На гости на… Константина Василева aka Redhead Explorer (Уелингтън, Нова Зеландия)

Други статии от поредицата На гости на…:

 

Мислех си как да започна този пост. Ако исках да напишa разказ, може би щях да започнa така.

Тъй като ви предлагам поредното интервю от поредицата „На гости на….“, която представя истински хора, истории и места си помислих, че е най-добре да започнем с цитат от Толкин. Той се вписва идеално в духа на всичко, което искаме да представим по-долу.

 

Днес сме на гости на едно момиче със слънчево огнена коса носещо прекрасното име Константина, което буквално е отишло в края на света, за да преследва мечтите си в името на науката и е показало, че всичко е възможно. До себе си има и верен (и достатъчно луд) човек, с когото може да сподели най-дългото пътуване. В последната си статия в блога Moving to live in New Zealand | Stepping 17 700 km out of our comfort zone, тя говори за това как е направила стъпка в тази посока и ако се интересувате може да следвате нейните впечатления във Facebook и Instagram.

Сега, нека видим какво може да предложи тази далечна земя. Бъдете готови да завладеете удивителния град Уелингтън в Нова Зеландия с Ина ака Redhead Explorer,  най-добрият местен водач, който някога сме имали.

EN (On a visit to… Konstantina aka Redhead Explorer (Wellington, New Zealand)

On a visit to...konstantina aka redhead explorer (Wellington, New Zealand)

Как си представяш идеалния „om trip“?

Обичам да получа най-доброто от двата свята. Обичам да прекарвам времето си сред природата – да се разхождам, да ходя на къмпинг и да бъда далеч от оживения градски живот. Израснала съм с любов към изкуството и архитектурата и се вълнувам, когато имам време да се скитам по улиците на стари градове с многовековна история.

Възможно ли е да осъществим „om trip“ до Уелингтън?

Определено. Уелингтън е много прохладен и спокоен град и ще бъдете отнесени (понякога буквално, досега не бях виждала толкова силен вятър) от възможностите, които имате за туризъм, сърф, колоездене, каяк, ветроходство и почти всичко, което искате да правите. Мисля, че центърът на Уелингтън (наречен Te Aro) има много чар, особено около Waterfront, музея Te Papa и ресторантите, кафенетата и занаятчийските бирарии около улица Cuba. Но за мен истинските суперсили на Уелингтън са достъпът до изключително запазената природа в града и местата на около 10 минути път с кола, като Зеландия, Отари Уилтън Буш, Градският пояс, Макара Бийч и др.. Харесвам също предградията и заливите около брега: Miramar е идеален за велосипедни обиколки.

Съществуват много клишета за Нова Зеландия. Кои се оказаха неверни?

Ако имаш предвид клишета по отношение на силния вятър и стадата овце – това е напълно вярно. Но клишето с лошото време не е точно както си го представяхме. Непрекъснато вали, но по-често дъждът е много слаб. В по-голямата част от времето е като ръмене, едвам се усеща и дори нямаш нужда от чадър, само яке.

Дори и в най-студения ден на зимата температурите са над 5-6 градуса, което е мека зима спрямо българските стандарти.

Сподели с нас първите си дни в Нова Зеландия.

Съвсем накратко: радост, объркване, страхотно кафе и културен шок. Може да прочетете повече тук.


Wellington from Mount Victoria Viewpoint, NZ

Tри неща, които задължително трябва да вземем с нас, когато пътуваме до тази част на света.

Престъпление ще бъде да дойдете без камера на такова красиво място, но предполагам, че това важи за всички пътувания, така че:

1.Ветровка или дъждобран.

Чадърите са безполезни в бурния вятър, а и е напълно обичайно да преминете през няколко сезона на ден. Така че винаги е добре да сте подготвени. Носете яке, ако се разхождате: температурите в планините могат да паднат драстично за нула време. Хипотермията тук може да бъде сериозен проблем заради непостоянния климат.

2. Бутилка за вода за многократна употреба.

Кивитата вземат насериозно опазването на околната среда (Нова Зеландия наскоро одобри забрана на пластмаса за еднократна употреба, която ще влезе в сила през следващата година), така че е нормално да носите със себе си собствена чаша/бутилка. Водата от чешмата почти навсякъде тук е годна за пиене, така че ще спестите много пари: минералната вода може да стигне и $4 за 500ml.

3. Офлайн карти и приложения за навигация като Sygic или други подобни с опция за офлайн достъп до маршрута ви.

Мобилното покритие е доста лошо след като напуснете по-големите градове и не можете постоянно да разчитате на него. Camper Mate също е отлично приложение, ако ще прекарате времето си на открито.

Как да изглеждаме като местни?

Просто сложете нещо. Или пък пуснете на воля своя Ziggy Stardust. Ще паснете и в двата варианта. Хората се обличат като за червения килим когато отиват на парти или на събитие. Извън бизнес кварталите, обаче, се обличат с ежедневно облекло и доста небрежно (имайки предвид облеклото на хората по нашите ширини). На някои места в града си мисля, че съм попаднала в машина на времето и някой ме е върнал обратно през 90-те.


RedheadExplorer New Zealand (2)

Какво трябва да опитаме задължително, докато сме в Уелингтън?

The Botanist, Wellington, NZКафе, вино и крафт бира са основните напитки в Нова Зеландия. 

Производството на крафт бира в Уелингтън процъфтява в момента, ще намерите много пъбове, барове, и микро бирарии, но 10-15 $ за около половин литър кара страстта ми към бирата рязко да спада. Ироничното е, че може да закупите доста сносна бутилка вино от магазина на цената на чаша бира в бара. 

Уелингтън е топ кулинарна дестинация за цяла Австралазия, можете да опитате всичко. 

Брънчът е много популярен: за безмесни варианти посетете The Botanist: само не ходете там много гладни. Обикновено е необходимо известно време, за да пристигне храната, но може да се отпуснете и да се насладите на уютната атмосфера. Ако искате нещо в централната градска част, то тогава опитайте Olive , които имат градина в задния двор, само продължавайте да вървите.

 

Ако обичате бейгъли, отбийте се в Commonsense Organics , които продават хляб и бейгълс от Shelly Bay Bakery или поръчайте бейгъл сандвич от Baobab (Newtown).

Ако харесвате стекове,  El Matador е рай на земята.

Пайовете също са много популярни, но не са сладки като в България. Най-често са пълнени с месо и са основно блюдо, не десерт. Patricia’s Pies на Island Bay е малка локална пекарна, но тя прави най-вкусните пайове, които съм опитвала.

Опитайте мед манука (много обичайно) и шоколад от Wellington Chocolate Factory!Wellington, NZ

Къде ще ни заведеш да изпием кафето си?

Градът е пълен с хубави места, където можете да изпиете ароматно кафе, така че най-добрата стратегия е винаги да опитвате ново място в центъра.

Любимото ми е Milk&Honey във Victoria University, защото е близо до офиса ми и обожавам гледката. Харесвам също Aro Café и Empire Cinema & Eatery (просто харесвам да прекарвам време в кината).

Място, което би искала да споделиш с нас.

На открито: Castle Point, което е като снимачна площадка (на около 2 часа път от Уелингтън)

 

RedheadExplorer New Zealand (2)

На закрито: Photon Flux (sci-fi бар във Уелингтън, където ще гледаме Хищника от 87-ма тази неделя) и Moon (бар, който нарича себе си „the Intergalactic Headquarters of Wellington”), където можеш едновременно да видиш човек в костюм да стои до мъж с расти, докато момиченце облечено като принцеса тича босо и си играе с нечие кученце между масите.

Roxy Cinema , любимото ми кино в Уелингтън. Предлага перфектната кино атмосфера и дори имат събития “Eat the film” с храна и напитки, вдъхновени от филмите, които гледаш, и които ти сервират по време на прожекцията. Много съжалих, че изпуснахме събитието на филма Криминале, с удоволствие бих изпробвала Jackrabbit Slim’s млечни шейкове.

Не можем да не се спрем в някой музей или галерия. Кои би ни препоръчала?

Te Papa е един от любимите ми досега. Ще научите много за историята на Нова Зеландия и културата на маорите. 

Gallipoli: The Scale of our war е една от най-забележителните изложби, които съм виждала в живота си. Посветена е на военната кампания в Галиполи в Турция по време на Втората световна война, едно от най-мрачните събития за историята на кивитата (както наричат новозеландците). Историческите събития са майсторски представени, с интерактивен наратив, който те потапя в живота на бойното поле и окопите по един завладяващ начин през очите на осем човека от различен ранг и роли във войната.

Известните китайски Terracotta Warriors ще бъдат представени през декември и съм страшно развълнувана да ги видя. 

Gallipoli

Коя книга смяташ, че е най-подходяща за пътуването ни до Уелингтън?

„Светилата“ взе награда Man Booker преди няколко години и може би е един от най-популярните съвременни романи в Нова Зеландия. Бих препоръчала и Изабела Шопова „На Изток в рая“, която описва живота в Нова Зеландия със страхотно чувство за хумор. Направила е подробно проучване за културата и историята на Нова Зеландия. Книгата би била добро четиво за дългия път до тук.

Къде в Уелингтън ще ни заведеш да практикуваме йога?

Във Victoria Recreation: спортният център на университета. Цените, дори и ако не си студент, са доста по-добри от всяко останало място в града. А и гледката към Уелингтън е чудесна.

Yoga Wellington NZ

Накъде да се запътим след Уелингтън?

Навсякъде из Нова Зеландия, но ако все пак имате ограничено време отидете към Куинстаун.


On a visit to...Konstantina aka Redhead Explorer, Wellington, NZ

Коя е Константина (Redhead Explorer)? 

 

Човек, който смята, че чашата е винаги на половина пълна. Обича да пътува и понякога дори намира време да пише за това. Живяла е в Сиатъл, Мацерата, сега Уелингтън и София в промеждутъците. Преминала е от маркетинга и анализите към научни проучвания на пълно работно време.

P.S. Всички снимки са любезно предоставени от Константина ака Redhead Explorer.

On a visit to...konstantina aka redhead explorer (Wellington, New Zealand)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.