Вашингтон. Толкова много музеи, толкова малко време.

Washington, DC, www.omtripsblogТолкова много музеи, толкова малко време! И на всичко отгоре напълно безплатни! По-добра комбинация от това, здраве му кажи. След Лондон, може би, Вашингтон е следващият град, който съм посещавала, и който има огромно количество музеи със свободен достъп. А другата хубава новина е, че всички те са концентрирани на едно място между Индепендънс Авеню (Independence Avenue) и Конститюшън Авеню (Constitution Avenue). Вървиш и от двете ти страни музеи, галерии, архиви – раят за всеки турист.

Когато ние посетихме града нямаше големи тълпи от посетители, които да затвудняват разглеждането на музейните колекции. Напротив, беше сравнително спокойно, което е точно по вкуса ни. След като разгледахме туристическите забележителности в ранните часове на деня, решихме, че следобедът ще прекараме разхождайки се по музеите.

За един ден, обаче, едва ли ще имате време да посетите всичко. Колекциите са огромни, сградите също. Ето нашия списък с места, които бяха интересни за нас, и за които ни стигна времето за един ден във Вашингтон – забележителната американска столица (поне от туристическа гледна точка).

Washington DC, www.omtripsblog.com

Интересен факт е, че във Вашингтон се помещава най-големият изследователски, научен и образователен център – Смитсонов Институт (наричан понякога Смитсониън), който административно обдинява всички музейни и галериини институции. Той е създаден като завещание от Джеймс Смитсон през 1846, който е имал желание да съхранява знанията на хората и да ги предава в по-достъпен вид на следващите поколения. Институтът първоначално започва да функционира като музей и след това се разраства до институция, която съчетава в себе си голям брой музеи с огромен брой експонати. Сигурно сте го чували от различните образователни телевизионни канали. Ако не сте, сега ви се отдава възможност да се запознаете с този научен център, защото определено си заслужава вниманието.

(EN) Washington, DC. So many museums, so little time. 

Национален приридонаучен музей

Природонаучният музей има очарователна колекция от експонати, като на снимките по-долу ви показвам само незначителна част от това, което успяхме да видим. Още във фоайето или т.нар. Ротонда може да видите символа на музея – африканския слон, който посреща посетителите от края на 50-те години на миналия век, докато музеят отваря врати още през 1910 г. Изложбените зали са групирани по теми и голям брой експонати са уникални и могат да се видят само тук. В музея има няколкото специализирани магазина, от които могат да се намерят различни експонати в умалени размери, сувенири, книги, картички и други образователни материали. 

Полезна карта на музея с повече подробности може да намерите тук

Национален музей на американската история

Музеят на американската история има в колекцията си обекти от всякакъв вид, за да може да съхрани трайно миналото на американския народ. Като брой музеят има повече от 3 милиона артефакта, като постоянно се обновяват. Историята на САЩ е представена по атрактивен и интерактивен начин и някои от предметите наистина спират дъха на посетителите. Различните войни, управлението на отделните президенти, демокрацията, мястото на жените в обществения живот на Щатите, технологичния прогрес и дори остатъци от терористичните атаки през 2001 г.

Подробна карта на музея може да свалите от тук

 

Национален музей на авиацията и космонавтиката

В музея на авиацията и космонавтиката могат да се открият забележителни неща свързани с Космоса, огромен брой видеа, снимки и архивни документи. Артефактите наброяват повече от 60 000. Тук мога да се видят ракети, двигатели, униформи, произведения на изкуството. Този музей е известен с уникалните си експонати, които представят самолети, космически кораби, сателити и т.н., и които могат да се видят само тук. Музеят работи с НАСА и има споделена информация с посетителите по данни на НАСА. Бях истински впечатлена да видя залите и да се докосна толкова близо до историята на първите полети в Космоса, изпращането на стътници, разработването на системите и т.н.

В двора на Националната художествена галерия видяхме и известната инсталация на Рокси Пейн „Занаят“ (Craft) представляваща инсталация във формата на сребърно дърво насред музейния двор, контрастиращo с всичко наоколо. Рокси Пейн е известен американски съвременен артист и в работата си основно засяга природата и различни природни феномени. 

А вие обичате ли да посещавате музеи? Кой ви е впечатлил най-много при вашите пътувания? Споделете вашите истории и мнения, очаквам ви.

 

PIN IT

Washington, DC. So many museums, so little time, www.omtripsblog.com

 

1 Comment

  1. Pingback: На разходка във Вашингтон - OM TRIPS Blog

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.