Пътешествие до Бордо

1. От серията Франция 

Още статии от поредицата:

Бордо е изпълнен с океански чар, архитектура и чепки ароматно грозде.

Години наред Бордо, като част от културното наследство на ЮНЕСКО, е възприеман повече със Стария си град. Заради тази стара слава бяхме изненадани да видим как градът се е превърнал в един жив съвременен организъм, притегателна точка за много млади хора. Бордо определено изненадва, има гостоприемен дух, не е претенциозен, но едновременно с това има дъх на изисканост и една френска лежерност, която не може да се усети в забързания и вече доста претрупан Париж. Може би този чар е наследил от близостта си с океана, което се усеща в климата, архитектурта, храната, поведението и начина на живот на хората тук. Имахме привилегията да съберем информация от наши приятели, които като повечето французи, през последните години избраха за свой нов дом Лунното пристанище.

la garoneНовоконструираната крайречната алея постепенно става магнит не само за жителите, но и за гостите на града, място за спорт, разходка, разпускане с гледка към река Гарона. До скоро, крайречните зони само напомняли за миналите времена от колониалната епоха, когато Бордо е едно от най-големите вътрешни пристанища на Франция. Голяма част от запустелите места, като Хангарите например, са облагородени и са превърати в панаирни центрове и изложбени пространства. Преди това тези места пустеят или са били клубове с не много добра слава. 

 

Bordeaux France

Bordeaux France

Всеки, който е посетил Бордо, е впечатлен от архитектурата на града. При нас се получи същото! Не случайно го наричат Малкия Париж! След Париж, Бордо е с най-голям брой запазени исторически сгради. Заради специфичния климат, архитектурата е с тези прекрасни равни фасади, с балансирана орнаментика, характерна за строителство около реки и големи водни басейни. Ако надникнете в задните дворове, обаче, там се крият безистени, градини-оазиси, задни дворове, които свързват една сграда с друга, създавайки чувство на потайност.

Bordeaux France Bordeaux France

Bordeaux France

Започнахме разходката си в Бордо с лутане по криволичещите улички на Стария град. Сградите са основно строени през XVIII в. и периодът оставя след себе си религиозни символи като Сент Мишел (Saint Michel), Сент Сьорен (Saint-Seurin), Сент Андре (Saint André), които са част от поклоническия път Сантяго де Кампостела, започващ във Франция и завършващ в Испания.

Saint-André Cathedral, a veritable treasure

Bordeaux, France @omtripsblog

Когато преминахме през Голямата камбана (Grosse cloche) се озовахме на улицата Св. Катерина (Saint Catherine), една от най-дългите пешеходни улици, с редица магазини. В миналото, този път е основната пътна артерия в Римската империя cardo maximus. 

Продължихме да вървим около т.нар. Златен триъгълник (Triangle d’Or), който ни отдведе до Театъра на Бордо, където в момента се помещават и театъра и операта, което ни направи силно впечатление. Две от най-големите изкуства в една сграда и то точно във Франция? Французите ме изненадват постоянно. 

Уличките някакси сами водят и през повечето време нямахме представа къде се намирахме, но винаги успявахме да се ориентираме по площад Де Ла Бурс (Place de la Bourse) и водното огледало (Mirroir d’eau), което е символ на града. Това място има чудесна гледка към Каменния мост (Pont de pierre). Вземете си каквато и да е бутилка вино, седнете на брега на река Гарона и се насладете на спокойствието, което Бордо предлага, на светлините и звуците на града. Това направихме и ние. 

mirroir d'eau bordeaux

mirroir d'eau bordeaux

mirroir d'eau bordeaux

На един от най-големите площади не само във Франция, но и в Европа – Еспланад де Кинконсес (Place des Quinconces), посетихме антикварен базар с хиляди предмети, които блестяха под показалото се ноемврийско слънце. Жирондинската колона има интересна история, защото по време на Втората световна война конете са откраднати от немската армия и по-късно са открити в Анжер. Биват върнати, но реставрацията на обекта продължава до 1983 г. Сега минувачите могат да се насладят на тази красота.

LE MONUMENT AUX GIRONDINS

LE MONUMENT AUX GIRONDINS

Като истински любители на зеленината и парковете и този път не пропунахме Градския парк (Gardin Public), където се помещава и старата Ботаническа градина. Паркът е като излязъл от снимка от някоя друга епоха. С детска въртележка, романтични мостчета и цветове на парапетите, които се вписват чудесно в цялата обстановка. И нищо, че валеше, зеленината доминираше. 

Jardin Public Bordeaux

Jardin Public Bordeaux

Jardin Botanique de Bordeaux

Места за похаване и кафе 

Градът предлага голям брой места за кафе, чай, похапване и презареждане на батериите след дългите разходки. Ето някои от нашите любими места там.

SIP Coffee bar

Адрес: 69 B rue des 3 Conils33000, Bordeaux, France

Facebook: https://www.facebook.com/SIPCOFFEEBAR.fr/

sip coffee bordeaux

sip coffee bordeaux


Verde Nero Bordeaux

 

 

VerdeNero

Адрес: 24 rue des Ayres33000, Bordeaux, France

Facebook: https://www.facebook.com/verdenero33/

 

 

 

 


Le Comptoir Des Chats, Bordeaux

 

 

Le Comptoir Des Chats

Адрес: 8 rue Pierre de Coubertin33000, Bordeaux, France

Facebook: https://www.facebook.com/lecomptoirdeschats/

 

 

 

 


Comptoir ChocolaThe

Адрес 44 rue des 3 Conils33000, Bordeaux, France 

Facebook: https://www.facebook.com/comptoirchocolathe/

Как да стигнете до Бордо?

От доста време търсихме изгодни полети и най-накрая ги намерихме с прикачване през Брюксел. Може също така да видите дали няма и добри цени през Лондон. Има доста варианти да стигнете до Бордо и то на прилични цени.

Къде да отседнете? 

Със сигурност airbnb. Знаете, че няма да ви препоръчаме нещо друго за Европа. Ние си резервирахме чудно, светло местенце в Льо Буска. В миналото отделно селце, а сега квартал на Бордо, намиращ се на около 15 минути с автобус от центъра на града. Собствениците на апартамента бяха симпатичните Софи и Алекс и котката им Сузи. С тях прекарахме страхотно, пихме вино, разговаряхме, вечеряхме, закусвахме…пълен хедонизъм.

Как да се придвижите от летището и в града? 

Транспортът от летището до центъра на града е много удобен. Има директен авотобус – номер 1, с който успяхме да се придвижим до Льо Буска. Лесно и бързо с него може да стигнете и до същинския център. Цената на билетчето е 1,5 €.

Може да си вземете карта за градския транспорт, както направихме и ние, въпреки че през повечето време вървяхме пеш. Направи ни впечатление, че като всеки европейски град, транспортът е много добре организиран. Картата дори покрива и наемането на велосипеди, главното превозно средство тук. В нея влиза и возенете на корабче по реката, което е също част от градския транспорт.

Какво още може да правите в този регион?

Тъй като Бордо може да се разгледа за максимум един уикенд, съвсем спокойно може да отворите картата и да видите накъде може да се запътите след този очарователен град. Може да прочетете статията ни 4 места, които трябва да видите във Франция и да прецените дали не си заслужава да посетите някое от посочените места там. Ако ли не, то не пропускайте да се запътите към Аркашон и Dune de Pilat – най-голямата естествена дюна в Европа, само на около 65 км от Бордо.

Arcachon France

Друг вариант да опознаете още по-добре Окситания е да хванете влака до Тулуза и направете еднодневно бягство в Розовия град. Всичко зависи от вас. Ние поне направихме така и не съжаляваме. Но за това в отделен пост. 🙂 

Toulouse France

PIN IT

Visit Bordeaux France

1 Comment

  1. Pingback: Парижани за седмица - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.