Berlin Yoga Conference – вдъхновяващо йога събитие ни чака зад ъгъла

В Берлин освен обиколка из града успяхме да осъществим интересни и ползотворни срещи. Едната беше за йога събитие, което привлече вниманието ми и вече нямам търпение да споделя повече подробности и на вас. Berlin Yoga Conference ще се проведе в немската столица от 24 до 26 май 2019 година, така че стягайте раниците и да се видим там.

Когато за първи път получих писмо от Анастасия Шевченко с интригуващо партньорско предложение бях изненадана. Знаете ли защо? Точно тогава се готвехме за нашия омтрип в Берлин и затова побързах да предложа на Ана да се видим лично. По-добре отколкото да си разменяме писма от разстояние без да знаем нищо една за друга. Вярвам в щастливото стечение на обстоятелствата.

Срещата се проведе в уютното йога веганско местенце Avocai в Мите, където с Ана имахме дълъг и опознаващ разговор над чаша домашна камбуча. Препоръчвам ви да го изпробвате и вие, ако имате път натам. Разговаряхме за йога, за живота, за различните идеи, които имаме и за необходимостта, която напира и в двете ни – да срещаме хора и да се вдъхновяваме от тях и техните истории. Историята зад организирането на Berlin Yoga Conference ми се стори много интересна и реших, че ще е добре да я споделя с вас с поредното интервю.

EN (Berlin Yoga Conference – an inspiring event is just around the corner)

Използвайте promo code “om-trips”, за да запазите мястото си със специално намаление от 10%. OmTripsBlog е медиен партньор на събитието.

BerlinYogaConference_200x628

 

Здравей, Ана. Опиши себе си с три думи.

Страстна, горяща, силна. 

Кога започна да практикуваш йога? Кое беше най-примамливо в самото начало?

Започнах да практикувам йога когато бях на 15 и бях диагностицирана II ниво на сколиоза. Баща ми каза, че за да се справя с болката трябва да правя определени упражнения от Индия и ми даде някои езотерични книги за четене. Веднага бях привлечена, защото още когато бях дете имах интерес към духовното. Физическата практика никога не е била важна за мен – философията и метафизиката ме привлякоха в йога от самото начало.

Anastasia Shevchenko

Създаваш собствено йога събитие в Берлин – Berlin Yoga Conference. Как събра смелост да започнеш този проект? Каква е историята зад него?

Бях бременна с второто си дете и точно щях да навършвам 30. Преживях екзистенциална криза и исках да намеря своя глас сред общността и да прибавя стойност насочена към другите. Berlin Yoga Conference е кулминацията на моята многогодишна йога практика, проучване и страстта ми към тази тема. Другите ми умения дойдоха в помощ. Учих комуникации и езици в университета и през последните четири години помагах на съпруга си за арт фестивала, който той организира.

Каква е мисията и визията, която стои зад Berlin Yoga Conference?

Този въпрос ми го задават често и всеки път думите, които изникват в съзнанието ми като кажа Berlin Yoga Conference са – създаване на място за трансформация. Става дума за създаване на предпоставки много хора да дойдат в Берлин за един уикенд и да бъдат докоснати по един дълбок и смислен начин на лично и колективно ниво.

Berlin Yoga Conference Pop Up Events

Как избра името на конференцията? Фокусираш се върху Берлин. Защо точно Berlin Yoga Conference?

Берлин е чудесен град, може би един от най-интересните в Западна Европа в момента. Има богата и уникална история да бъде разделен на две противоположни социо-политически системи. Изключително интернационален, с будна артистична общност, и процъфтяваща старт-ъп сцена. Хората тук са широко скроени, с отношение към глобалните предизвикателства и природата. Дори само да посетиш Берлин за няколко дни е истинско взривяващо съзнанието пътешествие. И ако го то е съчетано с голямо йога събитие като това, всичко става още по-зареждащо!

В град като Берлин, който предлага толкова голямо разнообразие от интересни места, как точно избра Malzfabrik?

Malzfabrik носи това берлинско усещане. Бивша индустриална сграда обновена, за да помещава различни събития от сферата на изкуството, музиката, устойчиво развитие. Има огромни халета и малки стаички, дзен езеро, зелена площ, и дори специално направен плаж с пясък. Когато отидох до там да го видя имах точно това усещане, че това е мястото!

Кажи ни какво да очакваме в рамките на Berlin Yoga Conference. Какво я прави по-различна от другите йога събития?

Berlin Yoga Conference е проект дошъл от сърцето ми и той беше роден в съзнанието ми и стана реалност благодарение на упоритата ми работа, страст към йогата и алтруистични намерения. Разбира се, не сама направих всичко. Проектът събра подкрепа и одобрение от хора, с които мислим еднакво, и с които вибрираме с еднаква честота. Проектът на този етап отразява моите лични разбирания, ценности, цели и вижданията ми за живота, ето защо ще е различно от останалите.

Има голям избор от чудесни йога събития, които се организират в днешно време. Много от тях са мои партньори и приятели. Всеки има своята заслуга и всички работим с една мисия – извисяване на човека и еволюция на човешкото съзнание.

Berlin Yoga Conference

Планираш ли да направиш събитието устойчиво и ежегодно? Кои са основните предизвикателства, които стоят пред теб?

Намерението ми е да направя събитието ежегодно като привличам хора от цяла Европа и създавам мрежа от еднакво мислещи хора около една непрекъснато увеличаваща се международна група от йоги и хора, които живеят осъзнато и работят за собственото си осъвършенстване.

Главните предизвикателства е количеството работа, която в момента няма възвръщаемост, едновременно с майчинството и гледането на семейството (две деца и съпруг, който също е фрийленсър). Ако продължа с организирането на събитието със сигурност ще търся начин за финансово обезпечаване на събитието и да наема хора, които да движат проекта напред.

Вече проведе 4 предварителни събития, които да „загреят“ посетителите за същинската йога конференция. Тази идея наистина е много добра, но какво да очакват посетителите точно?

През февруари мина четвъртото събитие от предварителната програма на Berlin Yoga Conference и беше свързано с пролетта и пробуждането. Обичам да работя и да следвам четирите цикъла в годината и в природата, които са естествения ход на човешкото съществуване. Съвременният начин на живот сякаш ни разделя от този естествен баланс, а промените трябва да са интегрирани правилно.

 

Berlin Yoga Conference Pop Up

Листът от йога учители, които ще бъдат на конференцията наистина е впечатляващ. Пазиш ли някакви тайни за накрая или вече всичко е финализирано като програма?

Програмата на конференцията е пълна. Освен йога уъркшопи, лекция, медитации, ще има и часове по „направи си сам“, музикална програма, комедиен клуб, йога мода, пърформанси, книжен базар и изложба. Когато правех програмата следвах и моите интереси и на какво бих се насладила (имам доста високи стандарти). Събитие, което би било забележително, уникално, различно.

Бихме ли могли да избираме между събитията или трябва да следваме програмата, както е фиксирана? Какво не бива да изпускаме?

Когато говорим за програмиране и следване на нуждите на толкова различни индивиди с различна история, култура, йога нива, се опитах да предложа избор, който обаче да бъде обединен от водещото в конференцията, а именно – под темата и връзка на много нива.
Работата ми е да осигуря пространство и предпоставки, за да се случи магията. Но също така зависи и от отвореността на самите хора, тяхното йога ниво и до каква степен искат да се включат и да участват.

Три неща, които задължително да носим с нас по време на конференцията.

– Бутилка с вода (осигуряваме филтрирана вода за всеки участник, но моля не носете пластмасови бутилки)
– Бански (времето през май би трябвало да бъде хубаво, а има плаж близо до локацията)
– Приятел (защото винаги е хубаво да споделиш нещо специално с човек, който обичаш)

Berlin Yoga Conference Pop Up Event

Рецептата ти за щастие.

Рецепта за щастие е да помним, че това съществуване е игра. Да не се взимаме прекалено насериозно, да не се конфронтираме и да не се нараняваме. Просто правете това, което трябва да правите и се опитайте да се насладите на процеса, запазвайки отношенията открити и с усмивка.


Коя е Анастасия Шевченко? 

Анастасия Шевченко е създател и организатор Berlin Yoga Conference и йога учител на свободна практика. Тя е поддръжник на автентичното йога изживяване за самолечение и личностно трансформиране. Нейният специален интерес е в създаването на мостове между йога, философия, наука, изкуство и духовност.

AnaSheYoga Facebook page

AnaSheYoga Instagram

BerlinYogaConference Facebook page

BerlinYogaConference Instagram

 

Berlin Yoga Conference - an inspiring event is just around the corner

 

1 Comment

  1. Pingback: Berlin Yoga Conference - an inspiring event is just around the corner - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.