108 пъти Поздрав към Слънцето

Когато започнах да практикувам йога, един от първите комплекси от асани, с които се запознах беше именно Поздрав към слънцето или т.нар. Сурия Намаскар (Сурия в превод означава слънце, Намаскар – поздрав, поклонение). Асаните не трябва да се разглеждат само като самостоятелни пози или позиции на тялото, които човек трябва да заема по време на практиката си. От изключително значение е те са в определена последователност, с определена честота на изпълнение и най-важното – да са съчетани с определена и осъзната честота на дишане. Нищо не може да повлияе по-ползотворно от един добре подготвен комплекс от асани, съчетани с правилно вдишване и издишване.

Какво представлява Поздрав към Слънцето?

Поздрав към Слънцето се състои от асани, които са базови в йогата. Има два вида Поздрава към Слънцето – Сурия Намаскар А и Сурия Намаскар Б, които имат съвсем малка разлика.

Предимства от практикуване на Поздрав към Слънцето

Много се е изписало за предимствата и положителното влияние, които този комплекс носи след себе си. За мен някои от основните важни моменти са, че работи върху чакрите и успява да засегне почти всички енергийни канали; разтяга различни части на тялото – гръбначния стълб, краката и др.; укрепва мускулатурата на ръцете, краката, гърба, корема; масажират се коремните органи и т.н.

Положителните страни не са само физически. Влиянието може да се усети и на психологично ниво, разбира се в момент, в който човек има нагласа за това. Практиката води до бързо енергизиране, отпускане и преодоляване на някои емоционални състояния като стрес и депресия. При честа практика води до преодоляване на физическата и психическа умора. Може да започнете деня си с Поздрв към Слънцето, който да повторите около 10 пъти, като сменяте краката.

108 пъти поздрав към Слънцето

Това често се определя като йога мала свързана със свещените мъниста, броенето на молитвите или мантрите. Бройката 108 е тема на подробни описания в специализирана литература, като в днешно време много и подробна информация може да се намери и в Интернет. Числата винаги са интересна тема за размисъл и разговор, поне за мен. Може много да се прочете по темата защо точно 108 пъти. В различните култури се тълкува по различен начин. Някои от любимите ми тълкувания са, че разстоянието от Слънцето до Земята е 108 пъти диаметъра на Слънцето, цифрата 1 съчетава в себе си божественото, 0 е едновременно празнота и пълнота, като говорим за духовна практика, а 8 е символ на безкрайността и т.н. Може и вие самите да ми споделите какви други тълкувания сте намирали.

108 последователни Поздрава към Слънцето определено е предизвикателство. Не само физическо, но и психическо. Ето защо, дълго време не се осмелявах да го направя. Намирах си редица оправдания – нямам време, колко ли време ще ми отнеме, това място не е подходящо, онова място още повече, днес не съм добре, утре пък, съвсем няма да съм и т.н. Сякаш се борех със самата себе си и се опитвах да се убеждавам колко не съм готова за това. 108 пъти? Сериозно? Последователно…? А, не! Нещо такова се завихряше в главата ми всеки път като отворех статия на тази тема.

Но ето, че дойде и моят ден, моят момент… някак постепенно, без да насилвам нещата. През седмицата във фейсбук видях, че Yoga Studio Amrita, Пловдив организира специално събитие в неделя (15 май) в 9 часа сутринта и то в Централната градска градина. Юху!

В неделя вече бях станала в 7:30, дори без да се замислям дали ще успея да направя всичките 108 последователни поздрава или не. В крайна сметка йога не ни учи да се състезаваме, а да приемем настоящия момент с неговите положителни и отрицателни страни, нали? Излязох в свежата майска утрин, като по чудо не валеше, не духаше… Приказка! Отидох и групата вече се беше събрала.

И така след час и петнадесет минути, да отнема горе-долу толкова време, вече бяхме приключили! Йей! В средата на практиката мислех, че няма да успея, но постепенно движенията се превърнаха повече във вид медитация, отколкото във физическо практикуване на асани. Може би това е ключът към успеха! Дишане, небето над мен, песента на птиците в ущите ми, звуци от минувачите … всичко това спомогна да приключа с първото предизвикателство – 108 пъти Поздрав към Слънцето! Следващият път ще е на 21 юни по време на лятното слънцестоене. Нямам търпение!

108 sun salutations, www.omtripsblog.com

А какъв беше вашият опит? Очаквам коментарите ви, все още съм много ентусиазирана!

P.S. Featured images: Credit: Saltwater Yoga : http://saltwateryoga.co.uk/portfolio/sun-salutations/


Намасте, мили йоги! 
До скоро, останете със здраве!

 

 

2 Comments

 1. Radina Petrishka май 15, 2016 at 11:36 pm

  Доста готино!!! Браво, че си успяла 🙂 хубаво преживяване е 108 поздрава към слънцето. Аз направих моя първи опит преди 4 години. Беше наистина лесно, след като го направиш 1 път е лесно нататък! Правила съм няколко пъти и всеки път изживяването е различно 🙂

  Reply
  1. Om Trips Blog май 16, 2016 at 10:09 pm

   O, Ради, браво! Наистина е страхотно изживяване. На всеки бих препоръчала поне един път да опита. В крайна сметка наистина не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Като се видим ще поговорим повече! Намасте, мила! Прегръдки <3

   Reply

Вашият коментар