Йога ритрийт в България – мисията възможна.

Когато някой каже „йога“ мислите ни отлитат към Индия. Kогато кажем „йога ритрийт“ – то веднага си представяме екзотична дестинация като Бали, например. Понякога, обаче, не осъзнаваме, че имаме реалната възможност да осъществим желаната релаксираща и зареждаща почивка и в нашата прекрасна България. И ако за секунда сте се осъмнили, поспрете и прочетете, защото със сигурност мога да ви кажа, че йога ритрийт в България е мисия възможна. С прекрасната природа, планини, море, тучни ливади и страхотни еко-пътеки, места с положителна и силна енергия, вълшебни скали и върхове, България определно може да бъде определена като място, което предлага много варианти за „ом“ пътешествия.

Ето как прекарах моя първи йога ритрийт в България.

В сърцето на Троянския Балкан, в град Априлци, се крие едно специално създадено за целта място – Trinity Retreat House. То събира различни йога преподаватели, различни програми, различни хора, всички търсещи едно – спокойствие. Да не забравяме, разбира се, и времето за себе си, откъсване от ежедневната среда и взаимно зареждане – както от хората, така и от природата. В моя случай и търсене на отговори. За Trinity Retreat House разбрах от познанството ми с Деви, която държи и yogamandala в София, с които съм ви запознала тук.

Събитието, което посетих, беше през зимата и основно исках да се отърся от всичко случило ми се през годината, да се подготвя за следващата с лекота и положителна енергия. Не познавах никой от инструкторите. Това беше перфектно в моя случай, защото нямах нужда от познати лица около мен (въпреки, че много близки до мен хора ме записаха на ритрийта). Имах желание да се отпусна без да си мисля кой, какво, що. След този уикенд, за пореден път се убедих, че срещаме дадени хора в точния момент от житейския ни път.

Trinity Retreat House, Apriltsi, Bulgaria @omtripsblog

Trinity Retreat House, Apriltsi, Bulgaria @omtripsblog

Какво ме привлече в събитието?

Определно темата ме грабна. „И какво ако боговете (в нас) сигурно са полудели? Открий вътрешната си приказка.“ Тъй като съм човек, който никога не е сам (ако разбирате за какво говоря :)) и взимам нещата прекалено насериозно, ми трябваше такова събитие, което да изкара малко от моята усмихната и положителна страна, от моята творческа и детска половина. Събитие, което да включва активна физическа практика, различни творчески дейности, беседи и лекции. Този ритриийт беше точно такъв. Много добър баланс между йога сесии, разговори, игри и разходки сред природата. Менюто също беше хубаво, вегетарианска домашно приготвена храна, в унисон с моите коледни пости.

 

Trinity Retreat House, Apriltsi, Bulgaria @omtripsblog

Всичко това, съчетано с тишината на Балкана, чистият леден въздух, приятната компания и топлите погледи и усмивки на всички, ме накара да се почувствам лека като перце и истински заредена. Нали именно затова искаме да посещаваме такива събития? За да научим нещо ново и да практикуваме. Мисията беше изпълнена. 

Да ви представя и главните действащи лица – инструкторите.

Както ви казах и по-горе, не познавах водещите на ритрийта от преди това. След един уикенд прекаран с тях, балансирана физически и психически, се чувствах сякаш съм ги познавала винаги. Ето и няколко думи за всяка една от тях поотделно. Въпреки че, думите са прекалено слаби, за да се опише истинската им енергия.

Trinity Retreat House, Apriltsi, Bulgaria @omtripsblog

Trinity Retreat House, Apriltsi, Bulgaria @omtripsblog

Архив: Екатерина Кьосева

Екатерина Кьосева – йога инструктор, психолог, човек, който притежава женственост и харизма, но едновременно с това в нея се забелязва сила и една особена жилавост. От краткия ми досег с Катето забелязах, че в йога практиката си използва различни техники, като особено място заемат себетворчеството, контакта, интуицията. Като психолог, умело успява да съчетава и различни арт-терапии. Млад и добър йога инструктор, на който може да се доверите, за да предизвикате тялото и духа си. Можете да видите повече на личния й сайт, в който да прочетете някои от личните й статии, в които интересно поднесно, тя говори за нещата от живота, йога и психология, все теми, които вълнуват може би и самите вас. https://eterina.me Ако това не ви е достатъчно може да следите и Facebook страницата й за ежедневно вдъхновение. https://www.facebook.com/BlissfulShreya/

 

Фотограф: Иван Банчев
Фотограф: Иван Банчев

 

Лилия Иванова, Lilsun “Стъпки към себе си” – астролог, хюман дизайн консултант, водещ на събития, усмихнат и позитивен човек. От нея лъха виталност и тя изпълва цялата стая с ясния си поглед и лекота. Като хюман дизайн консултант, астрологията е другата й сила и страст. В събитието беше застъпена темата астрология през митологията, което беше и основната линия за свързване със заглавието на събитието и темата с боговете и архетиповете. Това е тема, която ме вълнува, я слушах с интерес и попълних знанията си с много интересни подробности. Тя е истински творец и притежава силата да се себеизразява по много начини. Може да ви помогне да преоткрийте себе си, да ви покаже как да развиете силните си страни и да засилите харизмата си.

Тя и човекът, който стои зад организирането на ежеседмичните походи до Черни връх в ранните неделни часове за посрещане на изгрева. Събитие, което събира все повече последователи и популярност. Може да следите Facebook страницата й за повече вдъхновение и радост: https://www.facebook.com/lilsun.feerie/ и да посетите сайта й за по-подробна информация: http://lilsun.com/

Благодаря ви, момичета, страхотни сте!

Национален парк Централен Балкан @omtripsblog

Априлци, България @omtripsblog

И вие може да изберете своя йога ритрийт.

Има най-различни видове ритрийти. Едни акцентират повече на йога практиката, други – на хранененто, трети – на мястото (море, планина). Някои не се провеждат на едно място, а включват и преходи в планината и придвижване от едно място на друго. Има и такива събития, които предлагат различни терапии – арт-терапии, масажи и т.н. Вие трябва да се фокусирате върху това, което искате да изживеете, за да изберете най-правилно. Няма да ви давам съвети как да направите избора си. Само ще ви кажа, че понякога не всичко е въпрос на бюджет, а най-вече на желание да отделите време за себе си. Само на вас самите. Защо да не го направите?

P.S. Знаците, които получих по време на йога ритрийта бяха много. Един от тях беше, че за трите дни престой природата премина през четирите сезона – пролет, лято, есен и зима. А беше декември. Колко прекрасно само беше това! Може да видите снимките в интаграм галерията ми, за да се убедите сами.

Намасте!

Мир и светлина, Мони!

PIN IT

yoga retreat in bulgaria - mission is possible

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.