so little time, www.omtripsblog.com

 

1 Comment

  1. Pingback: На разходка във Вашингтон - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.