Вашингтон. Толкова много музеи, толкова малко време.

Толкова много музеи, толкова малко време! И на всичко отгоре напълно безплатни! По-добра комбинация от това, здраве му кажи. След Лондон, може би, Вашингтон е следващият град, който съм посещавала, и който има огромно количество музеи със свободен достъп. А другата хубава новина е, че всички музеи са концентрирани на едно място между Индепендънс Авеню (Independence Avenue) и Конститюшън Авеню (Constitution Avenue). Вървиш и от двете ти страни музеи, галерии, архиви – раят за всеки турист. Когато ние посетихме града нямаше големи тълпи от посетители, които да затвудняват разглеждането на музейните колекции, напротив, беше сравнително спокойно, което е точно по вкуса ни. След като разгледахме туристическите забележителности в ранните часове на деня, решихме, че следобедът ще прекараме разхождайки се по музеите.

За един ден, обаче, едва ли ще имате време да посетите всичко. Колекциите са огромни, сградите също. Ето нашия списък с места, които бяха интересни за нас, и за които ни стигна времето за един единствен ден във Вашингтон – забележителната американска столица (поне от туристическа гледна точка), макар и да не почувствах специфичния дух на града.

Във Вашингтон се помещава най-големият изследователски, научен и образователен център – Смитсонов Институт (наричан понякога Смитсониън), който административно събира в себе си всички музейни и галериини институции. Той е създаден като завещание от Джеймс Смитсон, който е имал желание да съхранява знанията на хората и да ги предава в по-достъпен вид на следващите поколения. Институтът първоначално започва да функционира като музей и след това се разраства до институция, която съчетава в себе си голям брой музеи с огромен брой експонати. Сигурно сте го чували от различните образователни телевизионни канали. Ако не сте, сега ви се отдава възможност да се запознаете с този научен център, защото определено си заслужава вниманието.

Washington, DC. So many museums, so little time. 

Природонаучният музей има очарователна колекция от експонати, като на снимките по-долу ви показвам само много малка и незначителна част от това, което успяхме да видим. Още във фоайето може да видите символа на музея – африканският слон, който посреща посетителите от края на 50-те години на миналия век, докато музеят отваря врати още през 1910 г.

Smithsonian National Museum of Natural History (2)

Smithsonian National Museum of Natural History (5)

Smithsonian National Museum of Natural History (3)

Smithsonian National Museum of Natural History (6)

Национален музей на американската история

Smithsonian National Museum of American History

Smithsonian National Museum of American History (12)

Smithsonian National Museum of American History (10)

Smithsonian National Museum of American History (4)

Национален музей на авиацията и космонавтиката

Smithsonian National Air and Space Museum

Smithsonian National Air and Space Museum (4)
Smithsonian National Air and Space Museum (2)

Smithsonian National Air and Space Museum (3)

Замъкът Смитсониан

Smithsonian Castle (2)

Smithsonian Castle

В двора на Националната художествена галерия видяхме и известната инсталация на Рокси Пейн „Занаят“ (Craft) представляваща инсталация във формата на сребърно дърво насред музейния двор и контрастиращ с всичко наоколо сякаш идва на напомни за себе си  Sculpture Garden of the National Gallery of Art,

National Gallery of Art Roxy Paine Craft
National Gallery of Art Roxy Paine Craft

А вие обичате ли да посещавате музеи? Кой ви е впечатлил най-много при вашите пътувания? Споделете вашите истории и мнения, очаквам ви.

PIN IT

Washington, DC. So many museums, so little time.

 

1 Comment

  1. Pingback: На разходка във Вашингтон - OM TRIPS Blog

Вашият коментар