На гости на… Дженисън Григсби, Валенсия (Испания)

След няколко месеца мълчание от наша страна, рестартирам виртуалното пространство и го зареждам с позитивна енергия. Днес бих искала да ви представя Дженисън Григсби, йогини, майка, съпруга от Сан Диего, Калифорния наскоро преместила се във Валенсия, Испания да преследва мечтите си. Докато бяхме във Валенсия посетих йога час на открито воден от Дженисън. Позитивното й държание и редица добри съвети, които могат да бъдат намерени на нейната facebook страница ме накара да я поканя да вземе участие в рубриката „На гости на“. След като прочетох чудесните й отговори ми се прииска отново да се върнa във Валенсия и да последваме стъпките й. Намасте!

On a visit to… Jennison Grigsby, Valencia (Spain)

On a visit to… Jenisson Grigsby Valencia, Spain @omtripsblog

Как си представяш идеалния „om trips“?

За мен идеалният „om trip” е близо до морето, някъде, където се губя сред природата. Някъде, където имам възможността да премахна ежедневния работен стрес и далеч от изкушението да си непрекъснато в социалните мрежи, мейли и т.н. С други думи, си представям спокойно и тихо място, където да се изключа и да се свържа с това, което е важно в живота.

Credits: Jenisson Grigsby

Може ли да осъществим „om trip“ до Валенсия или е невъзможно?

Да, абсолютно! Не всеки може да си позволи да избяга на перфектно йога уединение на плажовете на Коста Рика или да се закуби в планините на Индия. Нещото, което обичам в йогата и медитацията е, че може да се практикуват навсякъде. Може да се потопиш в сутришната си медитация и от хотелската стая, да практикуваш йога потапяйки се в красотата на някой квартален парк и да се свържеш с йога общността навсякъде където пътуваш.

Валенсия предлага много възможности да се практикуват различни типове йога от медитативната Кундалини йога в квартал Ruzafa, бикрам йога в самия център на града, безплатни класове по йога на Playa Patacona (любимите ми) и йога класове, без конкретна цена (всеки дава колкото намери за добре) покрай реката в Града на изкуствата и науката.

Credits: Jenisson Grigsby

Кои три неща да вземем задължително в багажа си като пътуваме за Валенсия? 

Страхотен въпрос! Валенсия има чудесни разпродажби от януари до юли, така че винаги казвам на гостите си, да не се престарават в приготвянето на багажа, защото накрая ще се върнат по домовете си с много повече от няколко сувенира.

Ако трябва да избера три неща, на първо място са очилата! Страхотната локация на Валенсия, непосредствено до Средиземно море, предлага целогодишно чудесен климат. Прекрасна дестинация за туристи, които със сигурност ще се насладят, както на града, така и на хубавите плажове.

Credit: Meg Marie Photography
Credit: Meg Marie Photography

На второ място носете фотоапарата си! Има нещо вълшебно в този град. Това е третият по големина град в Испания, като някои градски части са напълно непокътнати. Старият град е лабиринт от исторически сгради и тапас заведения. Качете се по стълбите на катедралата El Miguelete и снимайте града отгоре. Наемете колело и обиколете Jardínes de Túria, 9 километра зелени пространства, което обикаля през града, перфектно място да се усети същината на Валенсия. Може да седнете на плажа и да наблюдавате тъмносините нюанси и успокояващите вълни на Средиземно море и наблюдавайки сърфистите и любителите на изгревите. Независимо къде ще се озовете в града със сигурност ще успеете да направите чудесни снимки за Instagram.

Credit: Meg Marie Photography
Credit: Meg Marie Photography
Credit: Meg Marie Photography
Credit: Meg Marie Photography

Третото нещо, които ви предлагам да вземете в багажа си … е приятел. Градът трябва да бъде споделен. Доведете любимия си човек и танцувайте цяла вечер в дискотеките, обиколете скритите кътчета с колело, прекарайте дните хапвайки валенсианска паеля и вкусно вино, след това може да се отправите към едни от най-хубавите плажове в света.

Credit: Café Bolsería
Credit: Café Bolsería

Как да изгледаме като местни?

Щастливи! Валенсианците са едни от най-милите, щастливи хора, които някога съм срещала. Дали е заради постоянното слънце или заради виното за по едно евро, вие ще бъдете възнаградени с усмивка или с “buenas!”. Освен постоянната усмивка, валенсианците се обличат доста обикновено за разлика от останалите европейци. Ако видите последния тренд в Zara, то 80% от местните са със същия стил. Няколко съвети за туристите: не носете джапанки, оставете карго панталоните вкъщи и не се старайте да паснете с бейзболна шапка.

Както и да е, личното ми мнение е да не се опитвате да паснете, а да се наслаждавате такива каквито сте.

Credits: Jenisson Grigsby
Credits: Jenisson Grigsby

Какво да опитаме докато сме във Валенсия?

Валенсианска паеля. Всички си мислят, че паелята е тонове морски деликатеси и миди. Известното оризово ястие, което по произход е от Валенсия, включва заешко и пилешко. В неделя, със семейството обичаме да се наслаждаваме на домашноприготвена паеля, последвана от традиционната испанска сиеста.

Къде ще ни заведеш да пием кафе?

Страхотен въпрос! Много обичам да излизам на кафе, защото тук  има толкова хубави места, на които да се насладим на еспресото и на кафе с мляко. Ако търсите хубави гледки, на които да се насладите седнете на всяко едно от кафетата на Plaza de La Virgen. Mercado de Colon е базар с кафета и ресторанти, много подходящ за пиене на кафе и наблюдаване на минувачите. Може също така да си дадете свободата да обиколите улиците на града, следвайки сърцето си и със сигурност ще попаднете на някое историческо място, където да се изпиете чаша кафе.

Място, което би искала да споделиш с нас.

Любимото ми място е Mercado Central. Местни и туристи минават оттук, за да пазаруват различни продукти. Обичам а се спирам на Bar Central, намиращ се точно в средата на Mercado Central, и в който могат да се намерят най-добрите тапас.

Къде можем да практикуваме йога навън?

Климатът във Валенсия е чудесен и именно поради тази причина лесно могат да се намерят йога класове навън всяки месец през годината. Аз превеждам йога класове на английски всяка седмица. Класът ни се провежда в Градините на Турия близо до Градът на изкуството и науката. Практикуваме с боси крака на тревата и с бриз в косите. Друга любима локация за йога е плажът. Нормално е за местните йога студиа да предлагат практики на плажа по изгрев или по залез слънце. Най-известните локации са Плажът Ла Малвароса и Плажът Патакона.

Credit: Jennison Grigsby
Credit: Jennison Grigsby
Credit: Jennison Grigsby
Credit: Jennison Grigsby

Практикуваш ли йога докато си на път?

Докато пътувам съм любопитна да открия местните йога студиа и да се запозная с йога общността. Смятам, че йогата е много повече от асани на постелката. Йога е да живееш за момента и да си благодарен за настоящето. Понякога за мен е едно и също дали ще стоя на плажа и ще гледам залеза над планините, такъв какъвто не ъм го виждала преди, дали ще си сипя вино и ще започна разговор с приятел, с който току-що съм се запознала, дали ще се разхождам ръка за ръка със съпруга си, по улиците на някой нов град или ще правя физическа практика по йога. И йогата и пътуването са свързани с отварянето. Отварянето на очите за нови изживявания, отваряйки дърцето за нови възможности. Новите врати с отварят, когато бариерите паднат. Обичам как йогата и пътуването си взаимодействат в този смисъл.

Credit: Jennison Grigsby
Credit: Jennison Grigsby

Има доста клишета за испанците, които с оказаха напълно невярни?

Едно нещо, което ми идва наум е боят с бикове. Не съм сигурна дали съм срещнала някой, който да харесва или подкрепя боя с бикове. Не всеки знае как да танцува салса, но всеки испанец може да бъде видян да пие сангрия.

Credit: Jennison Grigsby
Credit: Jennison Grigsby

На къде да се запътим след Валенсия?

Валенсия е на два часа с кола от много красиви градове и плажове. Ще ви предложа да прекарате една или две вечери в Алтеа. След това може да посетите Хавеа. Любими са ми Granadella и Cala Blanca. Препоръчвам ви и някои места извън региона – Alhambra в Гранада, може да посетите и гламенко събитието в Севиля.

Credit: Jennison Grigsby
Credit: Jennison Grigsby
Credit: Jennison Grigsby
Credit: Jennison Grigsby

Jennison Grigsby
Jennison Grigsby

Коя е Дженисън Григсби?

Момиче от Калифорния, което обича всичко европейско. Веган, който си похапва сладолед през лятото в определени случаи. Учител по професия, йоги на практика и майка в обучение. Душа в полет, търсещ смислени връзки с този прекрасен свят и може би постоянно пребиваваща в Испания. Завършва сертифициран курс през ноември 2010 на CorePower Yoga в Point Loma. Тя е учител по йога за всякакви възрасти, като обича да преподава и на деца от всякакви възрасти. Дженисън практикува йога от 16 години и така намир вътрешния мир и сила. Тя често казва, че преподаването на йога  е начинът да се споделя светлината с останалите. http://www.bravasinthesun.com/

P.S. Благодарим на Meg Marie Photography за прекрасните снимки, повече от работата й може да видите here.

PIN IT

on a visit jennison grigsby, valencia, spain @omtipsblog

 

Вашият коментар