На гости на… Люба Софрониева (Ница, Франция)

Други статии от поредицата На гости на…:

По-цветен пост мисля, че не съм оформяла и едва ли ще го направя скоро :). Гледайки навън как есента рисува със своите природни багри, реших че е време да поизтупам праха от интервютата, които съм събрала и да ви запозная с артиста, пътешественика, и един от най-позитивните хора, които познавам – Люба. Както съм обещала, тук ще ви представям само имена, които ще ви накарат да се усмихнете и да повярвате, че хубавите неща се правят именно от нас – хората и чрез контактa помежду ни можем да създадем един по-добър свят. 

С Люба се познавам от студенстските години в София, когато залягахме над историческите книги и се забавлявахме трупайки невероятни спомени. Като й предложих да вземе участие в рубриката на блога, тя веднага се съгласи и ето, че днес ще се разходим виртуално по улиците на перлата на Френската Ривиера – Ница. Люба ни е приготвила интересни места за посещение, полезни съвети и впечатляващи подробности за региона. Все още в Ница не сме ходили, аз съм минавала транзит, но това бързо ще се промени, след като WizzAir ни изненада приятно с пускането на директен полет от София, който ще започне от март месец 2018 г. 

Нека се потопим в артистичния свят на Люба в следващите редове и да се насладим на разказа й. Приятно четене!

Мони

(EN) On a visit to… Lyuba Sofronieva (Nice, France)

on a visit to lyuba sofronieva, nice, france, www.omtripsblog.com

В твоите представи как изглежда едно „ом“ пътешествие?

Едно странстване, което предприемаш очиствайки съзнанието си от всички битови и работни задължения, от всякакви проблеми и ядове. Пътуване, което предприемаш зареден с положителни очаквания, откривателски и приключенски дух. Пътешествие, където не бързаш за никъде, където всеки един момент е впечатляващ, където всяка една случка става незабравима и всеки един човек ти изглежда интересен. Една обиколка, от която се връщаш зареден, обогатен, замислен и без съмнение изморен. 

Може ли да осъществим „ом пътешествие“ до Ница?

Определено ! Ница е един много красив и очарователен град, спокоен и по своему динамичен. Често бива наричан, и с право, «пенсионерски град», но това е доловимо когато живееш тук. За един пътешественик, Ница разполага с всичко необходимо, за да задоволи и най-капризните на емоции и преживявания хора.

Не мога да говоря за Ница без да мисля за региона като цяло. А и нито един истински пътешественик не идва тук, за да посети само и единствено Ница. На една крачка разстояние се намират Монако, Антиб, Кан, столицата на парфюмa Грас и куп други китни и очарователни градчета, които в по-голямата си част помещават множество ателиета и арт галерии. Прованс, известен с битовия си стил и подправки. Морските Алпи, прочути с приказните си пейзажи и наличието на условия за практикуване на почти всички екстремни спортове. Лазурният бряг: изключително живописен и разнообразен на релеф и природни забележителности. Даже и светлината тук е забележителна! И в зависимост от нея цветовете на природата и на сградите се мени и приема удивително красиви нюанси.

Сподели своя опит от първите дни престой в Ница.

Моите първи дни тук бяха както трепетни, така и объркващи и досадни, поради неизбежните административни и битови въпроси за уреждане. За мой късмет не бях сама. Пристигнахме цяла група състуденти, с които преди това учехме заедно в София и Франкфурт на Одер. Та така и заедно откривахме и се справяхме с живота в Ница.

Lyuba Sofronieva, Cannes, France, www.omtripsblog.com

Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

Три неща, които да носим в багажа си тръгвайки за Ница?

Слънчеви очила, бански и «обувки за плаж». Макар че времето става все по-непредсказуемо, през по-голямата част на годината в Ница е топло и много слънчево. Хората събират тен на плажа целогодишно. Решите ли да влезете във водата обаче, ви съветвам да се снабдите с «обувки за плаж» : вид мека обувка или сандал. В Ница плажната ивица е съставена от малки заоблени камъни, които страшно ти убиват, когато си легнал, седнал или вървиш. Тези камъчета са запазена марка на Ница. Има дори и бонбони в тази форма и окраска.

Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

Как да изглеждаме като местни?

Не съм забелязала някаква специфична местна мода. В Ница има от всичко по малко. Ще срещнете както много изискани и спретнати хора, така и младежи, облечени в анцузи по последен писък на модата, с прилежно втъкнати крачоли в (бели) спортни чорапи. Хипстерите също не са рядкост. Може би единствената обща местна черта е слънчевият загар.

Какво да опитаме в Ница?

Ница се гордее с няколко местни кулинарни специалитета, силно повлияни от Провансалската, Италианската и Средиземноморска кухня. Тук ревностно се практикува традицията на «аперото»: лека хапка и пийка в късния следобед или ранна вечер. Именно по това време ще опитате най-известните местни специалитети Сока (тънко печено тесто от нахут), Писаладиер (вид пица с лук, аншоа и маслини), Пан Банйа (хлебче, пълнено със салата, риба тон, домати и зехтин), както и различни видове тапенади. Можете да придружите това мезе с чашка Пастис, който наподобява нашата мастика. Тази напитка води своя произход от Марсилия, но е характерна за цялото южно крайбрежие. За десерт опитайте типичната за Ница «Тourte de blettes»: вид пай с манголд (спанаково цвекло), стафиди и прочее съставки. 

Къде ще ни заведеш да изпием кафето си?

Ще ви заведа на “Хълма на Двореца“, макар че всъщност от двореца няма почти и следа. Та този хълм е разположен между стария град и пристанището на Ница. Днес той е превърнат в голям и спокоен парк. Оттук има страхотна гледка над града и морето. А най-добре ще е да си направим пикник на хълма Борон. Там крепостта е непокътната, а гледката е уникално красива! Вижда се цяла Ница, както и залива на Вилфранш и Кап Фера.

Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

Мястото, което искаш да споделиш с нас.

Има едно място тук, което с годините се оказа много специално за мен. Именно тук направих първата си изложба и снимах първото си предаване, а днес съм управител на това, бих казала «културно място от алтернативен тип». Казва се «La Zonmé», което прочетено  на verlan (т.е. на обратно) означава «Къща». Представлява културна асоциация, разполагаща с малка зала за спектакли. Денем помещава различни ателиета (Натюропатия, Арт-Tерапия, няколко вида Танци, Йога, конференции и прочее), а вечерно време се организират концерти, изложби, прожекции, фестивали и други културни мероприятия. Обстановката е непретенциозна, уютна, артистична. Имаш усещането, че се намираш у дома или в хола на някой приятел. И си заобиколен от приятели, защото почти всеки, прекрачил прага на асоциацията се «застоява» и се превръща в приятел и част от колектива.

La Zonmé, Nice, France, www.omtripsblog.com

La Zonmé, Nice, France, www.omtripsblog.com

Не можем без обиколки по галериите и музеите. Покажи ни някои от твоите любими галерийни пространства.

Без колебание, ще ви заведа в «Гълъбарника»: Art Squat в сърцето на стария град на Ница. На пръв поглед изглежда като невзрачно и изоставено блокче на 5 етажа. Прекрачите ли прага, обаче, се озовавате в страната на чудесата. Всяка една стая е изрисувана и преобразувана в арт ателие, и всяко едно ателие има свой собствен стил. За 15 години оттук са минали десетки артисти, следи от чието творчество намираме и до днес по стените, стъпалата, таваните, килерите и най-затънтените кътчета на тази сграда. Понастоящем 10 артиста си делят пространството. Веднъж месечно се организират и изложби на “външни“ артисти.

Коя книга да вземем със себе си за пътуването до Ница?

Вече споменах за Прованс и Грас. Вземете със себе си «Парфюмът » на Patrick Süskind. Действието му се развива именно тук. Или пък «Желязната Маска», тъй като е бил заточен на  остров Света Маргарита до Кан.

След Ница накъде да поемем?

Отидете на пристанището в Ница и се качете на първия ферибот за Корсика. Намира се на около пет часа път. Ще пристигнете в Калви. Оттам нататък, където и да идете в Корсика, навсякъде и всичко ще ви хареса! Не случайно се нарича «Островът на красотата».


Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

 

Коя е Люба Софрониева?

Родена съм в София, израснах във Варна, завърших История в Софийски Университет. Пристигнах в Ница преди близо 7 години, с идеята да завърша последния семестър от магистърската си степен по «Медии, комуникация и култура» и след това да отпътувам за някое друго непознато място. Градът ми хареса: не много голям, не много малък, кокетен и спокоен. Природата в региона: чудна и разнообразна. Кеф ти плаж, кеф ти планина, кеф ти реки и езера. Постоянно имаш чувството, че си на ваканция.

Скоро след това започнах стаж в регионалното музикално списание  «Nouvelle Vague», за което пиша и до днес. Първоначално бях  музикален репортер и редактор, а след това ме назначиха за отговорник «Маркетинг и комуникации». Ежедневието ми започна да следва ритъма на местните пресконференции, фестивали и концерти. Така постепенно открих, опознах и станах част от местния културен и артистичен пейзаж. И си останах в Ница.

Един ден, в непринуден разговор с познат – художник, реших да му покажа снимки на някои мои стари ученически рисунки, както и на две-три по-нови. Няколко месеца по-късно направихме съвместна изложба в Ница. Първата ми! Продължих да рисувам в свободното си време. Рисуването ми действа успокояващо и освобождаващо. Притежавам богата и чудновата фантазия. Авантюрист съм по душа, любознателна, наблюдателна, комуникативна. Водя интензивен и богат културен живот. И всички тези впечатления и емоции напират да бъдат изразени и споделени.  А моят любим начин на изразяване е рисуването. Реакцията на хората, на които показвах рисунките си още повече ме окуражаваха да продължавам да творя. Така, благодарение на подкрепата и организаторския дух на въодушевени приятели и познати вече имам зад гърба си над 20 изложби, предимно във Франция, както и в Цюрих, Бейрут, София и Варна.

Tъй като рисуването ми отнема доста време, преди две години излязох в “творчески отпуск”. Скоро след това обаче започнах доброволно да помагам на културната асоциация “La Zonmé“ и не след дълго ме назначиха за неин управител. И пак останах с малко време за творчество :). За сметка на това, от година и половина разполагам със свое ателие-изложбена зала в “Гълъбарника“, за който вече ви споменах.

При интерес, можете да следите творческите ми изяви във Фейсбук, и в сайтовете тук и тук.

 

PIN IT

Lyuba Sofronieva, Nice, France, www.omtripsblog.com

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.