Драгоманското блато на 1 януари

Когато празнуваме Нова година в условия на световна пандемия, ранното ставане на 1 януари не е никакъв проблем. Поне за нас. А когато празнуваме Нова година в София, единственото, което ни идва наум е да се възползваме от хубавото свежо утро, което ни предложи първият ден на януари и да се разходим някъде около столицата, за да открием сезона на пътуванията за 2021.

Драгоманското блато

Отваряме картата, започваме да умуваме. Спираме се на Драгоманското блато покрива всички наши желания като за първи ден от годината – пътуването от София е около час (дори и по-малко), природа, свеж въздух, движение. Изпиваме си кафетата и се качваме на колата. Няма никой по пътищата (голяма изненада), слънцето пече по-скоро като за март, отколкото като за януари. Указателните табели за блатото ни помагат да намерим лесно мястото. 

Отдъхваме си с облекчение, като забелязваме, че не сме единствената кола на паркинга, не сме най-големите ентусиасти, йес!

Спираме се пред табелата, за да се запознаем малко повече с местността, след това тръгваме на обиколка. След големия пожар на блатото през 2019-2020, благодарение на самата природа и на Сдружение за дива природа Балкани, мястото е започнало малко по-малко да се възстановява. Дървените мостчета, по които се разхождаме стигат само донякъде, но успяваме да разгледаме околността. Носим си бинокъл (почти навсякъде е с нас) и с него търсим някои от 200 вида птици и някакви признаците на януарския живот (малко безуспешно). Чепън планина е доста красива с варовиковите си скали.

Чепън планина

Заговаряме се с група туристи, които ни обясняват, че Чепън планина крие своите места за посещение. Групата ни разказва за туристическите пътеки, параклиси, малки пещери, а от върха се открива, разбира се, гледка към цялата местност. Тръгваме и в тази посока, тъй като имаме още време. И така първи януари преминава в свежа разходка, нека такава да е и годината.

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.