Цветният Кейп Мей

  1. От серията САЩ

Още статии от поредицата:

Кейп Мей, Ню Джърси

Aко сте чували за Кейп Мей сте сред щастливците. Ако не сте, прочетете редовете по-долу, за да се запознаете с този цветен и доста романтичен американски град. Ще бъдете приятно изненадани. Ако се впечатлявате лесно от история, епохи и личности, Кейп Мей е вашият град! Ако от друга страна, харесвате архитектура, плажове и цветове – Кейп Мей, отново е вашият град!

През четиримесечния ни престой в САЩ, имахме възможност за множество планирани и недотам планирани пътувания, с които успяхме да запълним списъка си с мечтани дестинации. Днес ще ви разкажа за едно от непланираните, което беше до Кейп Мей, Ню Джърси. Беше от този тип пътувания:

– Ей, искаш ли да дойдеш с нас?

– Да, само кажете къде и в колко!

Много импулсивано, много неподготвено, много набързо взето решение. С групата ентусиасти от Малайзия и Китай тръгнахме рано сутринта от Уайлдууд с автобус. Разстоянието е доста кратко и стигнахме бързо. Не знаех къде отивам, дори нямах и никакви предчувствия, което беше много нетипично за мен. Денят обещаваше да е топъл и слънчев. В небето нямаше нито един облак. Накрая бяхме толкова прегрели, че си мечтаехме само за освежаващ душ. Но докато стигнем до душа, ето как премина деня ни.

(EN) The Colorful Cape May, New Jersey

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

Викторианските къщи на Кейп Мей

Още като стъпих в Кейп Мей, океанът и плажът останаха на заден план… Бях силно заинтригувана от цветовете, които се откриваха пред мен. Викторианските къщи, интересната архитектура и уютът надничаха от всеки един кът и ме зареждаха с много положителна енергия. Духът на една отминала епоха все още витаеше в този град. Поставих задача да проуча повече подробности като се върна у дома. Дотогава просто реших да запечатам всеки миг там.

Ако направите справка, повечето от къщите в Кейп Мей са построени през XIX в. Една, от любимите ми остана Eldridge Johnson Housепостроена през 80-те/90-те години на XIX в. Розовата къща, както я наричат местните, в момента е бутик за дрехи. Интересното е, че първоначално е била построена на различно от сегашното място и около 1970 г. е преместена на сегашната си локация. Защо, за да съхраниш нещо, да не го преместиш?!

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

Църкви и други забележителности

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

 

След като тръгнахме в произволна посока, се озовахме на една от централните им пешеходни улици, която може да грабне всеки със своята идентичност, стил и харизма. На Washington Street Mall има магазини като малки музеи, а заведенията могат да пренесат човек няколко века назад (в добрия смисъл).

 

 

В началoто може да се види и църквата St Mary’s Catholic Church, която повече от век краси улиците на американското градче с правилните си форми и ароматна градина с рози и носи вдъхновяващото име Our Lady Star of the Sea

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

 

Фарът

Cape May, NJ, www.omtripsblog.comЕдна от историческите и градски забележителности на Кейп Мей е Фарът, който е построен в средата на XIX в. и продължава да функционира до днешни дни. До него стигнахме пеш и това ни позволи да се запознаем с жилищните квартали. Все пак, не ви препоръчвам да ходите толкова дълго под яркото слънце. Да, видяхме много неща, но с кола също може да спирате, където пожелаете и да имате същия резултат като нашия, само без изгорелите рамене. След като споделяхме колко сме вървяли някои наши приятели ни помислиха за големи авантюристи (меко казано :). По едно време си спомням, че толкова се обезводнихме, заради високите температури, че влязохме в един магазин и си взехме много любимия ми Arizona Tea в кенче, за да се освежим малко.

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

 

Нещата, които се откриваха пред нас пробуждаха възклицания като „Уаауу!“ или „Оооо!“, след което следваше безкрайно снимане. Повярвайте ми, за този пост едва успях да подбера снимките. Ако не се бях спряла щяхте да скролвате с мишката безкрай. Райски места, цветни градини, малки оазиси – така мога да ги определя! Вие сами може да се убедите в това!

 

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

Градът е имал своята роля по време на Втората световна война и затова свидетелства военната наблюдателна кула, които в настоящия момент вече е превърната в музей и мемориалИ тъй като Втората световна война е една от любимите ми теми, не успях да прикрия ентусиазма си, след като пред мен се разкри информационната табела за музея. 

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

Като стигнахме до Фара, вече бяхме изморени, изгорели и без никакви сили. Входът е само 8 долара и може да видите цялата морска шир.

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

 

 

Докато си взимахме почивката в близкия парк, явно сме изглеждали потресаващо зле, тъй като един добър местен господин ни предложи да ни закара до гарата с неговия пикап. Добре, че се случи така, защото за малко да изпуснем последния автобус обратно за Уайлдууд.

 

 

 Интересни факти за Кейп Мей

  • Кейп Мей е исторически град с преобладаващ викториански стил в архитектурата, a другото място, което може да го конкурира в тази област е Сан Франциско. Дааа, напълно вярно!
  • Кейп Мей е традиционен американски курорт от близо два века, с множество плажове, места за забавление и интересен списък със забележителности.
  • Ако сте на източното крайбрежие в Щатите, но искате да видите и прекрасни залези над Атлантическия океан, Кейп Мей е вашето място. Така няма да си останете само с изгревите!
  • Градът може да бъде обиколен пеш и както повечето градове в САЩ има опътващи табели навсякъде, така че вариантът да се залутате липсва.
  • И ако си мислите, че само може да се разхождате, жестоко се лъжете! Може да имaте възможност да продадете и някой друг зеленчук, като мен! 🙂

Cape May, NJ, www.omtripsblog.com

Ако намирате статията за интересна може да я споделите с ваши близки и приятели. С благодарност, Мони :0) 

 

 PIN IT

Cape May, NJ,www.omtripsblog.com

 

1 Comment

  1. Pingback: Американско лято или какво да правим в Уайлдууд, Ню Джърси? - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.