Марина в страната на Инбаунд йога

Други статии от поредицата На гости на…:

Хората са моята движеща сила. Какво правят, какво творят, какви примери дават. Именно затова реших да представя едно различно интервю. В него няма да говорим за конкретно място, а ще се фокусираме върху личната история включваща йога, ритрийти и изкуство. Днес ще ви срещна с Марина, която ще ни поговори за нейната страна на чудесата – Инбаунд йога.

Професионалният ми път ме срещна с Марина преди много години. Още тогава знаех, че с нея мога да си говоря за много и различни неща. Ето, че споделям с вас някои от темите, за които си поговорихме, и които мисля, ще бъдат интересни и на вас. Тук ще намерите информация за един не толкова познат стил йога, за интересни проекти и примери как хората можем да сме щастливи тук и сега. Namaste! 

Винаги започваме интервютата с въпроса “В твоите представи как изглежда едно „ом“ пътешествие?” Въпреки че, днес няма да говорим за конкретна дестинация, а по-скоро за пътуването навътре в себе си, този въпрос няма да го пропуснем.

Такова, в което тотално оставяш контрола. Това е може би най-трудното нещо в живота – да се отърсим от мисълта, че контролираме ситуацията. Всяко пътуване има крайна цел, но конкретните стъпки никога не можеш да планираш докрай – затова се нуждаем от водач и компас. За мен пътят на йога е именно такъв – той е свързан със следване, вяра и отдаване. В него човек трябва да намери свой водач и учител. Аз вярвам силно, че всички успехи идват при нас не заради толкова собствените ни усилия, а заради вярата и енергията, която влагат в нас нашите учители и тези, които ни помагат. Тяхната работа е свързана с това да ни помогнат да се завърнем у дома. Едно съвършено пътуване е такова, в което накрая се завръщаш вкъщи.

Как започна да се занимаваш с йога? Какво те привличаше в тази практика като начинаеща?

Започнах да се занимавам с йога, когато бях в университета – хаотично, несъвършено и спорадично. Харесах много физическата практика и влиянието, което имаше върху мен, но по това време бях твърде непостоянна, за да й се отдам. По-късно се запознах с философската страна на йога, по-конкретно пътя на бхакти йога. Запознах се с учител, който бе пример за това как ценности и действия са в пълен синхрон и който излъчваше непреодолима харизма, мъдрост и любов. Личният му пример ме вдъхнови така дълбоко и скоро разбрах, че бхакти йога е моят път, а учителят – моят учител Шрила Б.А. Парамадвейти Свами.

Marina Inbound Yoga

Кои книги те вдъхновиха да задълбочиш практиката си?

Бхагавад Гита – такава, каквато е, Инбаунд йога – наръчник на инструктора, ОИДА терапия; Шрила Прабхупад, Достоевски и Платон.

Скоро завърши специален курс за йога преподаватели в Испания. Как се реши да направиш стъпката от практикуващ към преподаващ йога? Трудно ли се взима това решение?

Желанието го имаше от години, но решаващата стъпка беше моментът, в който скъсах с корпоративната си работа в голяма рекламна агенция. Бях прекарала няколко години в чужбина, в бясно бачкане и пътуване, самолетни полети по 6 пъти в месеца и необходимост да поддържам четка за зъби в 3 държави едновременно. Изведнъж всичко това се разпадна и отвъд собствената ми изненада, се почувствах безкрайно щастлива и освободена. Върнах се в България без никакъв план и обстоятелствата се подредиха по съвършен начин. Наложи се да замествам за няколко урока в курса по йога на приятелка – идеалното оправдание, за да започна най-после да преподавам. Така минах няколко обучения тук, а в края на 2017 и това на Yoga Alliance в Ashram OM в Палма де Майорка

Mallorca Beach Inbound Yoga

Три неща, които научи за себе си по време на курса.

  1. Всички – повтарям ВСИЧКИ хора имат невероятно красива духовна природа и им е нужно съвсем мъничко, за да се обърнат към нея. Всички можем да сме по-добра версия на себе си и да намерим колко много общо имаме помежду си, вместо да търсим различията.

  2. Нещата се получават по-добре, когато подхождаме безкористно. Това е парадоксално звучащо твърдение в един свят, в който ни учат да работим за резултат. Йога ми помогна да разбера, че когато вършим нещата, без да очакваме плодовете на крайния резултат за себе си, всичко си идва на мястото.

  3. Учебникът по анатомия е въз-занимателен и напълно очарователен. Умората е overrated. Силата, която притежаваме, е много по-голяма, отколкото си мислим. Мога 100 години да живея на острова 🙂

 

В София преподаваш не толкова познат стил йога – Инбаунд йога. С какво този стил е по-различен от останалите?

Това е може би любимият ми въпрос и мисля, че днес ще ви отговоря по-различно, в сравнение с преди една година. Йога инбаунд се опитва не да търси разликите, а да обединява. Това е истинското значение на думата йога. В Инбаунд йога се събират практиките на четирите класически йога школи (карма, гйана, дхйана и бхакти), като се добавя към тях и хатха йога. Според Инбаунд йога ключът към щастието е в поддържането на връзка с душата, защото щастието е естествено ни състояние. В нашите часове освен асана, пранаяма и медитация винаги включваме философска част от 10-20 мин., в която свързваме знанието, теорията и практиката.

Инбаунд не е новосъздадена школа, защото черпи и предава знание от най-автентичното учение за йога – древните ведическите текстове. Това е школата, която Индия познава под името Санатана дхарма (санскр.) – “вечното и естествено състояние на Аза в неговата оригинална и чиста форма”. Терминът Инбаунд йога е създаден от моя учител Шрила Бхакти Алока Парамадвейти Свами. Целта му е да опише това учение на Западния свят, но по нищо не противоречи на смисъла на Санатана дхарма.

Marina Inbound Yoga

Какво споделят хората с теб след клас по Инбаунд йога? Какви са ползите от практиката?

Хората споделят най-вече усещането за вътрешен баланс, умиротворение и удовлетвореност. Целта ни е да вдъхновим всеки да открие тази духовна практика, която му подхожда най-много, и която го кара да изследва себе си в духовна перспектива.

Marina Inbound Yoga

Къде можем да практикуваме Инбаунд йога?

В София – в @Yoga Studio Vrinda  и @Freyle, а по света – на страшно много места, основно в Индия, цяла Латинска Америка, Мексико и САЩ. В Европа сме още в Испания, Германия, Унгария и Италия. В сайта на INBOUND YOGA ALLIANCE има повече инфо.

Marina Inbound Yoga

Организираш и йога ритрийти. Защо смяташ, че станаха толкова популярни последно време? Толкова голяма нужда ли имаме от такив тип духовни и физически практики?

Йога ритрийтите са един много лек и същевременно дълбок начин човек да опита йога за пръв път. Те съчетават пътуване, практики, свободно време, нови места, нови хора. А за тези, които вече имат своя йога практика, ритрийтите са начин да сменят перспективата. Нещо, от което всички имаме нужда. Според мен това, от което всички се нуждаем, е именно повече осъзнатост, по-силна връзка с природата, повече общуване и човечност. Това се случва много по-лесно, когато сме на път и се откъснем от ежедневието в града и зоната на комфорт. Когато сме близко до природата, в благоприятна и подкрепяща среда, сърцето се отваря и се случва чудото.

От около година правим арт и йога ритрийти, които са съчетание между йога, творчески практики, време сред природата, здравословна храна, пътуване, разходки, образователна част и почивка. Скоро пуснахме и сайта, на който можете да научите повече за каузата ни за съзнателно пътуване.

Marina Inbound yoga

Какво те прави щастлива тук и сега?

Това да съм заета, усещането за полезност, за смисъл, за кауза, която е по-голяма от мен.  Наличието на съвети и наставления, които да следвам. Компанията на вдъхновяващи хора, които са мои приятели, учители и съучастници. Знанието за божествения смисъл, план и ред, които подреждат нещата съвършено.


Казвам се Марина, но често ще чуете да ме наричат Мансаровар. Това е името, дадено ми от моя учител в традицията на бхакти йога. За мен йога е начин да практикуваме това, в което вярваме. Нищо не помога да сме устойчиви така, както съответствието между идеалите и действията ни.

Тази връзка ме вдъхновява да търся и се опитвам да я прилагам в работа си чрез преподаване, споделне, писане и филми.

Освен йога, обожавам историите – затова се опитвам да вплитам такива в часовете по йога инбаунд и нашите ритрийти. Чрез тях срещам невероятни, искрени и търсещи хора. Благодаря ви и намасте!

 

 

P.S. Всички снимки са любезно предоставени от Марина.

 

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.