Йога с дете – практиката на едно друго ниво

Както по време на бременността, така и сега с дете на година и половина #йога ме водеше по пътя и не ме изостави. Както и аз не изоставих #практиката си. Да, всичко е различно, както и аз самата. Ето и някои наблюдения:
.
Никога не съм се фокусирала върху продължителността, както сега така и преди. Това не се промени. Дали е 10 минутна практика или час и половина, ползите са едни и същи. Така практикувам и сега, просто разпъвам постелката и гледам накъде ще ме отведат вдишванията и издишванията.
.
Завърнах се към ежедневното практикуване у дома, което ме свърза с началото на пътя ми с йога, преди десет години. Обичам да започвам отначало дори и неща, които правя от години. Това ме кара да видя развитието от различна перспектива. Само понякога се завръщам в залата, за да се изключа напълно по време на #шавасана.
.
Практиката с дете е сякаш се потапяш в истинския живот. Има го разсейването, има го спирането, има от всичко. Но не е ли това смисъла на йога. Да се научим, че перфектна ситуация няма, че подходящото време може и да не дойде, колкото и да го чакаме. Затова трябва да живеем сега, да осмисляме действия и мисли – сега. В ежедневието винаги има разсейващи елементи, такива, които ни разфокусират, които ни разтърсват, които ни вадят от кожата ни, дори… ако в тези моменти запазим себе си сме направили най-доброто, на което сме способни.
.
Йога с дете – практика, която разгръща отделните слоеве на съзнанието ми, независимо от нещата около мен, независимо от нещата вътре в мен.
.
Да оставя тялото да води, както по време на бременността, така и в след родилния период е може би най-добрият подарък, който съм правила за себе си. И за детето ми. Защото вярвам, че всичко е с натрупване, че всичко е пример, всичко се превръща постепенно в начин на светоусещане и мислене.
.
И така… тези дни отново нанизах скъсаната си #мала, която се разпиля на пода по време на една от последните ми практики докато бях бременна. Защото трябва да се разпаднем, за да можем да пренаредим #чакрите си наново. Бавно и съзнателно. И сега Миа ми помогна с нанизването.
.
Намасте. А вашата практика как е?

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.