Улиците на Филаделфия

Нека да сменим за малко географските ширини и от Ню Джърси да се пренесем в Пенсилвания. Следващият om trip ще е до Филаделфия. Няма как да сте на източното крайбрежие на САЩ и да не посетите старата американска столица, историческия град, в който е обявена американската Независимост, където са обсъждани проектите са американската Конституция и т.н., и т.н.

Локация: Филаделфия, Пенсилвания
Подходящо време за посещение: целогодишно
Характеристики: исторически и съвременен американски град 

Посетихме Филаделфия за един ден и това беше достатъчно да се запознаем със забележителностите на града. След като с Дидо решихме и бяхме определили деня, в който ще пътуваме – 22 септември, начертах най-оптималния вариант за еднодневен престой. Още от сега да ви кажа, че заветните стълби от филма „Роки“ не са в списъка ни, може би изгубих няколко читателя след тази реплика, но c’est la vie…Не че не харесваме филма, но скачане по стълби като в холивудска продукция и паметник на Силвестър Сталоун (добре, де, на героя му), който все още жив и здрав, ми идва малко в повече, ако разбирате какво имам предвид…

И ето, отново сме на път. Отново виждахме сменящите се пейзажи, къщи, улици. А, аз не виждах нищо, аз затворих очи и заспах, все пак бяхме тръхнали в 6 сутринта, за да ни стигне времето! Тръгнахме рано сутринта с автобус от Уайлдууд (прекарахме там 4 месеца по работа) и пътуването продължи около три часа, билетът беше символична цена около 20 долара.

The Streets of Philadelphia 

Планирахме първо да посетим Аквариума, който се намира в град Камден, Ню Джърси. Това е малък град на крайбрежието на река Делауеър и на отсрещния бряг е Филаделфия. Въпреки, че се водят дори в различни Щати, двата града са свързани – имат общо метро, воден транспорт и т.н. Решихме да слезем направо на Порт Оторити Транзит в Камден и оттам да вървим пеш. Отидох до шофьора и му казах да ни спре на тази спирка. Той се обърна и смутен ме попита: „Сигурни ли сте, че искате да слезете тук?“. Аз без колебание му потвърдих, макар че този въпрос малко ме озадачи…

Е, чак като тръгнахме, разбрах какво се криеше зад въпроса на шофьора. Определено маршрутът е кратък, но кварталът, в който бяхме попаднали леко ме обезпокои. Групи от хора, които ни гледаха странно, сякаш за първи път виждаха туристи, на места доста мръсно и миризливо.. Гетото си е гето и ние се бяхме озовали именно там. Без да искаме. Минахме през доста безлюдни и на пръв поглед индустриални сгради и ми се искаше да си подпаля подметките. Честно!!!

За около 15 минути стигнахме до цивилизацията – а.к.а Аквариума и си отдъхнах. Видяхме реката, небостъргачите на другия бряг и всичко си дойде на мястото.

Benjamin Franklin Bridge
Benjamin Franklin Bridge @omtripsblog
Triptych // Streets of Philadelphia @omtrips
Triptych // Streets of Philadelphia @omtrips

Travel Channel определят Adventure Aquarium като един от най-посещаваните на източното крайбрежие (повече може да прочетете тук). Прекарахме сред водния свят доста часове. Беше забавно, образователно и много интерактивно. Това е едно от нещата, за което ги признавам американците – не стига, че имат прекрасни музеи, но и знаят как да те задържат в тях. Кой е най-интересният Аквариум, който сте посетили? Ще се радвам да обменим информация 🙂 Откакто посетихме този рай на водния свят не искаме да влизаме в друг, защото тук наистина видяхме всичко.

След като се порадвахме като малки деца (такъв Аквариум на българските ширини няма), решихме да се запътим към същинската градска част. Има корабчета, които преминават от единия бряг на другия, но с нашия късмет, разбира се, водният транспорт беше спрян за деня. И познайте какво? Трябваше пак да се върнем на гарата в Камден и да хванем метрото. „Уфф, пак лиии?!“ – помислих с не особена радост. Стиснахме зъби и тръгнахме. Пак същото – групи хора, погледи, мръсотия… Хванаме метрото и се озовахме на една приказна метро станция, която директно ни стовари в голям мол.

Metro station Philadelphia

Озовахме се на няколко пресечки от Националният исторически парк на Независимостта, в който е Залата на Независимостта (Independance Hall) и Камбаната на свободата (Liberty Bell). За около час успяхме да разгледаме тази част, но вие може да си предвидите повече време. При нашето посещение имаше ремонт и не успяхме да разгледаме залите в Залата на независимостта, а там има доста интересни неща. Като историк усетих душата на тази сграда – беше впечатляващо, успяхме да разгледаме документите, някои интересни архивни снимкии и т.н. Декларации, дискусии и забележителни личности и онзи блясък на миналото – незаменимо! Тогава американската мечта е била факт, за разлика от сега, но трябва да сме осъзнати за промените, които носи времето ни.

Беше станало обед и в главите ни вече се въртяха Филаделфия чийз стек. Голяма вкусотия и един от специалитетите на града! И дори не бяхме в някое емблематично заведение, а заложихме на уличните продавачи. Нямат грешка! Няма снимки от менюто, тъй като беше ликвидирано за отрицателно време. Освен това в далечната вече 2010 г. не беше много модерно да се снима какво ядеш 🙂 и Инстаграм не беше създаден (официално социалната медия е пусната в употреба през октомври 2010 г.). За да придобиете представа какво вкусно нещо хапвахме, ето едно видео от сайта http://www.visitphilly.com/

Обядвахме на спокойствие на Вашингтон скуеър и попаднахме на интересна находка – Лунното дърво на астронавта Стюарт Руза. Бях доста впечатлена от това, което видях.

Bicentennial Moon Tree // Streets of Philadelphia @omtrips
Bicentennial Moon Tree
Moon Tree
Moon Tree

Беше време да тръгваме по улиците на Филаделфия и да продължим нашата разходка. Минахме през Китайския квартал и оттам към към Дилуърд парк.

China Town in Philadelphia // Streets of Philadelphia @omtrips
China Town in Philadelphia

Дилуърд Парк, според мен си е повече площад, отколкото парк, но щом са казали парк, така да е! На него се намира кметството на града, построено през 1871-1901 г., което е и най-голямата общинска сграда в САЩ.

В близост е Кенеди плаза, на който се намира прословутата „LOVE“ инсталация на Робърт Индиана. Оттам минава и булевард Бенджамин Франклин, който е проектиран по подобие на Шанз-Елизе в Париж и ежегодно на него се организират паради и събития. От двете страни са наредени всички национални флагове, факт, който също привлича много туристи.

Benjamin Franklin Parkway// Streets of Philadelphia @omtrips
Benjamin Franklin Parkway

Докато стояхме на една пейка, за пръв път в живота ни видяхме колибри <3 Приказка! Едно предизвикателство – намерете колибрито на снимката и ще получите виртуална похвала (хи-хи).

Humming bird // Streets of Philadelphia @omtrips
Humming bird

Беше започнало да се стъмва, а ние трябваше да си хващаме автобуса на обратно. Времето ни стигна да снимаме и да се насладим на нощните светлини на Града на братската любов.

Филаделфия ни измори по един особен начин. Голяма смесица от стара и нова архитектура, доста хаотичност, различна атмосфера и усещане, което не мога да ви опиша с думи. Всичко това по улиците на Филаделфия! Последната локация Грейхауд Терминал! Довиждане или по-скоро сбогом, Фили!

Ако искате да получавате всеки нов пост във вашата електронна поща, може да се абонирате като натиснете бутона Subscribe for new post, който се намира в най-долу в блога ––> Благодаря ви <3

Поздрави,
Мони

PIN IT

Philly

4 Comments

 1. Pingback: По улиците на... Филаделфия - OM TRIPS Blog

 2. Pingback: На разходка във Вашингтон - OM TRIPS Blog

 3. Ken Dowell октомври 27, 2015 at 8:07 pm

  Can’t read a word of this but the images speak for themselves. I live a couple hours away from Philly and have always enjoyed visiting there.

  Reply
  1. omtrips октомври 27, 2015 at 8:17 pm

   Thank you for the nice words, Ken! I will post the English version soon so I hope you will enjoy the story behind the pictures! Philly is a wonderful city with so much history. I am big fan of American history and this one-day trip was great gift 🙂

   Reply

Вашият коментар