Кайрака – към миналото се пристъпва тихо

Споделям ви съкровенно място. И все повече се замислям защо го правя. Защо споделяме места, който след това стават затрупани от хора и боклуци, а те заслужават да са притихнали в зеленина и спокойствие?

Все пак вярвам в позитивната общност от читатели, които биха оценили, биха опазили, биха съхранили, за да може да остане поле за нови истории, нови спомени.

За да стигнете до Кайрака трябва да карате по пътя от Панагюрище към Оборище, като може да съчетаете посещението си с историческата област свързана с Априлското въстание. След това продължавате да карате към Поибрене, откъдето свивате надясно към село Петрич. По пътя ще видите табела Кайрака, където трябва да свиете наляво.

В миналото като махали са се обозначавали места със струпани къщи, отдалечени от по-големите села и градове, които са имали компактно население. Именно затова, като съхранена махала Кайрака ми беше адски интересно място за посещение и разходка. А за Дидо беше още по-емоционално, защото родата му е свързана с това място.

Малкият храм „Св. Св. Констанин и Елена“, бележи и локалният празник, който се отбелязва на 21 май, когато доста хора се стичат, за да почетат светците и да раздадат курбан за здраве. А природата в това време на годината е изпълнена със свежест и аромат на билки, а зелените връхчета на боровете стават на чуден боров мед. 

И точно на такива места, сякаш изведнъж се сещаме, че животът всъщност е много прост и времето има друго измерение. Пазете се, пазете времето, пазете местата и историите, които носят. 

Какво да видим още в околността?

Ако продължите към село Петрич ще видите Паметник Камбаната в памет на Априлското въстание, висока приблизително 8м. Камбаните, по време на подготовката на въстанието, са се претопявали, за да се правят куршуми и до ден днешен в селото честването на историческото събитие продължава да е много тържествено. След това, въпреки че пътят не е в много добро състояние, може да се излезе на подбалканския път и да се отправите към някои от следващите интересни дестинации – Копривщица, Клисура, Еленската базилика край Пирдоп и т.н. – листът е дълъг.

Приятни ом пътешествия 🙂

 

1 Comment

  1. Pingback: Спирка по пътя - Еленската базилика и манастир "Свети Илия" - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.